Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
20.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 20.00

4 leta, 5 mesecev

V Ljubljani zajčki prvič tudi za pet ur, Matko Jasmini pomagal skozi maratonski krst #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64
Tempo tekač | Matko Josipović je bil eden od tempo tekačev na 24. Volkswagen Ljubljanskem maratonu.  | Foto Ana Kovač

Matko Josipović je bil eden od tempo tekačev na 24. Volkswagen Ljubljanskem maratonu.

Foto: Ana Kovač

Matko Josipović je bil v nedeljo eden od 15 tempo tekačev ali zajčkov na maratonski razdalji ljubljanskega maratona. Njegova naloga je bila v cilj pripeljati tekače, ki so menili, da bi maraton lahko pretekli v času okrog petih ur. "Med nami so se spletla ne samo prijateljstva, ampak kar ljubezen," se je šalil v cilju. Včeraj je namreč do uresničitve sanj pomagal tekačici Jasmini, ki je prav v Ljubljani doživela svoj maratonski krst.

Maraton.
Sportal Volkswagen 24. Ljubljanski maraton: Ste se že našli na fotografiji?

Matko Josipović, v Sloveniji živeči Splitčan, ki trenira z Urbanimi tekači Urbana Praprotnika in njegove žene Jasmine Kozina Praprotnik, je včeraj prvič tekel kot tempo tekač.

tempo tekač | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

16. maraton, prvič v vlogi tempo tekača

"Številni so mislili, da več ne tečem, no, pa sem spet tu. To je moj 16. maraton, zato sem si že mislil, da je napočil čas, da copate obesim na klin. No, a ker je prišlo povabilo organizatorja za vlogo zajca, sem si moral premisliti. To sem sprejel kot nov izziv, nov motiv in nov smisel teka. Teči kot tempo tekač je teči za druge, ne zase.

Moja naloga je bila poskrbeti za to, da so drugi dobili motivacijo in uresničili tisto, kar so si na maratonu zastavili. Ko si tempo tekač, moraš neprestano paziti na uro, a uro moraš imeti v sebi, ne pa biti ujet v čas, treba se je tudi prilagajati," je našteval v cilju, kjer smo čakali na tekače na repu maratonske kolone.

Cilj je izpolnil

"Danes sem na primer tekel z Jasmino, to je bil njen prvi maraton, in vedel sem, da jo bo, če bomo pretiravali z lovljenjem časa petih ur, zmanjkalo, zato sem se preprosto prilagodil. V cilj smo pritekli v času petih ur in 14 minut in mislim, da smo vsi zadovoljni.

Cilj je bil izpolnjen. Če tempo tekač do cilja pripelje vsaj enega tekača, je že opravil veliko delo. Danes se je super izteklo. V cilj smo pritekli z roko v roki, Slovenija, Hrvaška in Srbija. Jaz prihajam iz Ljubljane, gospod, ki je tekel z nami, je iz Zagreba, gospa pa iz Beograda," se je smejalo slovenskemu Dalmatincu, ki se sicer ne želi obremenjevati s časom, pa vendar sledi svojim rezultatom.

Osebni rekord je postavil prav v Ljubljani, kjer je maraton pretekel v času 4;32, največ časa pa je za 42 kilometrov porabil v Berlinu, ko je s poškodovano nogo tekel šest ur in 14 minut.

tempo tekač ljubljanski maraton | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Na 24. Volkswagen Ljubljanskem maratonu so bili tempo tekači predvideni za tek na 10 kilometrov za rezultate 0:50, 0:55, 1:00, 1:05 in 1:10) in 42 kilometrov. V maratonski preizkušnji so bili tempo tekači določeni za rezultate 3:00, 3:15, 3:30, 3:45, 4:00 in 4:15, letos prvič tudi za 4:30, 4:45 in 5:00.

Tempo tekači so oblečeni v pisane tekaške drese in označeni z zastavicami z oznako časov.

Fotogalerija (Foto: Ana Kovač; Vid Ponikvar, Grega Valančič, Matic Ritonja/Sportida):

Fotogalerija
1 / 152
Ne spreglejte