Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2018,
17.21

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

gore Naj planinska koča Naj kotički v slovenskih gorah

Sreda, 8. 8. 2018, 17.21

5 let, 8 mesecev

Naj kotički v slovenskih gorah (4.) – Anja Zavrl

Anja o sončnih vzhodih v gorah: Splača se biti potrpežljiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Anja Zavrl | Anja Zavrl se v gore najraje odpravi v družbi svoje psičke Lady. | Foto Osebni arhiv

Anja Zavrl se v gore najraje odpravi v družbi svoje psičke Lady.

Foto: Osebni arhiv

Anja Zavrl je mlada pohodnica, ki ji na družbenem omrežju Instagram sledi že več tisoč ljudi. Njeni gorski podvigi so na rednem urniku, saj so zanjo pomemben odmik od stresa. Pravi, da se v višine najraje odpravi v družbi svoje psičke Lady, v planinskih kočah pa si najraje privošči ajdove žgance z ocvirki. Zaupala nam je, kateri so njeni najljubši gorski kotički in kaj ne sme manjkati v njenem nahrbtniku, ko se odpravi na pot. 

Naj kotički v slovenskih gorah je nova rubrika na Siol.net, v kateri bomo vsak petek v poletni planinski sezoni predstavljali najljubše kotičke znanih slovenskih pohodnikov.

Kateri so vaši TOP 3 najljubši kotički v slovenskih gorah?

Veliki vrh (Košute) - 2.088 metrov

Pot začnemo na večjem označenem parkirišču pod kmetijo pri Matizovcu (v Podljubelju pri Tržiču). Pot je zelo dobro označena, na nekaterih mestih precej strma in izpostavljena, a če ste vajeni obiskov gora, bo za vas mačji kašelj. Od izhodišča pa vse do vrha je v prijetnem tempu približno 3 ure hoda.

Na Siol.net poteka 4. sezona izbora najbolj priljubljene planinske koče v Sloveniji. Za svojo izbranko lahko glasujete na spodnji povezavi.

Dom na Kofcah
Sportal Izbor za naj planinsko kočo 2019 je končan, zmagovalki sta ...

Anja Zavrl | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Planinska pot nas vodi skozi gozd mimo doma na Kofcah, kjer se lahko tudi okrepčamo. Po krajšem postanku nadaljujemo mimo označene poti, na razcepu pa nas usmeri levo, kjer se po daljši prečki povzpnemo najprej na greben, pot po katerem pas popelje na najvišjo točko, meni najljubši Veliki vrh. 

Že na grebenu imamo krasen pogled na Šentansko dolino,  Košutin greben, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke. 

Neja Jesenko
Sportal ''Na meniju planinskih koč sem opazila tudi pijano nevesto''

Vrtača - 2.181 metrov

Pot je delno zahtevna, a prav tako dobro označena, do vrha nas privede v približno treh urah in pol. Pot lahko začnemo po starem, a danes zapuščenem smučišču ob vznožju melišč Begunjščice in se povzpnemo najprej do doma na Zelenici.

Anja Zavrl | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Od tu nadaljujemo za kočo ob desni strani in prečimo stari del zgornjega smučišča, nato se prek kratkega travnatega pobočja takoj za kočo povzpnemo skozi gozd, ki preide v pas ruševja.

Dolga prečna pot nas ob prelepih razgledih privede preko melišča in skalnatega južnega pobočja do razpotja poti s Stolom, kjer se držimo markacij v smeri vrha Vrtače. Tu pot postane nekoliko težja, privede nas na greben, od koder je še približno 20 minut hoje do vrha.

Debela peč - 2.014 metrov

Pot je označena kot lahka označena pot, čas hoje pa znaša približno dve uri. Ko se po cesti skozi mogočne gozdove pripeljemo na Pokljuko, se z glavne ceste odcepimo na desno. Z manjšega parkirišča nadaljujemo peš in se po kolovozu najprej povzpnemo do planine Lipanca, od koder pa pot nadaljujemo po malce slabše označeni poti vse do prostranega grebena. Tu se držimo grebenske poti. Priporočam  krožno pot (Debela peč, Brda, Mrežce, Lipanski vrh).

Pogled na Triglav s Kanjavca
Sportal Naj kotički v slovenskih gorah: Triglav in južni pristopi z bohinjskih planin

Kje v hribih ste doživeli najlepši sončni vzhod ali zahod?

Anja Zavrl | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Najlepši sončni vzhod sem doživela že na prej omenjem Velikem vrhu (Košuti). Spomnim se, da je bilo ob prihodu na greben vreme povsem oblačno in vetrovno.

Rahlo razočarana in nergava sem bila prepričana, da ne bo nič s prelepim razgledom, nato se je v hipu razjasnilo in sonce je obsijalo greben, ki se je kopal v debeli ''smetani'' oblakov.

Težko opišem z besedami občutke, ampak tega trenutka ne bom pozabila nikoli. Včasih se splača biti potrpežljiv in vse se zgodi ob svojem času.

Katera jed vam v hribih najbolj tekne?

Najrajši imam ajdove žgance, zabeljene z ocvirki in mlekom. Spominjajo me na otroštvo, ko smo skopaj s starši hodili v hribe. So mi pa na planini Šija enkrat postregli tudi najbolj neobičajno jed v hribih. To so bili gratinirani ajdovi štruklji, zaviti v panceti.

koča Urša
Sportal Naj kotički v slovenskih gorah: Po sončni vzhod na Kamniško sedlo

Pot v hribe: z družbo ali sami in zakaj?

Običajno hodim v prijetni družbi prijateljev in naših kosmatih štirinožcev. Pot do cilja mine hitreje, je bolj zabavna in sproščena. Sama ne grem skoraj nikoli, saj me običajno spremlja moja psička Lady. Tudi če sva sami, zna popestriti vso pot, ko mi pod noge polaga palice ali storže.

Anja Zavrl | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Katere prigode ob obisku slovenskih gora ne boste pozabili?

Z mojo psičko Lady sva lovili sončni vzhod. Tisto jutro je bilo zelo megleno, a sva se optimistično odpravili naprej.  Ker se nama je mudilo, sva hodili hitro in po bližnjici, ko sva se naenkrat znašli spet na parkirišču. Da – naredili sva krog (smeh, op. p.).

Anja Zavrl
Sportal Medicinska sestra, ki s psičko Lady ustvarja fotografske spomine #foto

Naštejte tri stvari, ki bi jih v nahrbtniku najbolj pogrešali in ki ne smejo manjkati na nobeni pohodniški poti.

Vedno je v mojem nahrbtniku trak za lase ali kapa, ker je v hribih tako spremenljivo vreme. Ne manjka niti veliko vode, tudi prva pomoč. 

Anja Zavrl | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Zapisovanje spominov ali fotografiranje? Za kaj se pogosteje odločate, da ovekovečite trenutek?

Sama imam raje fotografijo. Seveda pod njo včasih zapišem tudi kakšno anekdoto, ki toliko bolj dopolni tisti ujeti trenutek. Saj veste, za lepše in bolj žive spomine, ki mi bodo na stara leta izvabili nasmeh.

 

Ne spreglejte