SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
0,02

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Volkswagen 24. Ljubljanski maraton

Tudi letos si želijo čim manj odpadkov

0,02

termometer

Ljubljanski maraton - kozarci
Foto: Sportida

Konec oktobra bodo že 24. leto zapored ljubljanske ulice preplavili tekači. Organizatorji največje slovenske tekaške prireditve pa so se tudi letos zavezali, da bi bilo čim manj odpadkov - Zero Waste.

Mesto Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016, je prva evropska prestolnica na poti družbe brez odpadkov, ki se je s sprejetjem načrta Zero Waste zavezala, da bo spodbujala organizacijo dogodkov brez odpadkov.

Temu sledijo tudi organizatorji oziroma Organizacijski odbor Volkswagen 24. Ljubljanskega maratona. Tudi oni so se zavezali, da bodo na dogodku spodbujali preprečevanje nastajanja odpadkov, ponovno uporabo stvari in ločevanje odpadkov.

Tekači bodo na maratonu odpadke zbirali ločeno. Ob tekaški trasi in pri okrepčevalnicah bodo stali zabojniki za embalažo in biološke odpadke, na startu in cilju pa tudi zabojniki z modrim pokrovom za odpadni papir in kartonsko embalažo. Na startu maratona in polmaratona bo na voljo tudi zabojnik za odrabljena oblačila.

Ljubljanski maraton 2018 Foto: Vid Ponikvar

Organizatorji so pred letošnjim maratonom dali nekaj napotkov tako za tekače kot tudi za gledalce: 

 1. Malico in prigrizke, ki jih boste prinesli s seboj, pripravite v posodi za večkratno uporabo. Sendvič zavijte v kuhinjski prtič namesto v aluminijasto ali plastično folijo, druge prigrizke pa shranite v vrečki iz blaga (in ne v plastični vrečki za živila).
   
 2. Pijete vodo iz pipe in javnih pitnikov ter z njo ponovno napolnite svoje stekleničke oziroma bidone.
   
 3. Hrano, ki jo boste prinesli s seboj ali jo kupili na prireditvi in je ne morete pojesti, ponudite komu od svojih bližnjih ali pa jo odnesite domov.
   
 4. Stvari prinesite s seboj v nahrbtnikih in torbah za večkratno uporabo.

PasicaMaraton  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin