SiolNET. Sportal Košarka
4,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Žreb kvalifikacijskih skupin za svetovno prvenstvo 2023

Žreb je določil: Sloveniji bo nasproti stala Hrvaška

4,02

termometer

Luka Dončić |  | Foto: Hendrik Osula/FIBA
Foto: Hendrik Osula/FIBA

Slovenska košarkarska reprezentanca je dobila tekmece v uvodnem delu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2023 na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. V slovenski skupini bodo ob naši izbrani vrsti še sosednja Hrvaška, Finska in Švedska. Brez drugega dela bo ostala le zadnjeuvrščena.

u20 Slovenija Sportal Dosežek, kot ga še ni bilo: Slovenija najboljša v Evropi

V Miesu, kjer je sedež Mednarodne košarkarske zveze FIBA, so opravili žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na svetovnem prvenstvu. V evropskem delu smo dobili osem skupin s po štirimi reprezentancami. V drugi del kvalifikacij se bodo uvrstile tri najboljše izbrane vrste. 

V nadaljevanju kvalifikacij bo v vsaki izmed štirih skupin po šest ekip, rezultati iz prvega dela pa se bodo prenesli naprej. Na prvenstvo, ki bo med 25. avgustom in 10. septembrom 2023, vodijo prva tri mesta iz vsake od štirih skupin, na SP pa bo nastopilo 32 reprezentanc.

Slovenija bo uvodni del igrala v skupini C, kjer ima vlogo favorita. Nasproti ji bodo stale reprezentance Hrvaške, Finske in Švedske.

Kapetan Murić: Nadaljevati moramo s hitro in agresivno košarko

Edo Murić verjame, da bodo kvalifikacije za SP 2023 veliko uspešnejše od prejšnjih. | Foto: Anže Malovrh/STA Edo Murić verjame, da bodo kvalifikacije za SP 2023 veliko uspešnejše od prejšnjih. Foto: Anže Malovrh/STA Kapetan Slovenije Edo Murić je po žrebu dejal: "Dobili smo zanimive nasprotnike, s katerimi se na igriščih redno srečujemo. Ne glede na nasprotnike pa morata naše razmišljanje in pristop biti enaka v vsakem kvalifikacijskem oknu. Osredotočeni bomo morali biti nase in na svojo igro ter gledati iz tekme v tekmo. Nadaljevati moramo s hitro in agresivno košarko, kar je bil naš zaščitni znak v Kaunasu ter Tokiu. Le tako bomo lahko tudi v kvalifikacijah dosegli rezultate, ki si jih želimo. Zadnje svetovno prvenstvo smo na žalost spremljali prek televizijskih ekranov. Verjamem, da so bile takratne kvalifikacije dobra šola za vse nas in tokrat bomo storili vse, da na igrišču zmagujemo in upravičimo pričakovanja naših zvestih navijačev ter nenazadnje tudi trenutno visoko uvrstitev na Fibini jakostni lestvici."

Aleksander Sekulić pozna dobro Fince in Hrvate, malo manj pa Švede. | Foto: Guliver Image Aleksander Sekulić pozna dobro Fince in Hrvate, malo manj pa Švede. Foto: Guliver Image Selektor Aleksander Sekulić pa je dodal: "Znašli smo se v zelo zanimivi skupini in priča bomo kar nekaj sosedskim derbijem. S Finci in Hrvati se dobro poznamo, še posebej s slednjimi nimamo nobenih skrivnosti. Morda so manjša neznanka Švedi, saj se med seboj že kar nekaj časa nismo pomerili. Vsekakor si želim, da bi reprezentančni duh iz zadnjih kvalifikacij ter olimpijskih iger prenesli tudi v te kvalifikacije. Upam, da bomo lahko zaigrali tudi pred navijači, ki nam bodo prav gotovo dali še dodatni zagon. Nikakor ne bežimo od odgovornosti. Cilj je, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo pri tem uspešni."

Vir: STA

Kvalifikacije za SP 2023, evropski del:

Skupina C

Hrvaška
Finska
Švedska
Slovenija

Skupina A

Srbija
Slovaška
Belgija
Latvija

Skupina B

Belorusija
Velika Britanija
Grčija
Turčija

Skupina D

Izrael
Nemčija
Estonija
Poljska

Skupina E

Francija
Portugalska
Madžarska
Črna gora

Skupina F

BiH
Litva
Bolgarija
Češka

Skupina G

Gruzija
Makedonija
Španija
Ukrajina

Skupina H

Rusija
Nizozemska
Islandija
Italija

Glede na reprezentančna okna, ki so začrtana, prvi zvezdnik slovenske košarke Luka Dončić ne bo mogel veliko pomagati izbrani vrsti. Pri njem sta zaradi sezone lige NBA mogoči le dve okni: med 27. junijem in 5. julijem ter med 22. in 30. avgustom. Avgustovski termin prihodnje leto je videti najbolj realen, saj se bo le dva dni pozneje začelo evropsko prvenstvo, na katerem bo Slovenija branila zlato medaljo iz Carigrada 2017.

Prvi del kvalifikacij, predviden razpored:

1. krog, 25. november 2021:
Švedska - Finska
Hrvaška - Slovenija

2. krog, 28. november 2021:
Slovenija
- Švedska
Finska - Hrvaška

3. krog, 25. februar 2022:
Finska - Slovenija
Hrvaška - Švedska

4. krog, 28. februar 2022:
Slovenija
- Finska
Švedska - Hrvaška

5. krog, 30. junij 2022:
Slovenija
- Hrvaška
Finska - Švedska

6. krog, 3. julij 2022:
Švedska - Slovenija
Hrvaška - Finska

Drugi del kvalifikacij:

22.–30. avgust 2022
7.–15. november 2022
20.–28. februar 2023

Slovenci trikrat na svetovnem prvenstvu

Slovenska košarkarska reprezentanca, ki jo v zadnjem obdobju vodi Aleksander Sekulić, je doslej trikrat nastopila na SP. Leta 2006 je na Japonskem zasedla deveto, leta 2010 v Turčiji osmo, pred sedmimi leti v Španiji pa sedmo mesto. Na zadnje leta 2020 se ni uvrstila, potem ko ni prestala kvalifikacij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin