SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
3,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Na štartu 22. Ljubljanskega maratona skoraj 5.000 tujcev

Zakaj so prišli ravno v Ljubljano? #fotozgodba

3,23

termometer

Ljubljanski maraton 2017
Foto: Vid Ponikvar

22. Ljubljanskega maratona, kjer je ta konec tedna teklo več kot 23 tisoč tekačev ali kar en odstotek slovenske populacije, so se udeležili tekači iz kar 58 držav. Nekateri izmed njih so si izborili tudi prostor na zmagovalnem odru, številni so tekli z zastavo svoje domovine. Zakaj so si izbrali ravno slovensko prestolnico in kaj menijo o ljubljanskem maratonu?

Izmed nekaj več kot 4.800 tujih tekačev je bilo največ Hrvatov (1.859), Srbov (919) in Bosancev (365). Med udeleženci je bilo kar 34 tekačev iz Španije, 19 s Švedske, 15 Američanov, devet Avstralcev, pet tekačev iz Kanade, po eden iz Mehike, Peruja, Brazilije in še bi lahko naštevali. 


Ne spreglejte:


Prvi, ki smo ga povabili pred Sportalov mikrofon, je Michael Marantelli, tekač iz Melbourna v Avstraliji, ki je zasedel drugo mesto v malem maratonu (čas: 1:09:09).

Avstralec Michael Marantelli je na polmaratonski razdalji osvojil drugo mesto. Avstralec Michael Marantelli je na polmaratonski razdalji osvojil drugo mesto. Foto: Bojan Puhek

"Z dekletom sva na enomesečnem potovanju po Evropi in pot naju je zanesla tudi v Ljubljano. Ker sem vedel, da bo takrat na sporedu tudi maraton, sem se že pred časom odločil, da se ga udeležim. Ukvarjam se s tekom na 1500 in 5.000 metrov, kar pomeni, da je 21 kilometrov zame predolga razdalja. Organizacija je odlična, veliko je bilo tudi navijačev ob progi, edina kritika, ki jo imam, je dolgo stanju na štartu, kjer je bil zelo hladno. Sicer pa je Ljubljana spektakularen kraj za tek."

Michael je z dekletom na enomesečnem potovanju po Evropi. Nekaj dni sta preživela v Ljubljani, ustavila pa sta se tudi na Bledu. Pot ju je že včeraj popoldne nesla v sosednji Zagreb. Michael je z dekletom na enomesečnem potovanju po Evropi. Nekaj dni sta preživela v Ljubljani, ustavila pa sta se tudi na Bledu. Pot ju je že včeraj popoldne nesla v sosednji Zagreb. Foto: Facebook

Nikolina Šustić Stanković, ultramaratonka, inženirka elektrotehnike in informatike iz Splita (42 km v času 2;50:34) Svetovna podprvakinja na 100 kilometrov iz leta 2016 in zmagovalka zadnjih treh tekov Wings For Life Nikolina Šustić Stanković pravi, da se bo v Ljubljano še vrnila. Svetovna podprvakinja na 100 kilometrov iz leta 2016 in zmagovalka zadnjih treh tekov Wings For Life Nikolina Šustić Stanković pravi, da se bo v Ljubljano še vrnila.

Nasmejana in brez kančka utrujenosti je v cilj šesta pritekla simpatična Hrvatica, s časom 2;50:34 najboljša Evropejka na ljubljanskem maratonu. "Tekaška zver iz Splita", kot so jo po vseh zmagah označili v domovini, sicer povabljena tekačica, s časom ni bila zadovoljna, toliko bolj pa s progo in vzdušjem ob njej.

"To je bil moj prvi maraton v Ljubljani, mi je pa sestra dvojčica, ki je tu dvakrat tekla na polmaratonu, povedala veliko o njem. Tudi o dobrem vzdušju. Prav zato sem se odločila, da pridem. Atmosfera je bila res odlična, navijači ob stezi so nas spodbujali. Tudi proga je bila, vsaj meni, odlična. Je pa vse skupaj malce pokvaril veter, bil je premočan za boljši tek. Želela sem teči okoli 2;44:00, a nato sem ostala sama na progi, ob meni ni bilo nikogar, nobene skupine, da bi bilo lažje. Odtekla sem že več kot 60 maratonov, še bolj pa se posvečam ultramaratonom. Najboljši rezultat sem dosegla v Berlinu, a težko je reči, v katerem mestu mi je bilo najbolje. Vsako mesto ima namreč zgodovino in skriva zanimive zgodbe. Ljubljana je čudovita. Zagotovo se bom vrnila," je misli strnila 29-letna inženirka elektrotehnike in informatike.

Splitčanka, inženirka elektrotehnike in informatike, še raje kot na maraton zavije na ultramaraton. Splitčanka, inženirka elektrotehnike in informatike, še raje kot na maraton zavije na ultramaraton. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ta se lahko pohvali s številnimi zmagami, med drugim je lani postala svetovna podprvakinja v teku na 100 kilometrov, zadnja tri leta pa je slavila na Wings for Life (leta 2015  v Zadru, leta 2016 v Stavangerju, leta 2017 v Cambridgeu).

Selma Brčić, arhitektka iz Sarajeva (42 km v času 4;19:08)

"Po desetih polmaratonih sem končno pretekla tudi maraton. Čas je že bil. Ljubljano sem izbrala zato, ker mi je všeč mesto, pa tudi terminsko se mi je najbolj izšlo. Vedno tečem s pokrivalom, za šalo pa tudi s krilcem, ki sem ga sešila sama."

Maraton LJ Foto: Bojan Puhek

Ioannis Papadopoulos, zdravnik iz Grčije (42 km v času 4;14:58)

"Za Ljubljano sem se odločil zato, ker sem slišal res veliko lepega o vaši državi, Ljubljana pa naj bi ponujala celo najboljše pogoje za delo in življenje v Evropi, pa tudi za tek. V Ljubljani sem tokrat prvič, prav gotovo pa ne zadnjič. Nekoliko sem utrujen, saj sem ravno pred tremi tedni pretekel 160-kilometrski ultratrail s 107 višinskimi kilometri."

Maraton LJ Foto: Bojan Puhek

"Udeležil sem se številnih maratonov po vsem svetu, med drugim v Rimu, Pragi, Berlinu, na Dunaju, v Istanbulu, v Atenah, pa tudi znamenitega Špartatlona, a sem odstopil. Zame je maraton v Ljubljani na sporedu nekoliko pozno v sezoni, a se bom še vrnil."

Fruzsina Bakonyi, atletinja, Madžarska (21 km v času 1;22:38)

Zmago na polmaratonski razdalji si je pritekla naša vzhodna soseda Fruzsina Dr. Bakonyi, ki se je kljub vetru znašla najbolje in po lanskem tretjem mestu tokrat ugnala prav vse.

Fruzsina Bakonyi je lansko polmaratonsko preizkušnjo v Ljubljani, ki jo je navdušila z lepoto in odličnim časom izvedbe tekaške prireditve, končala na tretjem mestu, tokrat je bila prva. Bo prihodnje leto pri nas tekla maraton? Fruzsina Bakonyi je lansko polmaratonsko preizkušnjo v Ljubljani, ki jo je navdušila z lepoto in odličnim časom izvedbe tekaške prireditve, končala na tretjem mestu, tokrat je bila prva. Bo prihodnje leto pri nas tekla maraton? Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Že lani sem bila na ljubljanskem maratonu, ki me je s svojim utripom navdušil, tako da sem se vrnila v lepo Ljubljano. Tokrat je bilo težje, saj je pihal močan veter. Sovražim ga, a lani sem bila tretja, letos pa prva, tako da veter morda ne bo več moj tako velik sovražnik. Proga na ljubljanskem maratonu je dobra, precej ravna, ljudje ob njej pa razigrani in pripravljeni spodbujati tekače. Zakaj se vračam v Ljubljano? Ker mi je preprosto všeč, tako Ljubljana kot Slovenija. Pa še prav daleč ni. Prav tako ste izbrali odličen čas za tek. Oktober je namreč kot nalašč za takšne prireditve. Najverjetneje se bom še vrnila. Kdo ve, morda pa bom prihodnje leto tu odtekla kar maraton, do zdaj sem le enega in mogoče bo ravno Ljubljana prizorišče mojega drugega (smeh, op. p.)," se je proti 23. Ljubljanskemu maratonu ozrla 33-letna Madžarka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 306
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin