Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2018,
12.31

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Maruša Mišmaš Jan Kokalj Ljubljanski maraton

Nedelja, 28. 10. 2018, 12.31

5 let, 5 mesecev

najhitrejši na 10-kilometrski razdalji na 23. ljubljanskem maratonu

Do ponovitve scenarija čez drseče zebre, Mišmaševa že četrtič, Kokalj drugič zapored

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
ljubljanski maraton, 2018 | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nedeljski program Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona se je začel s tekom na 10 kilometrov. Pričakovano sta si prvi mesti pritekla Jan Kokalj in Maruša Mišmaš, ki sta na najkrajši razdalji zmagala že lani. Kokalj je 10 kilometrov pretekel v času 31 minut in 45 sekund, Mišmaševa pa s 35:07, kar je zadostovalo za 18. čas med vsemi udeleženci.

Drugo mesto v ženski konkurenci teka na 10 kilometrov Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona je zasedla Katja Podobnik (37:55), tretje pa Urška Martinec (38:02). V moški konkurenci je drugo mesto pripadlo Primožu Kobetu (32:05), tretje pa Dušanu Babiču iz Bosne in Hercegovine (32:15).

Jan Kokalj | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Moj cilj je bil teči pod 31 minutami, a ko sem videl, da je zmaga zagotovljena, se nisem več želel naprezati. Pogoji so bili precej zahtevni, vlaga v zraku je bila precejšnja, kar mi ne ustreza, za nameček je prehodih za pešce zelo drselo, zato sem bil tam zelo previden," je vnovični zmagovalec Ljubljanskega maratona Jan Kokalj pripovedoval v cilju.

ljubljanski maraton, 2018 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Primož KObe | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida "Tekmo sem vzel kot kakovosten trening, se mi pa zdi pomembno, da se domače tekme udeležim. Najlepše je zmagati na največjih prireditvah v Sloveniji, kjer je veliko medijev, pa tudi organizacija je vrhunska, tekme pa sem se udeležil tudi zaradi mojega sponzorja.

Čez dva tedna me čaka kros v Italiji in nato evropsko prvenstvo v krosu na Nizozemskem," je povedal Kokalj, ki bi si pri gradnji svoje atletske kariere želel več podpore države in Atletske zveze Slovenije.

"Imam tri sponzorje, Atletska zveza pa mi financira samo dva tedna priprav, želel bi si več," je priznal dijak ekonomske gimnazije, ki ves čas namenja atletiki, študijske obveznosti pa opravlja izredno. Posebej se je želel zahvaliti klubu, ki mu krije prijavnino, potne stroške in priprave.

Izidi na 10 km, moški

 1. Jan Kokalj (Slo)                 31:45
 2. Primož Kobe (Slo)                32:05
 3. Dušan Babič (BiH)                32:15
 4. Tomislav Novosel (Hrv)           32:57
 5. Martin Pintar (Slo)              33:02
 6. Oleg Galić (BiH)                 33:13
 7. Gregor Verbošt (Slo)             33:37
 8. Matevž Cimermančič (Slo)         33:42
 9. Vito Kunstek (Slo)               33:35
 .  Jakob Medved (Slo)               33:45

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton
Sportal Ljubljanski maraton ima novega rekorderja #posnetek

Sisay Lemma Kasaye
Sportal Etiopijec Sisay Lemma Kasaye do rekorda proge, rekordno tudi Kenijka #video

Mišmaševa še četrtič

V ženski konkurenci je še četrto zmago na ljubljanskem maratonu slavila slovenska atletinja. Maruša Mišmaš je z žensko konkurenco opravila prepričljivo. Najbližjo zasledovalko Katjo Podobnik je ugnala za dve minuti in 48 sekund. Na tretjem mestu je končala Urška Martinec.

Maruša Mišmaš je slavila še četrtič. | Foto: Sportida Maruša Mišmaš je slavila še četrtič. Foto: Sportida

Mišmaševa, ki je na lanskem teku polovico desetke narekovala tempo, saj se je takrat moški del taktično odločil za počasnejši tek, je tokrat uresničila taktiko, ki jo je pred časom delila tudi v pogovoru za Sportal. Na štart je prišla s svojim fantom, ki je narekoval tempo za okoli 33 sekund, a se ji načrt ni izšel. Ciljno črto je prečkala s časom 35:07.

Noge so bile težke, ni bil njen dan

"Fant me je povlekel za želen tempo, za rezultat okoli 33 minut, a sem že od prvega kilometra naprej trpela, noge niso bile prave. Danes preprosto ni bil moj dan. Na tretjem kilometru sem vedela, da res ne bo šlo, saj sem se že takrat pošteno mučila, tako da sem le odtekla od cilja. Pride tudi tak dan," je v dežju pripovedovala 24-letnica.

"Noge niso bile prave, ni bil moj dan". | Foto: Sportida "Noge niso bile prave, ni bil moj dan". Foto: Sportida

Grosupeljčanka je sicer pripomnila, da je bilo vreme idealno, a da se ji je cilj verjetno izmaknil tudi zato, ker ni bila povsem spočita. "Moj trener je sicer rekel, da letos ta tekma ni toliko pomembna, tako da me ni prav veliko spočil. Zadnji teden sem nekoliko spustila, a očitno ne dovolj. Je bil pa to dober trening," je dejala Mišmaševa in ob 4. zmagi dodala: "Zmag sicer ne štejem, je pa seveda lepo zmagati. Tukaj sicer nimam mednarodne konkurence, mi je pa vedno zelo lepo teči tukaj, z rekreativnimi tekači, pri katerih se vidi ljubezen do teka, energija je odlična."

Slovenska atletinja bo zdaj energijo usmerila v dvoransko evropsko prvenstvo, ki bo marca prihodnje leto. Tam bo nastopila na 1.500 metrov. Glavni cilj prihodnje sezone pa bo oktobra svetovno prvenstvo v Dohi, kjer bo stavila na 3.000 metrov z zaprekami.

Izidi, 10 km ženske:

 1. Maruša Mišmaš (Slo)              35:07
 2. Katja Podobnik (Slo)             37:55
 3. Urška Martinec (Slo)             38:02
 4. Breda Škedelj (Slo)              39:02
 5. Tina Kozjek (Slo)                39:27
 6. Paula Djukanovič (Slo)           40:04
 7. Nuša Mali (Slo)                  40:10
 8. Ines Jozić (Hrv)                 40:20
 9. Eveliina Maattanen (Fin)         40:24
10. Katja Juhart (Slo)               40:38

Kobeta že dlje časa pestijo poškodbe, a je stisnil zobe. "Prišel sem podpreti Ljubljanski maraton," je dejal Novomeščan, ki ga čez tri tedne čaka operacija noge. Po posegu bo približno pol leta odsoten s tekmovališč. | Foto: Sportida Kobeta že dlje časa pestijo poškodbe, a je stisnil zobe. "Prišel sem podpreti Ljubljanski maraton," je dejal Novomeščan, ki ga čez tri tedne čaka operacija noge. Po posegu bo približno pol leta odsoten s tekmovališč. Foto: Sportida

Poškodovani olimpijec do srebra brez posebnih priprav

Drugo mesto v moški konkurenci teka na 10 kilometrov je brez treninga pritekel slovenski maratonec in olimpijec Primož Kobe, ki je s časom 1:04:55 rekorder ljubljanskega maratona na 21 kilometrov iz leta 2010. "Upam, da se danes nisem samo še bolj poškodoval, nazadnje sem treniral avgusta," so bile njegove prve besede v cilju. S tem je opozoril na poškodbe, ki ga pestijo že dlje časa in mu onemogočajo kakovostno pripravo na 42-kilometrsko razdaljo.

"Imam težave z izrastkom na kosti. Najprej se mi je težava pojavila na desni nogi, zdaj se mi je težava ponovila še na levi nogi. Danes sem tekel v modificirani obutvi, ki mi ne pritiska na peto in ima dvignjeno peto. Danes nisem imel tekmovalnih ciljev, ampak je šlo bolj za to, da s svojo udeležbo podprem ljubljanski maraton," je povedal Novomeščan, ki ga čez tri tedne čaka operacija noge.

Dva tisočaka za operacijo bo plačal iz lastnega žepa, prvo operacijo so financirali sponzorji. "Če bi čakal na to, da pridem na vrsto po redni poti, bi to trajalo do spomladi,. "Čaka me pol leta rehabilitacije," je povedal in razkril svoje želje: "Čeprav me marsikdo ne jemlje resno, bi se še vedno rad pripravil na olimpijske igre v Tokiu," je napovedal.

Preberite še:

Ljubljanski maraton, otroci
Sportal Otroci in mladina so že opravili svoje delo #video #foto


 

Ne spreglejte