Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2018,
13.15

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

Natisni članek

Ljubljanski maraton Rok Puhar

Nedelja, 28. 10. 2018, 13.15

5 let, 5 mesecev

Rok Puhar in Neja Kršinar sta zmagovalca polmaratona na LM

Državni prvak v polmaratonu opozoril na dolžino trase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62
Rok PUhar LM 20178 | Rok Puhar je državni prvak v polmaratonu. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Rok Puhar je državni prvak v polmaratonu.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Neja Kršinar in Rok Puhar sta zmagovalca polmaratonske razdalje Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona, ki je letos štela za naslov državnega prvaka. Puhar je 21-kilometrsko razdaljo pretekel v času 1:07:20, Kršinarjeva pa v 1:17:47.

Drugo mesto v moški konkurenci je pripadlo lanskemu zmagovalcu kraljevske razdalje Mitji Krevsu (1:07:50), ki je dober del poti tekel v vodstvu, tretji pa je bil Jan Brešan s časom 1:08:46. Med atletinjami je bila druga Madžarka Fruzsina Bakonyi (1:19:25), lani zmagovalka polmaratona, tretja pa Slovenka Eva Zorman (1:23:08).

Mitja Krevs je dolgo vodil, a se je moral na koncu zadovoljiti z drugim mestom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mitja Krevs je dolgo vodil, a se je moral na koncu zadovoljiti z drugim mestom. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Vremenske razmere žal niso take, kot bi si jih želeli, a vseeno, lahko sem zadovoljen, saj ni bilo vetrovno. Edina težava je bila drseča podlaga (tudi v cilju se je spotaknil, op. p.) …. Sprva sem načrtoval, da bi tekel skupaj z romunskim tekačem, a je bil prehiter, zato sem te misli opustil. Mitja je večino proge tekel v ospredju, kar je bilo zame psihično zahtevno, vendar sem vseskozi verjel, da ga lahko ujamem. Med nami je bila stalna razlika deset sekund ... Na zadnjem kilometru ga je odsekalo in takrat sem ga z lahkoto prehitel. Žal mi je, da je bila proga med 150 in 200 metri predolga, tako kot je to v Ljubljani že kar običajno, zato je moj čas slabši, kot bi lahko bil ob pravilno izmerjeni progi. Načrtoval sem, da bom tekel po uro in sedem minut," je povedal 26-letni Puhar, ki se zadnje obdobje več posveča maratonu zaradi različnih razlogov, načrtoval je nastop na evropskem prvenstvu. Odločil se je, da v Ljubljani odteče zgolj polmaraton. To je že njegova četrta zmaga na tej razdalji v Ljubljani.

Rok Puhar 21 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Sisay Lemma Kasaye
Sportal Etiopijec Sisay Lemma Kasaye do rekorda proge, rekordno tudi Kenijka #video

Njegov naslednji večji cilj je Valencia, kjer bo decembra tekel maraton, prihodnji mesec ima v načrtu še tek na deset kilometrov v Italiji. Sezono, ki se ni iztekla po njegovih načrtih, si želi končati z osebnim rekordom. Za zdaj je njegov najboljši maratonski čas 2:17:49, ki je osmi najhitrejši maratonski čas v Sloveniji. "Moja samozavest je bila v zadnjem obdobju načeta, a se dvigujem. Menim, da sem odlično pripravljen. Čakajo me maratonske priprave, ki se jih zelo veselim," je povedal varovanec Romana Kejžarja, že 18 let lastnika najhitrejšega maratonskega časa med slovenskimi tekači. 

Gabrijel Ambrožič, na ljubljanskem maratonu odgovor za selekcijo elitnih tekačev, je dejal, da je trasa izmerjena in ima certifikat, zato ne bi smela odstopati od uradne razdalje.

Izidi na 21 kilometrov, moški:

 1. Rok Puhar (Slo)                  1:07:10 (1. DP)
 2. Mitja Krevs (Slo)                1:07:50 (2. DP)
 3. Jan Brešan (Slo)                 1:08:46 (3. DP)
 4. Peter Bratulić (Hrv)             1:10:34
 5. Timotej Bečan (Slo)              1:10:39
 6. David Pleše (Slo)                1:12:35
 7. Blaž Orešnik (Slo)               1:13:04
 8. Matej Šturm (Slo)                1:13:05
 9. Miroslav Nikolić (Slo)           1:13:56
10. Filip Kašpar (Češ)               1:14:28

ljubljanski maraton, 2018
Sportal Do ponovitve scenarija čez drseče zebre, Mišmaševa že četrtič, Kokalj drugič zapored

Neja Kršinar, državna prvakinja v polmaratonu | Foto: Žiga Zupan/Sportida Neja Kršinar, državna prvakinja v polmaratonu Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ve, da je bolje pripravljena

"Mokro," je bil prvi odgovor Neje Kršinar na vprašanje, kako je bilo na progi. "Dejstvo je, da ne glede na to, da sicer ni toliko deževalo, pogoji niso bili enaki, kot bi bili v jasnem, suhem vremenu. A v primerjavi z včeraj se je vsaj veter zelo umiril, bilo je skoraj brezvetrje," je nadaljevala državna prvakinja v polmaratonu, ki s časom 1:17:47 ni bila najbolj zadovoljna.

Želela je teči hitreje, a tokrat ni šlo. Kot pravi, si želi v prihodnosti odteči tudi maraton, a bo do njega prišla s sistematičnim delom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Želela je teči hitreje, a tokrat ni šlo. Kot pravi, si želi v prihodnosti odteči tudi maraton, a bo do njega prišla s sistematičnim delom. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Pričakovala sem boljši tek. Vem, da sem bolje pripravljena. Moja strategija je bila, da bi čim dlje držala hitrejši ritem, kot sem ga vajena, to me je pripeljalo do desetega kilometra, od tam pa se je začela borba. Od tam so proti živalskemu vrtu vzponi, a tako pač je, polmaraton v Ljubljani ni med najlažjimi," je dejala državna prvakinja v polmaratonu, ki je najbližjo zasledovalko, lansko zmagovalko Madžarko Fruzsino Dr. Bakonyi, ugnala za dobro minuto in pol. 

Izidi na 21 kilometrov, ženske:

 1. Neja Kršinar (Slo)               1:17:47 (1. za DP)
 2. Fruzsina Bakonyi (Mad)           1:19:25
 3. Eva Zorman (Slo)                 1:23:08 (2. za DP)
 4. Laura Blatnik Guzelj (Slo)       1:24:01 (3. za DP)
 5. Helena Javornik (Slo)            1:27:54
 6. Lucija Krkoč (Slo)               1:28:47
 7. Tijana Kabić (Srb)               1:29:32
 8. Zita Kovacs (Mad)                1:29:34
 9. Mojca Jež (Slo)                  1:29:38
10. Jelena Kosić (BiH)               1:29:32
 

Preberite še:

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton
Sportal Ljubljanski maraton ima novega rekorderja #posnetek
Ne spreglejte