Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
21.04

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Naj planinska koča pohodništvo Planinska koča pri Sv. Ani na Mali gori

Torek, 1. 5. 2018, 21.04

5 let, 10 mesecev

Naj planinska koča

Planinska koča pri Sv. Ani na Mali gori (910 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Predstavljamo Planinsko kočo pri Sv. Ani na Mali gori, ki je ena od kandidatk za naj planinsko kočo na Siol.net.

Planinska koča pri sv. Ani na Mali gori | Foto: Planinska koča stoji ob robu gozda na zahodni strani vrha s cerkvijo sv. Ane (920 m). To je območje Male gore, gorskega grebena med Dobrepoljsko in Struško dolino na severni ter Ribniško dolino in Kočevskim poljem na južni strani grebena.

Člani PD Ribnica so sprejeli sklep o gradnji koče na občnem zboru 3. februarja 1990. Primerno lokacijo so izbrali v neposredni bližini cerkve sv. Ane, kjer je bila nekdaj kmečka hiša, od katere so ostale le ruševine.

Marca in aprila 1990 so očistili zemljišče ter z zemljo in kamenjem zasuto porušeno klet, ki so jo v naslednjih dveh mesecih obnovili.

Julija so nad obnovljeno kletjo zabetonirali nosilno ploščo, nad katero so postavili leseno brunarico. Oktobra je bila stavba pod streho, decembra pa so jo zaprli za prezimovanje.

Planinska koča pri sv. Ani na Mali gori | Foto: Kočo so gradili s prostovoljnim delom; člani PD so opravili veliko prostovoljnih delovnih ur pri gradnji in pri prevozu gradbenega materiala iz doline na goro. PD Ribnica je kočo dogradilo leta 1992 in jo slovesno odprlo 26. junija 1993.

V jedilnici s kuhinjskim kotičkom je 20 sedežev, pri mizah pred kočo pa 40; na skupnem ležišču je 25 ležišč; zunanji WC; jedilnico ogrevajo s pečjo; voda kapnica, agregat za elektriko. 

Razgled

Od cerkve sv. Ane je čudovit razgled proti vzhodu, jugu in jugozahodu. Daleč na vzhodnem obzorju se kaže Kočevski Rog, pred njim pa se proti zahodu vleče greben Male gore. Od Kočevskega Roga proti jugovzhodu je Kočevska Mala gora, desno od nje Stojna, pred njima pa Kočevsko polje s Kočevjem. Na južni strani je desno od Stojne Goteniška gora, nad Ribniško dolino pa se dvigata Velika in Travna gora. Lepo vidimo Ribnico in druge kraje v dolini, pod vznožjem Travne gore pa znamenito cerkev v Novi Štifti. Med Veliko in Travno goro se v daljavi dviga Snežnik. Od Travne gore proti jugozahodu so na obzorju Javorniki, Nanos in Slivnica, v bližini pa so gričevnata Slemena s Sv. Gregorjem. Razgled proti zahodu in severu zakriva gozd; obzorje na zahodni in severni strani se odpre s Sten Sv. Ane; od tod se ob dobri vidljivosti vidijo na zahodu Julijci s Triglavom, na severu pa vrhovi Kamniških Alp; bliže so Posavsko hribovje s Kumom, Dolenjsko gričevje in severovzhodno Gorjanci; ob vznožju Male gore se razprostira Struška dolina s krajem Struge in drugimi vasmi. 

Zanimivejše ture

  • Stene Sv. Ane (963 m), razgledna točka - 30 min.
  • Francetova jama - 45 min.
Ne spreglejte