Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 11. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

8

Natisni članek

Mozirska koča na Golteh Kocbekov dom na Korošici Frischaufov dom na Okrešlju požar pohodništvo

Torek, 2. 11. 2021, 4.00

2 leti, 5 mesecev

Kdaj bodo na pogoriščih zaživele nove planinske postojanke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

8

Frischaufov dom na Okrešlju | Na pogorišču Frischaufovega doma nastaja nova planinska postojanka. | Foto STA

Na pogorišču Frischaufovega doma nastaja nova planinska postojanka.

Foto: STA

Frischaufov dom na Okrešlju in Mozirska koča na Golteh, ki rasteta na pogoriščih nekdanjih planinskih postojank, naj bi vrata novega objekta odprli jeseni leta 2022, medtem ko bo na gostoljubje Kocbekovega doma na Korošici treba še nekoliko počakati.

Te dni minevata dve leti, odkar je požar razdejal Frischaufov dom na Okrešlju. To ni bil edini požar v slovenskih planinskih kočah. V obdobju samostojne Slovenije so pogorele kar štiri planinske postojanke.

Konec leta 1999 je požar uničil planinski dom na Zelenici, oktobra 2017 so ognjeni zublji pogoltnili Kocbekov dom na Korošici, novembra 2019 je pogorel Frishaufov dom na Okrešlju, februarja letos še Mozirska koča na Golteh. Aprila letos so ognjeni zublji pogoltnili še Dom na Osankarici, ki pa ne sodi pod okrilje Planinske zveze Slovenije.

Frischaufov dom na Okrešlju trenutno (levo) in v prihodnje. Novo kočo naj bi odprli jeseni prihodnje leto. | Foto: Frischaufov dom na Okrešlju trenutno (levo) in v prihodnje. Novo kočo naj bi odprli jeseni prihodnje leto.

Koča, ki bo nasledila pogorel Frischaufov dom, je že pokrita

Dve od teh koč (Kocbekov in Frischaufov dom) sodita pod okrilje Planinskega društva Celje Matica, kjer so se odločili, da sredstva in energijo najprej usmerijo v gradnjo novega doma na Okrešlju, ki je hitreje dostopen, bolje obiskan in bolj vpet v lokalno okolje.

Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS. | Foto: Ana Kovač Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS. Foto: Ana Kovač

"Trenutno je koča pokrita. Jeseni bo objekt že zaprt, s postavljeno streho in vgrajenimi okni, v jesensko-zimskem času se bodo nadaljevala groba inštalacijska dela v notranjosti, spomladi pa ostala inštalacijska dela in postopno urejanje prostorov. Časovno gradnja zamuja za nekaj tednov, vendar časovnica PD Celje Matica še ni ogrožena. Načrtujejo, da bo nov dom odprt jeseni 2022," je ob robu posebne gasilske vaje, ki so jo gorenjski gasilci na pobudo Zavarovalnice Triglav izvedli na Domu pod Storžičem, napovedal Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije.

Gasilska vaja na domu pod Storžičem
Sportal Ko zagori v mansardi planinske koče. K sreči samo za vajo. #video

Pri gradnji novega Frischaufovega doma je ključno sodelovanje Slovenske vojske, je izpostavil. "Kljub temu, da je Okrešelj povezan s tovorno žičnico, je njena nosilna kapaciteta omejena, zato je pomoč helikopterja SV, ki je prepeljal vse težje elemente za gradnjo, zelo pomembna."

V Mozirju zelo uspešni pri zbiranju sredstev

Poleti se je začela tudi gradnja nove Mozirske koče na Golteh, kjer so pogoji za gradnjo zaradi dostopnosti po cesti od vseh koč, ki se gradijo ali se še bodo gradile na pogoriščih, še najbolj ugodni, poleg tega so se za gradnjo oziroma zbiranje sredstev močno zavzeli tudi v lokalnem okolju in Planinskem društvu Mozirje, saj je koča v njihovi neposredni bližini zanje izredno pomembna.

Tudi gradnja nove Mozirske koče zelo dobro napreduje. | Foto: Facebook/PD Mozirje Tudi gradnja nove Mozirske koče zelo dobro napreduje. Foto: Facebook/PD Mozirje

"Poleti so že pridobili gradbeno dovoljenje in začeli z urejanjem gradbišča. V letošnjem letu so predvidena dela do prve nosilne plošče, odprtje koče pa načrtujejo jeseni 2022. Zaradi dobrega stika z lokalnim okoljem so bili na PD Mozirje, ki je lastnik in investitor, zelo uspešni in so zbrali že skoraj sto tisoč evrov donatorskih sredstev," je predstavil Prašnikar.

PD Celje Matica in Mozirje na razpisu do 300 tisočakov

Tako Planinsko društvo Mozirje kot PD Celje Matica sta bila uspešna na posebnem razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za energetsko in okoljsko obnovo planinskih koč, prek katerega sta pridobili najvišji možni znesek, 300 tisoč evrov, je povedal Prašnikar in pojasnil, da sta se društvi zavezali, da bodo finance pokoriščene do konca prihodnjega leta. Obe še vedno nadaljujeta z zbiranjem donatorskih sredstev za gradnjo, saj finančna konstrukcija še ni zaprta.

Gradnja Kocbekovega doma še v čakalnici

Kaj pa Kocbekov dom na Korošici? Ko je dom pogorel, se je PD Celje Matica zelo hitro angažiralo.

Izdelali so idejno zasnovo, ki je dokaj sodobna, in začeli zbirati sredstva. Nov objekt, ki bo imel tudi dve apartmajski sobi, bi bil verjetno že pri koncu, če jim ne bi načrtov prekrižal nov požar. Dve leti po požaru je "rdeči petelin" uničil še Frischaufov dom na Okrešlju.

V bližini ostankov Kocbekovega doma na Korošici so lani postavili dva bivalna kontejnerja, kjer je bilo v poletni sezoni na voljo 17 prenočišč, planinci pa so se lahko tudi okrepčali.   | Foto: Ana Kovač V bližini ostankov Kocbekovega doma na Korošici so lani postavili dva bivalna kontejnerja, kjer je bilo v poletni sezoni na voljo 17 prenočišč, planinci pa so se lahko tudi okrepčali. Foto: Ana Kovač

Ker gradnja na obeh frontah finančno ne bi bila izvedljiva, so se pri PD Celje Matica odločili, da prednost namenijo gradnji koče na Okrešlju, saj je ta zaradi večjega obiska za društvo večjega pomena, poleg tega je dostopna tudi s tovorno žičnico, zato je dostava materiala precej lažja kot na Korošici, kjer je gradnja povsem odvisna od helikopterskega prevoza.

Na Korošici so poleg ostankov starega doma že lani postavili zavetišče iz treh bivalnih kontejnerjev, ki v poletni planinski sezoni ponuja osnovno oskrbo s pijačo in hrano, na voljo pa je tudi 17 prenočišč.

Takole bo videti nov dom na Korošici. Novo podobo Kocbekovega doma so zasnovali v Arhitekturnem biroju Kultivator kreativna arhitektura. Dom bo povsem samooskrben pri zagotavljanju vode in električne energije (koča bo izkoriščala sončno in vetrno energijo). Nova koča bo tudi ekološko učinkovita, saj bo opremljena s čistilno napravo, meteorna voda bo tekla v rezervoar in se uporabljala za sanitarno vodo, izvirska voda (izvir pitne vode je le 300 metrov oddaljen od koče) pa bo namenjena pitju in kuhanju. | Foto: Takole bo videti nov dom na Korošici. Novo podobo Kocbekovega doma so zasnovali v Arhitekturnem biroju Kultivator kreativna arhitektura. Dom bo povsem samooskrben pri zagotavljanju vode in električne energije (koča bo izkoriščala sončno in vetrno energijo). Nova koča bo tudi ekološko učinkovita, saj bo opremljena s čistilno napravo, meteorna voda bo tekla v rezervoar in se uporabljala za sanitarno vodo, izvirska voda (izvir pitne vode je le 300 metrov oddaljen od koče) pa bo namenjena pitju in kuhanju.

Letos je društvo uredilo še sanitarije in samozadostno oskrbo z električno energijo prek fotovoltaičnih panelov. Kdaj bo stekla gradnja novega doma, še ni znano.

Tudi na Okrešlju in ob pogorišču Mozirske koče je bilo v poletni sezoni poskrbljeno za osnovno oskrbo s hrano in pijačo.

Alenka Vetrih, oskrbnica Mozirske koče na Golteh, se je dober mesec po požaru preselila na nadomestno lokacijo, le 300 metrov stran od mesta, kjer je nekoč stala Mozirska koča.  | Foto: Ana Kovač Alenka Vetrih, oskrbnica Mozirske koče na Golteh, se je dober mesec po požaru preselila na nadomestno lokacijo, le 300 metrov stran od mesta, kjer je nekoč stala Mozirska koča. Foto: Ana Kovač

 

 

Ne spreglejte