Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
9.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Klemen Prepelič EuroBasket 2017

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 9.28

6 let, 6 mesecev

Zlati Klemen Prepelič na Realovem radarju

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Po poročanju slovitega španskega športnega dnevnika Marca je madridski Real pokazal zanimanje za še tretjega slovenskega reprezentanta. Klemen Prepelič z novim letom v španski kraljevi klub?

Klemen Prepelič je bil eden od osrednjih  slovenskih junakov EuroBasketa 2017. | Foto: Vid Ponikvar Klemen Prepelič je bil eden od osrednjih slovenskih junakov EuroBasketa 2017. Foto: Vid Ponikvar

Klemen Prepelič je eden od petih članov evropskih prvakov, ki bodo novo sezono pričakali v novem klubskem okolju. Že pred reprezentančnim zborom je zapustil Limoges, kjer se je pod taktirko Duška Vujoševića dvignil na višjo raven, in se preselil v Levallois Metropolitans. S francoskim klubom bo nastopal v Eurocupu, po izjemnih predstavah na EuroBasketu pa so se že začela porajati vprašanja o tem, ali se ni 191 centimetrov visoki branilec iz Slovenske Bistrice morda celo prenaglil.

Da je njegov domet tudi najvišja evroligaška raven, dokazuje pisanje španske Marce, ki slovi po dobrih virih pri madridskem Realu. Španski dnevnik namreč namiguje na lovke, ki jih Real steguje proti Prepeliču. Kot poroča Marca, naj bi madridski kraljevi klub pozorno opazoval slovenskega reprezentanta in se januarja skušal dogovoriti za prestop v Madrid.

Medtem ko bo Prle, ki je na zlatem EuroBasketu v povprečju dosegal 13,8 točke, največ (21) pa jih je vknjižil prav v velikem finalu proti Srbiji, sezono torej zanesljivo začel v Levalloisu, pa ima Real na svojem seznamu vseeno že danes dva slovenska reprezentanta – Luko Dončića in Anthonyja Randolpha.

srbija slovenija evropski prvak | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Osvežimo spomin: kam je pot vodila slovenske junake?

Slovenija je bila res hit EuroBasketa, nekaj njenih posameznikov zvezdnikov prvenstva, še več pa prijetnih presenečenj osrednjega evropskega reprezentančnega tekmovanja. Prav gotovo so v svoja klubska okolja vstopili bolj samozavestno in najbrž tudi ob večjem spoštovanju okolice. Drastičnih kratkoročnih sprememb na ravni klubskih delodajalcev pa evropsko prvenstvo za Slovence vendarle ni imelo. Navsezadnje je kar sedem košarkarjev kariero nadaljevalo pri dozdajšnjem delodajalcu. Med tistimi, ki menjajo delovno okolje, je trojica klubsko pogodbo podpisala krepko pred potjo v Helsinke, kjer je Slovenija domovala v prvem delu prvenstva. Med samim tekmovanjem sta klubske barve zamenjala zgolj Matic Rebec, ki iz Krke odhaja v ruski Enisey, in Edo Murić, za katerega se je po odhodu iz Banvita ogrel evroligaški Anadolu Efes.

  • 9 držav bo gostilo slovenske reprezentante (Španija 3, Turčija 2, po enega pa Rusija, ZDA, Nemčija, Francija, Madžarska, Slovenija in Srbija).
  • 5 košarkarjev odhaja v nove klube (Rebec, Prepelič, Murić, Blažič in Zagorac).
  • 4 reprezentanti bodo igrali v evroligi (Randolph, Nikolić, Murić in Dončić).
  • 1 istanbulski junak bo igral v slovenski ligi (Dimec/Krka).
  • 1 klub iz lige NBA bo imel evropskega prvaka (Miami - Dragić).

Anthony Randolph (Real Madrid/ŠPA)

Anthony Randolph | Foto: Sportida Foto: Sportida

Američan v slovenskem dresu je že pred prvenstvom podaljšal pogodbo z madridskim Realom. Res pa je, da bo v novi sezoni prvič zaigral kot slovenski državljan.


Matic Rebec (Enisey/RUS)

matic rebec | Foto: Sportida Foto: Sportida

Primorski organizator igre se bo po EuroBasketu lotil prvega mednarodnega klubskega izziva. Potem ko je do zdaj igral za Helios, Rogaško in Krko, bo v novi sezoni zaigral v Rusiji.


Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

Goran Dragić. | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Kapetana čaka najdaljša pot do začetka sezone. Kot edini slovenski reprezentant si bo kruh služil v severnoameriški poklicni ligi NBA.


Aleksej Nikolić (Bamberg/NEM)

Aleksej Nikolić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Eden od junakov velikega finala proti Srbiji je resda stari znanec v dresu Bamberga, a do zdaj ni bil v prvem trenerjevem planu. Kalil se je tudi v klubski podružnici. Zdaj računa na večjo vlogo.


Klemen Prepelić (Paris-Levallois/FRA)

Klemen Prepelič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Po odličnih predstavah na Finskem in v Turčiji se 24-letni Bistričan vrača v Francijo. Tam je bil lani član Limogesa, ki ga je prerodil. Zdaj bo član moštva Levallois Metropolitans.


Edo Murić (Anadolu EFS/TUR)

Edo Murić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Mlajši od bratov Murić je preteklo sezono končal v Turčiji. V Turčiji je postal tudi evropski prvak. Zdaj se vrača v Turčijo, a ne k Banvitu, temveč k Anadolu Efesu.


Jaka Blažič (Morabanc Andorra/ŠPA)

Jaka Blažič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Medtem ko Murić vstopa na evroligaški vlak, pa je z njega izstopil Blažič. Nekdanji član Olimpije, Crvene zvezde in Baskonie bo igral za Andorro. "Korak nazaj za dva naprej," pravi.


Gašper Vidmar (Banvit/TUR)

Gašper Vidmar | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Borbeni Ljubljančan bo v novo sezono vstopil kot kapetan Banvita. Tam mu sicer družbe ne bo več delal Edo Murić, zato pa na trenerski klopi ostaja Sašo Filipovski, s katerim bosta gostovala tudi v Stožicah.


Saša Zagorac (Sopron/MAD)

Saša Zagorac | Foto: Sportida Foto: Sportida

33-letni član evropskih prvakov je eden od trojice, ki so novega delodajalca našli pred prvenstvom. Po odhodu iz ruske Parme ga je s svojo ponudbo prepričal madžarski klub Sopron.


Žiga Dimec (Krka/SLO)

Žiga Dimec | Foto: Sportida Foto: Sportida

Edini slovenski reprezentant, ki bo sezono začel v slovenski ligi, bo center Žiga Dimec. Njegov klub ostaja novomeška Krka, v kateri po slovesu od Rogaške igra od leta 2015.


Vlatko Čančar (Mega/SRB)

Vlatko Čančar | Foto: Sportida Foto: Sportida

Po sanjskem poletju, v katerem je bil izbran na naboru lige NBA (Denver Nuggets, 49.) in z reprezentanco postal evropski prvak, se Primorec vrača v Srbijo. Tam bo njegov klub še naprej znana valilnica talentov Mega iz Sremske Mitrovice.


Luka Dončić (Real/ŠPA)

Slovenija Španija Luka Dončić Fernando San Emeterio | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Pri dozdajšnjem delodajalcu, ki ga bo najbrž obdržal vse do odhoda v ligo NBA, ostaja tudi 18-letni član peterke prvenstva Luka Dončić. Po ozdravitvi poškodovanega gležnja ga pod okriljem španskega velikana čaka večja vloga kot v pretekli sezoni.

Ne spreglejte