Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2019,
15.22

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Hansaplast

Natisni članek

Hansaplast advertorial tek Ljubljanski maraton žulji

Četrtek, 17. 10. 2019, 15.22

2 meseca, 2 tedna

Najpogostejše poškodbe pri teku

Vsebino omogoča Hansaplast
trening tek narava

V Sloveniji in tudi marsikje drugod po svetu tek postaja vse bolj priljubljena športna aktivnost. Ponuja nam številne prednosti, ki nam prinašajo veliko mero zadovoljstva. Kljub temu pa morate biti tudi pri tem športu izjemno pazljivi, saj se v nasprotnem primeru lahko hitro poškodujete.

Znano je, da približno polovica rednih tekačev izkusi tudi vsaj eno tekaško poškodbo. Največja tekaška prireditev pri nas, Volkswagen 24. Ljubljanski maraton, je tik pred vrati, zato so naše priprave v polnem teku, kar pomeni, da smo vsi, ki tečemo, tudi kandidati za tekaške poškodbe.

Med najpogostejšimi tekaškimi poškodbami so:

1. Tekaško koleno ali bolečine v kolenu

 

tek poškodba | Foto:

Tekaško koleno označuje sklop težav, ki so povezane s pogačico, preobremenitvenimi poškodbami ligamenta pogačice in sindromom iliotibialnega trakta. Do teh poškodb pride zaradi preobremenjenosti kolenskega sklepa in spadajo med najpogostejše tekaške poškodbe. Nastanejo zaradi neustrezne telesne pripravljenosti in neprimernega stopnjevanja obremenitev pri treningu, če opuščamo ogrevanje in imamo neustrezno obutev.

Težave s pogačico se kažejo kot bolečine v sprednjem delu kolena in se pojavijo med tekom, poslabšajo se pri teku navzdol. Poškodba ligamenta pogačice je posledica preobremenitev oziroma mikropoškodb v ligamentu. Sindrom iliotibialnega trakta pa čutimo kot bolečino na zunanji strani kolena, do katere pride med tekom ali po njem.

Z vztrajnimi vajami in podporo dobrega fizioterapevta lahko skrajšamo čas okrevanja po poškodbi in poškodbo tudi saniramo.

2. Žulji in poškodbe nohtov

tek | Foto:

Žulje na stopalih lahko povzroči neudobna ali neprilegajoča se obutev, ki jo nosimo samo nekaj ur, ali neobičajen pritisk na stopala. Tudi najmanjši žulj lahko zelo boli in onemogoči popoln užitek v gibanju.

Do žuljev pride zaradi trenja. Zunanja plast kože, imenovana povrhnjica, se namreč loči od spodnjih plasti, vmesni prostor pa napolni tekočina. Privzdignjena zunanja plast kože tudi zapre rano pred morebitnimi povzročitelji okužbe. Tako žulj oziroma tkivna tekočina pod kožo ščiti rano in preprečuje nadaljnji pritisk ali trenje.

Najboljši način za oskrbo žulja je, da ga pustimo nepoškodovanega in nanj nanesemo poseben obliž za žulje, kot je obliž za žulje Hansaplast SOS s hidrokoloidno tehnologijo.

Do poškodb nohtov lahko pride zaradi neprimerne obutve, ki v sprednjem delu utesnjuje stopalo, ali pa zaradi udarcev med tekom. Pride lahko do podplutb in črnih nohtov. V tem primeru potrebujemo tekaško obutev, ki je v sprednjem delu zaščitena s kapico.

Hansaplast | Foto: Pravilna oskrba žuljev:

Ne prebadajte žulja in ne odstranjujte zunanjih plasti kože, saj to lahko povzroči okužbo.

Žulje je treba razkužiti.

Poskrbite, da je vaša koža čista in suha, preden nanjo prilepite obliž za žulje.

Obliž prilepite tako, da ni naguban, in ga čvrsto pritisnite.

Ne menjajte obliža, dokler se ne odlepi.

3. Vnetje Ahilove pete

tek narava | Foto:

Bolečina v predelu Ahilove tetive oziroma tendinopatija Ahilove tetive je zelo nadležna poškodba, ki se kaže kot bolečina in oteklina. Vnetje Ahilove tetive se pojavi zaradi pretirane uporabe mišic, ki se pripenjajo na peto, in zahteva dolgotrajno zdravljenje.

Glavni vzrok je prehitro stopnjevanje intenzitete treninga. To pomeni, da tečemo prepogosto in delamo predolge razdalje, prevečkrat tečemo v klanec in imamo obrabljeno obutev. Ahilovi peti se bomo izognili, če bomo pravilno načrtovali treninge in upoštevali postopnost. Posebej previdni moramo biti na začetku sezone ali po daljšem mirovanju oziroma če spremenimo tekalno podlago. Pri prehodu na asfalt lahko prej pride do vnetja Ahilove tetive, zato moramo biti še posebej pozorni, ko se pripravljamo na Ljubljanski maraton.

4. Zvin kot posledica padca ali nerodnega koraka

tek poškodba | Foto:

Tudi če nismo tekači, smo že občutili zvin gležnja, ki nastane zaradi nenadnega upogiba stopala navznoter. Pri tem pride do preobremenitve zunanje strani gležnja, ki se tudi poškoduje.

Prvi znaki so bolečina, oteklina in omejena gibljivost. Če pride do zvina, čim prej prenehajmo z aktivnostjo in gleženj povijmo z elastičnim povojem. Sledi nekajdnevni počitek in redno hlajenje. Priporočljivo je tudi počivanje z dvignjeno nogo.

Pripravljeni na teren

Hansaplast | Foto:

Hansaplast | Foto: Hansaplastovi obliži za žulje so na voljo v različnih velikostih in so zasnovani tako, da takoj ublažijo bolečino zaradi žuljev ali boleča mesta na stopalih, ki jih povzroča drgnjenje ali pritisk zaradi slabo prilegajočih se čevljev. Oblazinijo prizadeto območje in ga zaščitijo pred nadaljnjim drgnjenjem in pritiskom, pri tem pa takoj zaustavijo bolečino. Poleg tega tudi onemogočijo, da bi v žulj zašla umazanija ali da bi prišlo do okužbe, zato je celjenje hitrejše. Odličen pripomoček za žulje na stopalih, zaradi katerega se boste lahko v nekaj minutah vrnili k teku, nakupovanju ali drugim aktivnostim.

Hansaplastova tehnologija lepljenja zagotavlja, da obliž ostane na mestu več kot 48 ur. Hansaplastovi obliži za žulje so vodoodbojni.

Hansaplast | Foto: Hidrokoloidna tehnologija v Hansaplastovi liniji obližev za žulje, ki so na voljo v dveh velikostih, takoj ublaži neugodje in pospeši celjenje žuljev. Obliž zaščiti kožo pred pritiskom, prepreči dodatno trenje in ščiti kožo pred umazanijo in bakterijami, ki bi sicer lahko prodrle v rano.

Obliži za žulje Hansaplast SOS vpijejo tekočino žulja in ustvarijo optimalno vlažno okolje za celjenje rane. Tako se rana hitreje zaceli in koža obnovi.

Ko se odpravite na tek, sprehod, po nakupih ali na ples, naj bo mala modra škatlica obližev za žulje Hansaplast vedno z vami. Oskrba žuljev na poti je z njimi preprosta in brez stresa, tako da lahko kar najbolje uživate v svoji najljubši aktivnosti.

Ne spreglejte