Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2020,
11.47

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

3

Natisni članek

Zasavska koča na Prehodavcih Dolina Triglavskih jezer Naj planinska koča

Petek, 11. 9. 2020, 11.47

3 leta, 7 mesecev

KAM NA IZLET PO SLOVENIJI (15.)

Na turo, ki vas z razgledi ne bo pustila ravnodušnih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

3

Pot na Zasavsko kočo na Prehodavcih (Prehodavci) | S Planine Blato na Prehodavce. Dolga tura, ki vas ne bo pustila ravnodušnih. | Foto Ana Kovač

S Planine Blato na Prehodavce. Dolga tura, ki vas ne bo pustila ravnodušnih.

Foto: Ana Kovač

V tokratnem petkovem izletu vas vabimo na eno od lepših, a daljših planinskih tur, ki vas ne bo pustila ravnodušnih, na turo po dolini Triglavskih jezer do Prehodavcev.

Grintovec
Sportal Na najlažje dostopno goro, višjo od 2.500 metrov

Pred nami je sončen konec tedna, ki bo kot nalašč za izlet v hribe in gore. Če imate na voljo ves dan, še bolje pa kar dva, si za cilj lahko izberete prečudovito dolino Triglavskih jezer. Možnosti, od kod se boste podali v enega od najlepših delov Julijskih Alp in kako daleč boste šli, je več. Mi smo si za izhodišče izbrali Planino Blato, za cilj pa Prehodavce. Do izhodišča se pripeljete iz Stare Fužine, cestnina Stara Fužina–Planina Blato znaša 12 evrov na dan.

planina | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Po vsej ledeniški dolini, razpeti med Bohinjem in Trento, je razporejenih sedem ledeniških jezerc, od tistega pri Prehodavcih pod Kanjavcem (Vršacem) do Črnega jezera pod Komarčo. Na poti, ki smo jo izbrali, vseh ne bomo videli.

Avtomobil pustite na označenem parkirišču, naredite nekaj korakov nazaj po cesti, od tam pa vas bo smerokaz usmeril na strmejši širši kolovoz proti Planini pri Jezeru. Sledi ura hoje, med katero boste naredili okoli 300 višinskih metrov, do prve postojanke (planine pri Jezeru), na kateri se v koči lahko okrepčate in pripravite na nadaljevanje poti.

Koča na Planini pri jezeru | Foto: Ana Kovač Koča na Planini pri jezeru Foto: Ana Kovač

Koča na planini pri jezeru | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Koča na planini pri jezeru | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Še naprej hodimo po precej široki kamniti poti, ki se sprva zložno, pozneje pa zmerno vzpenja in nas po 30 minutah pripelje do Planine Dedno polje, na kateri so posejane številne koče.

Planina Dedno polje | Foto: Ana Kovač Planina Dedno polje Foto: Ana Kovač

Od tam nadaljujemo v smeri koče pri Triglavskih jezerih, pot ni strma, vseskozi hodimo ob redkem gozdu in nizkem pestrem rastju, ki daje vtis pravljičnosti. Po slabi uri pridemo do planine Ovčarija in razpotja, kjer lahko nadaljujemo pot čez Prode ali čez Štapce. Druga bi bila pri spustu za koga, ki nima izkušenj z jeklenicami, višino in meliščem, neugodna. Če se odločite za pot čez Prode, boste kaj hitro nagrajeni z lepimi razgledi na Spodnje Bohinjske gore.

Po od Dednega polja prek Ovčarije do Koče pri Triglavskih jezerih. | Foto: Ana Kovač Po od Dednega polja prek Ovčarije do Koče pri Triglavskih jezerih. Foto: Ana Kovač Planina Dedno polje, gore | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Planina Dedno polje, gore | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Po slabi uri hoje od Ovčarije se vam odpre pogled na Dvojno jezero, nedaleč od tega stoji koča pri Triglavskih jezerih, v kateri se lahko pred nadaljevanjem znova okrepčate. Je pa mest za postanek in občudovanje tudi med potjo do koče precej, zato vam pot od planine Blato do dvojnega jezera zlahka vzame precej več časa, kot je zapisano na tablah (dobre tri ure).

Dvojno jezero, v ozadju Koča pri Triglavskih jezerih | Foto: Ana Kovač Dvojno jezero, v ozadju Koča pri Triglavskih jezerih Foto: Ana Kovač

Od Koče pri Triglavskih jezerih do Prehodavcev je še dve uri hoje. | Foto: Ana Kovač Od Koče pri Triglavskih jezerih do Prehodavcev je še dve uri hoje. Foto: Ana Kovač Pot na Zasavsko kočo na Prehodavcih (Prehodavci) | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Do našega cilja, Zasavske koče na Prehodavcih, naj visokogorske planinske koče 2019, sta vsaj še dve uri hoje (po tablah), razgledi in okolica Triglavskega narodnega parka pa so dih jemajoči.

Veliko jezero ali Jezero v ledvicah. | Foto: Ana Kovač Veliko jezero ali Jezero v ledvicah. Foto: Ana Kovač

Pot na Zasavsko kočo na Prehodavcih (Prehodavci) | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Prvi postanek na poti, na kateri dobimo občutek, da smo v pravem gorskem svetu, bo največje sedmero jezero, Jezero v ledvicah. Za pot, ki jo na desni strani obdajajo strme stene grebena Zelnarica-Tičarica, popestri pa jo tudi živalski svet, boste potrebovali okoli ure.

Pot na Zasavsko kočo na Prehodavcih (Prehodavci) | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pot na Zasavsko kočo na Prehodavcih (Prehodavci) | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Pot na Zasavsko kočo na Prehodavcih (Prehodavci) | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Pot na Zasavsko kočo na Prehodavcih (Prehodavci) | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Od tam nadaljujete po rahlo vzpenjajoči poti, ki vas mimo zelenega in rjavega jezera v dobri uri pripelje do Zasavske koče na Prehodavcih.

Tura s Planine Blato do Zasavske koče na Prehodavcih je dolga, po tablah okoli pet ur, footgrafiranje simpatične okolice lahko čas hoje hitro podaljša, zato je priporočljivo, da si za turo vzamete dva dni. | Foto: Ana Kovač Tura s Planine Blato do Zasavske koče na Prehodavcih je dolga, po tablah okoli pet ur, footgrafiranje simpatične okolice lahko čas hoje hitro podaljša, zato je priporočljivo, da si za turo vzamete dva dni. Foto: Ana Kovač

Vsa tura ni zahtevna, je pa precej dolga, v eno smer boste hodili pet ur, zato je priporočljivo, da se na pot odpravite dovolj zgodaj, še bolje pa je, če prenočite, to je med drugim mogoče na Prehodavcih ali pa v Koči pri Triglavskih jezerih. 

In če vas bo morda ob pogledu na katero od jezer zamikala osvežitev, na idejo pozabite. Kopanje v Triglavskih jezerih je prepovedano.

jezero Ledvica
Sportal Ali veste, zakaj je kopanje v visokogorskih jezerih strogo prepovedano?

Pot na Zasavsko kočo na Prehodavcih (Prehodavci) | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pot na Zasavsko kočo na Prehodavcih (Prehodavci) | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pot na Zasavsko kočo na Prehodavcih (Prehodavci) | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

 

Ne spreglejte