Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 9. 2017,
12.56

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Sobota, 30. 9. 2017, 12.56

5 let, 6 mesecev

Neposredni prenos maratona tudi letos na Planet TV in Siol.net

Kaj bo novega na 22. Ljubljanskem maratonu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski maraton 2016 | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Že 22. izdaja Ljubljanskega maratona, ki iz leta v leto angažira več slovenskih tekačev, bo na koledarju zadnjo oktobrsko nedeljo, 29. 10. 2017. Neposredni prenos boste tudi letos lahko spremljali na Planet TV in Siol.net. Kakšne novosti prinaša "ljubljanc"?

Tudi letos bo udeležba na ljubljanskem maratonu rekordna, napoveduje Gojko Zalokar, direktor Timinga Ljubljana, ta skupaj z Mestno občino Ljubljana pripravlja maraton, ki velikemu številu slovenskih tekačev pomeni tekaški vrhunec ali pa vsaj konec tekaške sezone. Na nedeljski program maratona je prijavljenih skoraj 18 tisoč tekačev, medtem ko prijave za sobotni program potekajo še do sredine oktobra. Spomnimo, lani je na ljubljanskem maratonu (v soboto in nedeljo) teklo skoraj 24 tisoč tekačev.

Ljubljanski maraton je za mnoge slovenske ljubitelje teka vrhunec tekaške sezone. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ljubljanski maraton je za mnoge slovenske ljubitelje teka vrhunec tekaške sezone. Foto: Grega Valančič/Sportida

Lanski spodrsljaj je urejen in pozabljen

Zalokar je prepričan, da lanski spodrsljaj, ko so vodilni tekači za vozilom na intervencijski vožnji stekli v napačno smer in pretekli daljšo razdaljo, premešale pa so se tudi karte pri vrhu, ni škodoval ugledu maratona niti udeležbi vrhunskih maratoncev na njem.

Ljubljanski maraton 2016 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida


Preberite: Epilog 21. Ljubljanskega maratona:


"Mislim, da smo zadevo korektno uredili. Nagrajeni so bili zmagovalci, tudi tisti, ki so bili zaradi napake na trasi oškodovani, poleg tega smo njihovim menedžerjem pripravili pismo, v katerem so navedeni tudi časi, ki bi jih ti tekači lani predvidoma dosegli, če ne bi bilo zapleta. Najverjetneje bi padel celo rekord," je prepričan Zalokar.

Gojko Zalokar, direktor Timinga Ljubljana, ki skupaj z MOL organizira maraton, je prepričan, da je lanski spodrsljaj na trasi, ko je skupina vodilnih tekačev zavila v napačno smer, korektno sklenjen in ne pričakuje negativnih posledic. | Foto: Vid Ponikvar Gojko Zalokar, direktor Timinga Ljubljana, ki skupaj z MOL organizira maraton, je prepričan, da je lanski spodrsljaj na trasi, ko je skupina vodilnih tekačev zavila v napačno smer, korektno sklenjen in ne pričakuje negativnih posledic. Foto: Vid Ponikvar

Dodatni magnet za prihod vrhunskih tekačev je po besedah Zalokarja tudi pridobitev bronastega znaka Mednarodne atletske zveze (IAAF Bronze Label), ki Ljubljanski maraton na podlagi strogih kriterijev (od mednarodne udeležbe elitnih tekačev iz vsaj štirih držav z osebnimi rekordi, boljšimi od tistih, ki jih določi IAAF, ekološke naravnanosti in števila izvedenih dopinških testov) uvršča med elitne tekaške dogodke.

Neposredni prenos maraton na www.siol.net in Planet TV!

Neposredni prenos nedeljskega dogajanja na ljubljanskih ulicah (vključno s tekom na 10, 21 in 42 kilometrov) boste lahko tudi letos spremljali na Siol.net in Planet TV. Na kanalu Planet TV2 bo prenos vsega dogajanja s komentarjem (enako bo tudi na naši spletni strani), na Planet TV pa se bodo oglašali z vklopi.

Maratonsko dogajanje boste 29. oktobra 2017 lahko spremljali v neposrednem prenosu na Siol.net in Planet TV. | Foto: Grega Valančič/Sportida Maratonsko dogajanje boste 29. oktobra 2017 lahko spremljali v neposrednem prenosu na Siol.net in Planet TV. Foto: Grega Valančič/Sportida

Gradbišča bodo nekoliko ukrojila traso

Trasa ljubljanskega maratona bo zaradi gradbišč na ljubljanskih cestah tudi letos nekoliko spremenjena. Brdnikova cesta pri Tehnološkem parku naj bi bila do maratona dokončana, Hradeckega cesta naj bi tekače dočakala kot urejeno gradbišče, iz trase se zaradi težav pri dostopu umika področje okrog Kliničnega centra, nov bo tekaški žep po središču Ljubljane.

Ljubljanski maraton 2016 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida
Seznam križišč in prehodov v času maratona bo znan v kratkem

Organizatorji bodo letos prvič objavili seznam križišč in prehodov, kjer bo tudi v času maratona z dovoljenjem varnostnikov mogoč prehod. Seznam naj bi objavili dva tedna pred dogodkom.

Ceste, po katerih bo speljana trasa, bodo na dan maratona, v nedeljo, 29. oktobra 2017, predvidoma zaprte od 8. do 16. ure. "Želimo si, da ceste čim prej odpiramo, nimamo nobene želje po zavlačevanju in oteževanju prevoza in prehodnosti," je pristavil Zalokar.

Štart bo na Slovenski cesti, cilj pa na Kongresnem trgu, kjer bosta letos prvič dva ločena koridorja, eden za polmaratonce in drug za maratonce.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Štart bo na Slovenski cesti, cilj pa na Kongresnem trgu, kjer bosta letos prvič dva ločena koridorja, eden za polmaratonce in drug za maratonce. Foto: Grega Valančič/Sportida

Štart na Slovenski, cilj na Kongresnem trgu, ločena koridorja za tekače za 21 in 42 kilometrov

Štart nedeljskih tekov na 10, 21 in 42 kilometrov bo pred hotelom Cubo na Slovenski cesti, cilj pa na Kongresnem trgu v Ljubljani. Letos bosta ob prihodu v cilj prvič dva koridorja, ki bosta preprečila mešanje tekačev, ki bodo tekli na 21 in 42 kilometrov. "Tako bo prihod najboljših maratoncev lahko bolj zmagoslaven," je pojasnil Zalokar.

Organizatorji si želijo z višjim nagradnim skladom pritegniti več slovenskih maratoncev. | Foto: Grega Valančič/Sportida Organizatorji si želijo z višjim nagradnim skladom pritegniti več slovenskih maratoncev. Foto: Grega Valančič/Sportida

Oglejte si trase tekov na 10, 21 in 42 kilometrov -> za podrobnosti obiščite uradno spletno stran Ljubljanskega maratona

Trase teka na 10, 21 in 42 kilometrov. | Foto: Trase teka na 10, 21 in 42 kilometrov.

Na Ljubljanskem maratonu tudi državno prvenstvo v teku na 42 kilometrov

Zmagovalec teka na 42 kilometrov bo novi državni prvak v maratonu, medtem ko smo prvake v polmaratonu (Domen Hafner in Sonja Roman) dobili že maja v Radencih, v teku na deset kilometrov (Jan Kokalj in Klara Ljubi) pa pred tednom dni v Slovenskih Konjicah.

Tudi letos bodo organizatorji izplačali denarne nagrade najboljšim v polmaratonu, zvišali pa so tudi nagradni sklad za slovenske tekače v maratonu. Imena udeležencev, ki naj bi se potegovali za najvišja mesta, bodo znana pozneje.

Vedno manj tekačev na 10, vedno več na 21 in 42 km

Organiziranim tekaškim pripravam, ki že od začetka leta potekajo pod okriljem organizatorja, se ob tekaških sobotah pridruži tudi do 200 tekačev. Prihodnja bo na sporedu v soboto, 7. oktobra 2017. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Organiziranim tekaškim pripravam, ki že od začetka leta potekajo pod okriljem organizatorja, se ob tekaških sobotah pridruži tudi do 200 tekačev. Prihodnja bo na sporedu v soboto, 7. oktobra 2017. Foto: Žiga Zupan/Sportida Zanimivo je, da narašča število udeležencev na 21 in 42 kilometrov, medtem ko število prijav na tek na deset kilometrov upada. "V tej kategoriji je število tekačic že preseglo število tekačev," je povedal Zalokar. To kaže na vse boljšo pripravljenost slovenskih tekačev.

Okrog 200 se jih že od začetka leta pripravlja na organiziranih pripravah v Ljubljani, Domžalah, Grosuplju in Celju.

Priprave so pod vodstvom tekaških trenerjev in so plačljive, vsako tretjo soboto v mesecu pa priredijo brezplačno tekaško soboto, ki pritegne tudi po 200 dodatnih tekačev. Nazadnje je bila to sobota, posvečena teku po ljubljanskih mostovih, prihodnja, 14. po vrsti z imenom Predmaratonski tek, pa bo na sporedu 7. oktobra 2017.

Sobotne razdalje, namenjene najmlajšim, bodo letos nekoliko krajše. S tem želijo na tek pritegniti še več otrok. | Foto: Bobo Sobotne razdalje, namenjene najmlajšim, bodo letos nekoliko krajše. S tem želijo na tek pritegniti še več otrok. Foto: Bobo
Nekoliko krajše razdalje na otroških in šolskih tekih

Ljubljanski maraton je eden od redkih, ki ima poleg "resnejšega", še dodatnega, sobotnega, ko so na sporedu krajše razdalje, namenjene mlajši populaciji. Ker želijo pritegniti še več otrok, bodo razdalje letos nekaj sto metrov krajše.

Na vse, torej šolske teke in Lumpi tek, so prijave mogoče do 15. oktobra, za Fun tek, ki se med Slovenci ni prijel tako, kot bi si organizatorji želeli, do 24. oktobra, medtem ko so prijave za nedeljske teke že končane.

"Tekačev" na rolerjih letos po treh sezonah ne bo, bodo pa na svoj račun znova prišli handbikerji oziroma ročni kolesarji (na 21 km), ki bodo odprli tek na najdaljši razdalji. Ta bo, kot je to že postala stalna praksa, speljan v enem krogu.

Ljubljanski maraton 2016 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Prevzem čipov na Gospodarskem razstavišču

Prevzem čipov bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer bo že od četrtka, 26. oktobra 2017, na sporedu sejem Tečem Expo Volkswagen, kjer bodo organizirali tudi okrogle mize na temo teka in zdravega načina življenja.

 

Ne spreglejte