Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2019,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Hansaplast

Natisni članek

Ljubljanski maraton advertorial Hansaplast tek žulji kraljica Elizabeta II.

Nedelja, 27. 10. 2019, 7.00

2 meseca, 1 teden

Kaj imata skupnega dolgoprogaš in kraljica?

Vsebino omogoča Hansaplast
Kraljica Elizabeta II

Oba skrbno izbirata obutev, ki jima mora dobro služiti.

Dolgoprogaš mora imeti tekaške čevlje, s katerimi bo odtekel vse treninge in maratone brez enega samega žulja.

Tehnologija tekaških copat hitro napreduje in v iskanju najprimernejšega si mora pri nakupu vzeti čas. Vedeti mora, kakšno je njegovo stopalo, da bo izbira malce lažje. Ob nakupu novih copat ne sme biti neučakan, ampak mora copate počasi razhoditi, da ne bo trpel mučnih bolečin zaradi žuljev. Nekateri imajo občutljiva stopala in morajo res paziti, da ne bodo zaradi žuljev ostali brez treningov.

Tudi pri kraljici Elizabeti II. so čevlji zgodba zase. S svojim modnim stilom je že pred leti postala prava modna ikona in čevlji so nezgrešljiv del njene javne podobe. Izbira jih skrbno, zaupa le peščici blagovnih znamk in prisega na klasične usnjene mokasine z nekajcentimetrsko širšo peto.

Poročila se je v satenastih sandalah, na svojo prvo daljšo turnejo pa je poleg sto stajlingov vzela kar nekaj belih balerink in sandal. Z leti se je njen slog pri čevljih ustalil – ostaja pri umirjenih barvah in preverjenem modelu.

Kraljica ni Imelda Marcos

Kraljica Elizabeta II | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sicer pa kraljica zelo rada eksperimentira s klobuki, barvami kostimov in modnimi dodatki, pri čevljih pa je bolj konservativna.

Ni boljšega kot dobro uhojen čevelj, in tega se zaveda tudi kraljica. Zato ne prisega vedno na nove čevlje, kot na primer Imelda Marcos, ampak svoj stari par raje pošlje v popravilo. Večkrat se tudi zgodi, da se na njenih čevljih poznajo odtisi zob njenih priljubljenih pasjih ljubljenčkov.

Za izdelavo enega para kraljevskih čevljev, ki stanejo približno tisoč funtov, poskrbijo štirje izkušeni čevljarji. Del ekipe je še ena pomembna oseba, ki ima posebno nalogo: razhoditi kraljičine čevlje.

Kraljica si preprosto ne more privoščiti žuljev, saj bi trpela kraljevska opravila in obiski. Ne more reči: "Dovolj imam, čevlji me žulijo." Od svojih čevljev namreč zahteva popolno udobje od prvega trenutka, ko jih obuje.

Hansaplast | Foto: Žulje na stopalih lahko povzroči neudobna ali neprilegajoča se obutev, ki jo nosimo samo nekaj ur, ali neobičajen pritisk na stopala.

Kraljica Elizabeta II | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zato se dvorna uslužbenka, zadolžena za kraljičino obutev, ki ima podobno obliko stopala, več dni sprehaja po grajskih hodnikih v njenih novih čevljih, dokler ne doseže določenega udobja. Pri tem mora nositi bež bombažne nogavičke in se mora držati samo s preprogo obloženih tal. Potem pa jih enkrat preizkusi še zunaj, da preveri, ali drsijo. Še dve osebi imata nekaj dela z njenimi čevlji, in sicer krtačita in polirata obutev ter poskrbita, da je vsak par lepo pospravljen v svileni vrečki.

Nismo modre krvi, zato poskrbimo zase po svojih najboljših močeh

noge tek | Foto:

Če bi imel vsak tekač takšno podporo pri svoji obutvi, bi mu bila prihranjena marsikatera bolečina.

Žulj ima tudi zaščitno funkcijo, in sicer žulj oziroma tkivna tekočina pod kožo ščiti rano in preprečuje nadaljnji pritisk ali trenje. Največja tekaška prireditev pri nas, Volkswagen 24. Ljubljanski maraton, je tik pred vrati, zato se moramo pripraviti tudi na morebitne žulje, ki bi nam lahko preprečili nastop na tekaškem prazniku. Tudi najmanjši žulj lahko zelo boli in onemogoči popoln užitek v gibanju. Prvo pravilo, ko nastane žulj, je, da takoj prenehamo aktivnost, ki ga je povzročila.

Hansaplast | Foto: Zunanja plast kože, imenovana povrhnjica, se namreč loči od spodnjih plasti, vmesni prostor pa napolni tekočina. Privzdignjena zunanja plast kože tudi zapre rano pred morebitnimi povzročitelji okužbe. Tako žulj oziroma tkivna tekočina pod kožo ščiti rano in preprečuje nadaljnji pritisk ali trenje.

Najboljši način za oskrbo žulja je, da ga pustimo nepoškodovanega in nanj nanesemo poseben obliž za žulje, kot je obliž za žulje Hansaplast SOS s hidrokoloidno tehnologijo.

Vse je odvisno od čevljev

noge stopala čevlji šport | Foto:

Glavni povzročitelj žuljev so skoraj vedno čevlji. Dobimo jih, ker med prsti, petami ali robom podplata ter čevljem prihaja do trenja. Skrbno moramo izbrati pravi model in velikost čevlja.

Čevlje je treba razhoditi postopno, saj novi čevlji povzročajo trenja na drugih površinah kot stari čevlji. K sreči se nekateri čevlji z uporabo prilagodijo obliki stopala, tako da praviloma pozneje nimamo več teh težav. Začnimo počasi, tudi če nosimo vedno isto znamko in model čevlja.

  • Čevlje kupujmo popoldan ali proti večeru, ko so stopala malce večja.
  • Izberimo ravno prav velike in dovolj debele nogavice.
  • Stopala naj bodo suha. Mokri čevlji, škornji ali nogavice povzročijo žulje veliko hitreje kot suhi.
  • S pravim obližem zaščitimo mesta, kjer obutev pritiska na stopalo, da preprečimo nastanek žuljev.

Hansaplast | Foto: Hansaplastovi obliži za žulje so na voljo v različnih velikostih in so zasnovani tako, da takoj ublažijo bolečino zaradi žuljev ali boleča mesta na stopalih, ki jih povzroča drgnjenje ali pritisk zaradi slabo prilegajočih se čevljev.

Hansaplastova tehnologija lepljenja zagotavlja, da obliž ostane na mestu več kot 48 ur. Hansaplastovi obliži za žulje so vodoodbojni.

Pravilna oskrba žuljev:

Tudi najmanjši žulj lahko zelo boli in onemogoči popoln užitek v gibanju.

  • žulj noge stopala | Foto: Ne prebadajte žulja in ne odstranjujte zunanjih plasti kože, saj to lahko povzroči okužbo.
  • Žulje je treba razkužiti.
  • Poskrbite, da je vaša koža čista in suha, preden nanjo prilepite obliž za žulje.
  • Obliž prilepite tako, da ni naguban, in ga čvrsto pritisnite.
  • Ne menjajte obliža, dokler se ne odlepi.

Hansaplast | Foto: Hidrokoloidna tehnologija v Hansaplastovi liniji obližev za žulje, ki so na voljo v dveh velikostih, takoj ublaži neugodje in pospeši celjenje žuljev. Obliž zaščiti kožo pred pritiskom, prepreči dodatno trenje in ščiti kožo pred umazanijo in bakterijami, ki bi sicer lahko prodrle v rano.

Hansaplast | Foto: Obliži za žulje Hansaplast SOS vpijejo tekočino žulja in ustvarijo optimalno vlažno okolje za celjenje rane. Tako se rana hitreje zaceli in koža obnovi.

trening tek narava
Sportal Najpogostejše poškodbe pri teku
tek čevelj
Sportal Pomočnik za visoko učinkovitost
Ne spreglejte