Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2022,
12.10

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

31

Natisni članek

Volkswagen Ljubljanski maraton 2022 Tim Marovt

Sreda, 26. 10. 2022, 12.10

1 leto, 5 mesecev

Na ekonomski fakulteti ostro obsodili zapis njihove asistentke, odzval se je tudi Tim Marovt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

31

Na ekonomski fakulteti v Ljubljani so se ostro odzvali na zapis ene od njihovih asistentk, ki je v nedeljo komentirala dogajanje na ljubljanskem maratonu. Zmotil jo je tekač z berglami, kot je zapisala (v resnici je imel v rokah palice za nordijsko hojo), ki naj bi ji otežil dostop do volišča. Pozneje je zapisala, da se je neprimerno izrazila in dodala pojasnilo, ki ga je danes še dodatno osvetlila. Na njeno objavo se je za Sportal odzval tudi Tim Marovt, udeleženec maratona, zoper katerega je bila izjava uperjena. "Takšni zapisi in opazke me ne prizadenejo, sem pa presenečen," pravi in dodaja: "Gospa je verjetno imela slab dan."

Na članek je bil v skladu z Zakonom o medijih objavljen popravek

20-letni Tim Marovt iz Slovenskih Konjic je v nedeljo s svojo vztrajnostjo navdušil navijače ob trasi ljubljanskega maratona, hkrati pa močno vznemiril asistentko z ljubljanske ekonomske fakultete. | Foto: Grega Valančič/Sportida 20-letni Tim Marovt iz Slovenskih Konjic je v nedeljo s svojo vztrajnostjo navdušil navijače ob trasi ljubljanskega maratona, hkrati pa močno vznemiril asistentko z ljubljanske ekonomske fakultete. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Že pol ure čakam v koloni. Ceste so zaprte zaradi maratona, konkretno zaradi tekača z berglami (!!), jaz ne morem priti do volišča," je v nedeljo na Twitterju zapisala asistentka na ljubljanski ekonomski fakulteti, besedilu pa dodala fotografijo, na kateri je oseba, ki je po njenem mnenju kriva za to, da ne more na volišče.

Svetek Marovt | Foto:

Svojo opazko je usmerila zoper Tima Marovta, 20-letnika iz Slovenskih Konjic, nekdaj uspešnega alpskega smučarja, ki je pri 12 letih zaradi t. i. surferske mileopatije pristal na invalidskem vozičku in si moral zastaviti nove življenjske cilje.

Danes teče na maratonih in je dokaz, da je zastavljene cilje, če si osredotočen nanje in trdo delaš, mogoče uresničiti. V nedeljo je na ljubljanskem maratonu pretekel 10 kilometrov.

Volkswagen Ljubljanski maraton Tim Marovt | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Intervju s Timom Marovtom si lahko preberete na spodnji povezavi:

Tim Marovt
Sportal Dvajsetletni Tim Marovt iz Konjic: namesto da bi sedel v invalidskem vozičku, teče maratone #video

Zapis psihologinje in ekonomistke Mojce Svetek, asistentke na ljubljanski ekonomski fakulteti, je, čeprav ga je pozneje izbrisala s Twitterja, sprožil val ogorčenja. Številni so ostro obsodili njene besede in na drugi strani pozdravili Marovta in njegova prizadevanja ter mu zaželeli vse dobro.

Marovt za Sportal: Takšni zapisi in opazke me ne prizadenejo, sem pa presenečen

Kaj na vse to pravi Marovt? "Na objavo in zapise gospe Mojce Svetek na družbenih omrežjih so me opozorili prijatelji. Kot sem že večkrat povedal, me takšni zapisi in opazke ne prizadenejo, saj se vse od nesreče z njimi vsakodnevno soočam. Moram pa priznati, da sem bil presenečen, da tako razmišljajo oz. javno komentirajo izobraženi ljudje na vidnih položajih.

Sam se trudim in želim, da bi spodbudil osebe brez volje in upanja k borbi po izboljšanju in napredovanju, zato takšne izjave ne štejem kot spodbudne in primerne za našo sredino. Vsekakor mislim, da je bila izjava trenutek jeze in ne resnično razmišljanje, gospa je verjetno imela slab dan. Borbamo dalje," sporoča 20-letni Konjičan. 

Oster odziv delodajalca

Na zapis so se ostro odzvali tudi delodajalci Svetkove. V izjavi na družbenih omrežjih so zapisali, da so šokirani in razočarani nad njeno izjavo in da se študentke in študenti ter vodstvo ekonomske fakultete distancirajo od njene "neprimerne ter nedopustne izjave in jo najostreje obsojajo".

"Ključne vrednote Ekonomske fakultete, ki jim skušamo vsakodnevno slediti in jih uresničevati, so med drugim spoštovanje, vključujoče sodelovanje in integriteta, prav tako pa na Ekonomski fakulteti bistven poudarek dajemo vključujoči skupnosti. Izjava Mojce Svetek je diametralno nasprotje teh vrednot, zato jo na Ekonomski fakulteti beremo z nejevero in obsojanjem.

Včeraj je vodstvo fakultete o neprimerni izjavi že seznanil predsednik Študentskega sveta Ekonomske fakultete, Aleksander Milićević, danes pa je dekanja Ekonomske fakultete prof. dr. Metka Tekavčič že sprožila ustrezne postopke v okviru svojih pristojnosti.

Timu Marovtu se v imenu skupnosti Ekonomske fakultete iskreno opravičujemo, njegov pogum in vztrajnost si zaslužita vso spoštovanje in sta vsem nam lahko zgolj v navdih," so zapisali na ekonomski fakulteti. 

svetek | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

"Neprimerno sem se izrazila"

Svetkova je sporni tvit pozneje umaknila, v enem od komentarjev na Twitterju na to temo pa se je opravičila.

"Kot pojasnilo in opravičilo, ker sem se neprimerno izrazila (napake bom priznala). Moj tvit je kritika organizacije in koordinacije dveh velikih dogodkov v Ljubljani. Moja stališča glede LGBT in sorodnih problematik pa so jasna in za njimi stojim."

Danes je svojo objavo še dodatno pojasnila:

Marovt: Počasi bom zrel za 21 kilometrov

Marovt je v pogovoru za Sportal v nedeljo v cilju 26. VW Ljubljanskega maratona pojasnil, da je bil ljubljanski maraton zanj zadnja tekma v tem letu, zdaj se bo spet posvetil moči in treningom v fitnesu.

Tim Marovt že razmišlja o teku na 21 km.  | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Tim Marovt že razmišlja o teku na 21 km. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

"Na progi je bilo super, hvala vsem, ki ste me spodbujali. Hvala, z navijači je res vse lažje. Vsaka tekma je zame izziv in vedno poskušam biti hitrejši, kar mi tudi uspeva. Tudi vedno lažje je, saj imam več izkušenj in vem, kakšen tempo moram zastaviti. Počasi bom zrel tudi za 21 kilometrov. Verjetno to še ne bo prihodnje leto, ampak enkrat v bližnji prihodnosti pa zagotovo," je napovedal Marovt.

Preberite še:

Barbara Železnik
Sportal V Ljubljani si želijo več maratoncev, kako bo s startnino?
Ljubljanski maraton 2022
Sportal XXL-galerija: Ste tekli na VW Ljubljanskem maratonu? Poiščite se na fotografiji!
Ljubljanski maraton 2022
Sportal Ljubljanski maraton kljub dežju in volitvam pritegnil skoraj 14 tisoč tekačev #video

 

Ne spreglejte