Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
20. 10. 2017,
13.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

maraton 2017 Ljubljanski maraton

Petek, 20. 10. 2017, 13.10

6 let, 6 mesecev

Vrhunski tekači na ljubljanskem maratonu

To so tekači, ki bodo lovili rekord ljubljanske proge

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Getachew | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Organizatorji ljubljanskega maratona so kot glavni tekmovalni cilj navedli nov rekord proge. Lani je splaval po vodi zaradi zapleta z vodilno skupino, ki je skrenila s proge, letos bo zasedba še boljša, tako da si odgovorni upravičeno obetajo rekordne dosežke.

Moški rekord proge znaša 2;08:19, predlani ga je postavil Etiopijec Limenih Getachew. Njegov rezultat bo letošnji cilj kopice odličnih povabljenih tekačev, tistemu, ki bi uspel izboljšati rekord, pa se poleg tridesetih tisočakov za zmago obeta še dodatnih tri tisoč evrov za rekord ter še nekaj bonusa za odličen čas.

"Zastopniki nas zdaj že jemljejo precej resno, ko jim povemo, kakšne so naše projekcije, rezultat tega pa je letošnja štartna lista. Na njej sta tudi lanska moralna oškodovanca, finančno nista bila oškodovana, ki sta z velikim zadovoljstvom sprejela povabilo," je dejal Jelo Ambrožič, ki je zadolžen za vrhunske tekače na ljubljanskem maratonu.

To sta Kenijca Levi Matebo Omari in Philip Sanga Kimutai. Prvi ima osebni rekord odličnih 2;05:16, a pri tem ne gre spregledati, da ga je postavil že leta 2011. Osebni rekord Kimutaija znaša 2;06:07, postavil pa ga je na istem maratonu v Frankfurtu leta 2011.

Levi Matebo bo tretjič zapored tekel v Ljubljani, takole pa se je v cilju jezil lani, ko je skrenil s proge. | Foto: Vid Ponikvar Levi Matebo bo tretjič zapored tekel v Ljubljani, takole pa se je v cilju jezil lani, ko je skrenil s proge. Foto: Vid Ponikvar

Prihaja letošnji zmagovalec Rotterdama

Najbolj vroč izmed vseh povabljenih tekačev na štartu bo Marius Kimutai. Njegov osebni rekord znaša odličnih 2;05:47, postavil ga je lani v Amsterdamu, predvsem pa je razveseljivo dejstvo, da je letos že zmagal v Rotterdamu. Kenijec je očitno res v izjemni formi in bi lahko bil prvi favorit za zmago in nov rekord.

Tudi John Mwangangi je že okusil slast zmage na velikem maratonu, leta 2015 je zmagal v Valencii, kjer je s časom 2;06:13 postavil tudi svoj osebni rekord. Leta 2011 je polmaraton pretekel v času 59:45, tako da gre za izjemno hitrega tekača.

Omeniti gre še Kirwo Yega, ki je letos polmaraton pretekel v času 59:50, maraton pa v času 2;07:12, ko je bil tretji v Parizu, na enem od največjih maratonov na svetu. Prvič bo na maratonski razdalji nastopil Kenijec Barselius Kipyego, ki ima osebni rekord na polmaratonski razdalji 59:14 in je peti na letošnji svetovni lestvici.

Spomnimo, letos v Berlinu je Etiopijec Guye Adola na svojem prvem maratonu v karieri tekel 2;03:46, tako da je vse mogoče.

Bil je zajec, a je tekel do cilja

Vincent Kipruto | Foto: Reuters Vincent Kipruto Foto: Reuters V Ljubljani bi moral nastopiti tudi Vincent Kipruto, ki je bil v Berlinu narekovalec tempa, a je v nemški prestolnici tekel do cilja in bil s časom 2;06:14 peti. Ker dveh maratonov v roku dobrega meseca ne more vrhunsko odteči, je njegov nastop v Ljubljani padel v vodo.

Štart maratona bo v nedeljo ob 10.30, za narekovanje tempa pa bo skrbel še en odličen tekač Vincent Rono, ki je letos polmaraton v Lillu pretekel v času 59:27.

Na štartu bo zares odlična zasedba in če bodo pogoji pravi, je rekord vsekakor realen cilj.

Na štartu tudi zmagovalka New Yorka

Firehiwot Dado ob zmagi v New Yorku. | Foto: Reuters Firehiwot Dado ob zmagi v New Yorku. Foto: Reuters Če pri moških glavni favoriti prihajajo iz Kenije, pa so glavne favoritinje med dekleti Etiopijke. Firehiwot Dado ima najboljši osebni rekord 2;23:15, postavila pa ga je ob zmagi v New Yorku leta 2011. Zadnja leta so jo pestile poškodbe, a naj bi bila znova v formi.

Shuto Genemo Wote je lani zmagala na Dunaju in v Mumbaju, njen osebni rekord pa znaša 2;24:31.

To sta glavni kandidatki, ki bi lahko ogrozili odličen rekord proge, ki ga je leta 2009 postavila Kenijka Caroline Kilel in znaša 2;25:24.

Neposredni prenos maratona na www.siol.net in Planet TV!
Neposredni prenos nedeljskega dogajanja na ljubljanskih ulicah (vključno s tekom na 10, 21 in 42 kilometrov) boste lahko tudi letos spremljali na Siol.net in Planet TV. Na kanalu Planet 2 bo prenos vsega dogajanja s komentarjem (enako bo tudi na naši spletni strani), na Planet TV pa se bodo oglašali z vklopi.
Ne spreglejte