Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2022,
9.59

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Natisni članek

svetovno prvenstvo Matej Erjavec Slovenska košarkarska reprezentanca

Ponedeljek, 12. 12. 2022, 9.59

1 leto, 4 mesece

SP v košarki 2023

Znano, kje bodo slovenski košarkarji igrali na svetovnem prvenstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Luka Dončić Goran Dragić | Bosta Luka Dončić in Goran Dragić znova združila moči? | Foto Vid Ponikvar

Bosta Luka Dončić in Goran Dragić znova združila moči?

Foto: Vid Ponikvar

Kljub temu, da bo žreb skupin za svetovno košarkarsko prvenstvo 29. aprila 2023, je že znano, da bo Slovenija uvodni del igrala na Japonskem v Okinavi, so danes sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije. Vsi trije organizatorji spektakla prihodnje leto, ki bo na sporedu med 25. avgustom in 10. septembrom, so namreč izbrali partnerske ekipe, njihove odločitve pa je že potrdil Izvršni odbor mednarodne košarkarske organizacije FIBA. Slovenija bo tako igrala na Japonskem, Združene države Amerike na Filipinih in Kanada v Indoneziji.

Slovenija in Kanada sta si nastop na svetovnem prvenstvu že zagotovili, Združene države Amerike pa bodo morale vozovnico potrditi v februarskem kvalifikacijskem ciklu. Odločitve o izbranih partnerskih reprezentancah ne bodo vplivale na postopke žreba, ki  bo 29. aprila 2023 v Manili.

Kot je bil primer že na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2019, bodo Filipini kot gostitelji skupinskega in izločilnega dela turnirja uvrščeni v prvi boben. Tam se jim bodo pridružile najbolje uvrščene reprezentance jakostne lestvice FIBA, ki bo objavljena po zadnjem februarskem kvalifikacijskem ciklu. Moštvi ZDA in Filipinov bosta ob tem razvrščeni v dve različni skupini izmed štirih, ki bodo sicer na sporedu v Manili. Japonska in Slovenija bosta skupinski del odigrali v Okinavi, ki bo domovanje dveh skupin uvodnega dela. Kanada bo igrala v Džakarti, tudi Indonezija pa bo gostila dve skupini prvega dela svetovnega prvenstva.

"To, da je Japonska izmed številnih košarkarskih velesil prav nas izbrala za partnerico skupinskega dela na svetovnem prvenstvu, je novo veliko priznanje za slovensko košarko," je prepričan predsednik KZS Matej Erjavec. | Foto: Vid Ponikvar "To, da je Japonska izmed številnih košarkarskih velesil prav nas izbrala za partnerico skupinskega dela na svetovnem prvenstvu, je novo veliko priznanje za slovensko košarko," je prepričan predsednik KZS Matej Erjavec. Foto: Vid Ponikvar

Erjavec: To je novo veliko priznanje za slovensko košarko

"To, da je Japonska izmed številnih košarkarskih velesil prav nas izbrala za partnerko skupinskega dela na svetovnem prvenstvu, je novo veliko priznanje za slovensko košarko. S pridobljeno vozovnico za Azijo so fantje v novembrskem ciklu res naredili izjemen posel in lahko se le veselimo prihajajočega koledarskega leta. Pred reprezentanco sta resda že zadnji tekmi kvalifikacij konec februarja, a s klicem japonske košarkarske zveze in Fibe se je vodstvo reprezentance že začelo ukvarjati tudi s projektom svetovnega prvenstva. Tako kot vedno bomo ekipi zagotovili vrhunske pogoje za delo, prav tako pa sem prepričan, da bodo med pripravami vrhunske košarke deležni tudi slovenski navijači. Komaj čakamo na žreb 29. aprila, da izvemo, kdo vse nam bo družbo delal v Okinavi," je ob tem povedal predsednik KZS Matej Erjavec.

Slovenija bo četrtič udeleženka svetovnega prvenstva. Prvič je nastopila 2006 v Saporu in Tokiu, leta 2010 je igrala v Turčiji, leta 2014 pa v Španiji, kjer je s sedmim mestom zabeležila tudi najboljši izid. Na svetovnem košarkarskem prvenstvu bo šele drugič nastopilo 32 reprezentanc, 17 jih je že znanih. Poleg gostiteljic Filipinov in Japonske ter Slovenije in Kanade so to še Finska, Nemčija, Latvija, Italija, Španija, Litva, Francija, Grčija, Slonokoščena obala, Nova Zelandija, Avstralija, Libanon in Kitajska.

Prvi del skupinskega dela se bo dogajal med 25. in 30. avgustom, drugi del skupinskega dela bo na sporedu med 31. avgustom in 4. septembrom, izločilni del pa bo med 5. in 10. septembrom 2023. Kvalifikacije se bodo sicer končale februarja prihodnje leto, ko bodo reprezentance odigrale še zadnji dve tekmi. Slovenijo čakata še dva obračuna, in sicer v gosteh proti Estoniji ter doma proti Izraelu.

32 reprezentanc in pet dvoran

Slovenci bodo v prvem delu igrali v Okinawa areni, ki so jo odprli leta 2020 in sprejme deset tisoč gledalcev. Prvenstvo bo poleg tega odigrano še v štirih arenah - The Mall of Asia Arena (kapaciteta 20 tisoč gledalcev), Smart Araneta Coliseum (15 tisoč) in Philippine Arena (55 tisoč) na Filipinih ter v Indoesia Areni v Jakarti v Indoneziji (kapaciteta 16.500).

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Polom Dallasa brez Dončića, Dragić s Chicagom podiral rekorde #video
Željko Obradović Partizan
Sportal Nezadovoljni Srb po razočaranju v Ljubljani spregovoril o mladem Slovencu
Žiga Samar
Sportal Slovenski dragulj, ki z odločnimi koraki stopa na veliki oder
Ne spreglejte