Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
12. 10. 2019,
10.10

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

7

Natisni članek

Eliud Kipchoge Ljubljanski maraton maraton Ineos

Sobota, 12. 10. 2019, 10.10

4 leta, 6 mesecev

Izziv: maraton pod dvema urama

Tek v maratonsko prihodnost: Kipchoge v manj kot dveh urah!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

7

Eliud Kipchoge | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najhitrejši maratonec vseh časov Eliud Kipchoge je na ekshibicijskem teku na Dunaju premagal čarobno mejo in 42.195 metrov kot prvi v zgodovini pretekel v manj kot dveh urah. Njegov čas 1;59:40  pa ne bo priznan kot uradni svetovni rekord. A ko se je znašel v objemu žene in vrhunskih tekačev z vseh koncev sveta, ki so mu stali ob strani ob tem zgodovinskem podvigu, se s tem ni pretirano obremenjeval.  

Elius Kipchoge | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izpustil je pregovorno hitri Berlinski maraton, kjer bi skoraj ostal brez uradnega svetovnega rekorda, in svetovno prvenstvo v Dohi, kjer bi lahko ozaljšal zbirko kolajno z velikih tekmovanj. Toda 34-letni kenijski atlet Eliud Kipchoge je bil že več mesecev predan projektu Ineosovega izziva, v katerem se je lotil enega od najbolj trdno ukoreninjenih športnih mejnikov. Uspelo mu je. Z maratonsko razdaljo je kot prvi človek opravil v manj kot dveh urah. Ena ura, 59 minut in 40 sekund.

Sportal Kipchogejev rekord: največji športni dosežek v zgodovini? #tvitosfera

Dunaj | Foto: Reuters Foto: Reuters Tekma z enim tekmecem

Na pot se je podal ob 8.15. Ekipa narekovalcev tempa, ki so se usklajeno izmenjavali, je delovala kot dobro naoljen stroj. Pred njimi je stalno vozil električni avtomobil, ki je družbi v skrbno pripravljeni formaciji kazal idealno linijo.

Iz minute v minuto se je ob progi zbiralo več gledalcev, ki so glasno spremljali podvig. A na koncu je moral ključno nalogo opraviti Kipchoge sam. Večji del teka je imel 10 sekund naskoka pred želenim ciljem. Tempo se je večinoma držal okrog 1:50. Zdržal je tudi v zadnjih kilometrih, česar so se strokovnjaki najbolj bali. Na koncu je bil njegov tekmec le čas. In premagal ga je.

Dobrih 500 metrov pred ciljem so se narekovalci tempa umaknili. Kipchoge se je sam podal v zaključne metre, se ob pogledu na uro nasmehnil in se vpisal v zgodovino. "Vedel sem, da je mogoče. Hvala vsem, ki so mi pomagali. Skupaj smo se vpisali v zgodovino," je dejal izjemni Kenijec, ki je imel še dovolj moči za dodatnih nekaj metrov teka z zastavo svoje države.

Dunaj | Foto: Reuters Foto: Reuters

Svetovni rekord ostaja 2;01:39

Mednarodna atletska zveza sicer Kenijčevega dunajskega teka ne bo priznala za svetovni rekord v maratonu. Ta mora biti dosežen na uradni prireditvi, medtem ko pa je bil to "laboratorijski" preizkus človeških zmogljivosti. Neke vrste skok ali kar tek v maratonsko prihodnost. Kipchoge je imel namreč ob sebi narekovalce tempa, ki so se v skorajda vojaških formacijah stalno menjavali med seboj, pijačo je prejemal kar s kolesa, poleg tega pa so organizatorji z določitvijo dneva in ure teka odlašali vse do zadnjega trenutka, saj so čakali idealne vremenske razmere. Uradni svetovni rekord v maratonu tako ostaja 2;01,39. To je čas, ki ga je lani prav Kipchoge postavil na Berlinskem maratonu.

Fotogalerija
1 / 11

Maratonski Armstrong?

"V Berlinu sem tekel za rekord. Tukaj je šlo za zgodovino. Kot prvi človek na Luni," je dan pred tekom in 50 let po zgodovinskem vesoljskem podvigu vzporednico z Neilom Armstrongom iskal kenijski maratonec.

Morda so tudi organizatorji Ineosovega 1;59 izziva pretiravali, ko so morebitni dosežek primerjali s prvim vzponom na Mount Everest, pod katerega sta se podpisala Edmund Hilary in šerpa Tenzing Norgay, "vesoljskim" skokom in prostim padom Felixa Baumgartnerja, prostim plezanjem Alexa Hannolda na sloviti El Capitan, popolno desetko telovadke Nadie Comaneci v Montrealu 1976, rekordnimi šprinterskimi podvigi Usaina Bolta in še čim.

Morda je treba prisluhniti tudi vsem tistim, ki se sprašujejo o smiselnosti tega teka, s katerim kenijski maratonec prehiteva razvoj in športni napredek. Marsikdo razume celo pregovorno okorelo Mednarodno atletsko zvezo, ki ne priznava tovrstnih rekordov. A vseeno … Elius Kipchoge se je podpisal pod zgodovinski dosežek in na nek način napovedal atletsko prihodnost.

 

Eliud Kipchoge | Foto: Reuters Foto: Reuters Kakšen tempo, kakšen čas

Številni rekreativni tekači se te dni mrzlično pripravljajo na Ljubljanski maraton (27. oktober). Zgolj za oris. Kdor bo želel razdaljo premagati v treh urah in pol, bo moral ubrati tempo pod pet minut na kilometer. Za tek pod tremi urami bo moral tekač z enim kilometrom opraviti v štirih minutah in 16 sekundah. Če bi kdo želel zrušiti zdaj že kar 19 let star slovenski rekord Romana Kejžarja (2;11,50), bi potreboval tempo tri minute in osem sekund.

In zdaj še nekoliko dvignimo letvico. Ko je lani Kenijec Lemma Sisay Kasaye postavil rekord Ljubljanskega maratona (2;04,58), je tekel v povprečnem tempu dve minuti in 59 sekund. Kipchoge je ob lanskem berlinskem svetovnem rekordu (2;01,39) skozi Brandenburška vrata pridrvel s povprečnim tempom dve minuti in 53 sekund. In zdaj … za tek pod dvema urama je bil potreben tempo dve minuti in 51 sekund.

 

Kipchoge | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trasa proge (Prater):  sklenjena proga, sestavljena iz 4.300 metrov dolge ravnine, ki ob dveh krožiščih prinaša "krog" v dolžini približno 9.600 metrov. Kipchoge ga bo v celoti pretekel štirikrat in še dodatnih 3.840 metrov. Sprememba višine je bila minimalna (0,06 odstotka), v kar 90 odstotkih preizkušnje pa bo tekel na popolni ravnini.

ProgaDunaj | Foto:

Sanjska ekipa narekovalcev tempa

Filip Ingebrigtsen, Henrik Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen, Jacob Kiplimo, Marius Kipserem, Eric Kiptanui, Gideon Kipketer, Abdallah Mande, Ronald Musagala, Chala Regasa, Hillary Bor, Jonathan Korir, Julian Wanders, Paul Chelimo, Philemon Kacheran, Nicholas Rotich, Shadrack Kipchirchir, Victor Chumo, Stanley Kebenei, Augustine Choge, Kota Murayama, Noah Kipkemboi, Shadrack Koech, Moses Koech, Selemon Barega, Bernard Lagat, Patrick Tiernan, Stewart McSweyn, Thomas Ayeko, Emmanuel Bett, Timothy Toroitich, Micah Kogo, Lopez Lamong, Kaan Kigan Ozbilen in Ayeko Joel.

eliud Kipchoge | Foto: Reuters Foto: Reuters Drugi poskus

Eliud se je sicer že drugič preizkusil v tovrstnem napadu na čarobno maratonsko mejo. Šestega maja 2017 je na dirkaški stezi v Monzi na dogodku Breaking2 pod okriljem ponudnika športne opreme Nike uro zaustavil pri 2;00:25.

Pred dunajskim tekom je priznal, da se je v Monzi počutil kot boksar, ki stopi v ring in ne ve, kaj pričakovati. Zdaj je dobro vedel. Ne le on. Temveč celoten štab, ki ničesar ni prepustil naključju.

Kenijski atlet in spremljevalci so avstrijsko glavno mesto izbrali zaradi ugodnih vremenskih razmer, ob tem pa tudi ustreznega časovnega območja (v primerjavi s trenažno bazo v Keniji) in primernosti proge. Iskali so tudi idealne vremenske razmere – temperaturo zraka med sedmimi in 14 stopinjami Celzija, vlažnost pod 80 odstotki, suho cestišče in skorajšnje brezvetrje. Če teh pogojev ne bi bilo v soboto, bi tek prestavljali vse do 20. oktobra.

Eliud Kipchoge | Foto: Reuters Foto: Reuters Kdo je najhitrejši maratonec?

In kdo pravzaprav je mož, ki je moral približno 2.509 let po tem, ko je Fedipij kot prvi pretekel maratonsko razdaljo, za želeni tek ubrati tempo 2,51 (minut/kilometer)?

Eliud Kipchoge se je rodil 5. novembra 1984 v Keniji. V pravo legendo so medtem prerasle zgodbe o tem, kako je kot številni kenijski šolarji vsak dan tekel v šolo in nazaj. Hitro je zajadral med atlete. Eden od ključnih trenutkov pa je bil, ko ga je pod svoje okrilje vzel trener Patrick Sang.

V najstniških letih se je preizkušal v krosu, kjer je postal mladinski svetovni prvak, in v teku na pet kilometrov. Po zlati pariški kolajni na SP 2003 in dveh olimpijskih kolajnah (srebro v Pekingu 2008 in bron v Atenah 2004) se je začel osredotočati na daljše razdalje. V svojo ponudbo je dodal polmaraton (prvega je pretekel leta 2012) in maraton (2013).

Že v svojem drugem maratonskem teku je bil leta 2013 v Berlinu drugi. Sledilo je osem zmag v petih letih na velikih maratonih. Vmes je postavil svetovni rekord (Berlin 2018: čas 2;01:39) in postal olimpijski prvak v Riu. V svoji karieri je dobil deset od 11 maratonskih preizkušenj (leta 2013 ga je s tedanjim svetovnim rekordom v Berlinu premagal rojak Wilson Kipsang). 

Letos je dobil londonski maraton, nato pa je preostali del sezone posvetil pripravam na dunajski podvig.

PasicaMaraton | Foto:
maraton
Sportal Maratonski dan pred kamerami
Ljubljanski maraton
Sportal Koliko ljudi, koliko dežja, koliko sekund …
Sportal Deset mest, o katerih sanja vsak maratonec
Ne spreglejte