Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
29. 6. 2018,
17.10

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

Natisni članek

NBA kvalifikacije za svetovno prvenstvo Kitajska 2019

Petek, 29. 6. 2018, 17.10

5 let, 9 mesecev

Zgodi se tudi to: poraz po skoraj 12 letih

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27
ZDA vs Mehika | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Košarkarji ZDA s porazom proti Mehiki resda niso kaj prida ogrozili svoje uvrstitve na svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Kitajska, so pa zato prekinili rekordni niz neporaženosti, ki je trajal od 2. 9. 2006.

Medtem ko je bila Španija v Stožicah boljša od Slovenije, pa je Mehika v zanimivem obračunu skupine C ameriških kvalifikacij za SP 2019 v Mexico Cityju na kolena spravila Združene države Amerike (78:70). Junak zmage nad košarkarji iz študentskih ekip in nižjih lig je bil član Fuenlabrade Francisco Cruz, ki je dosegel 24 točk, pomemben delež pa je prispeval tudi donedavni klubski soigralec Luke Dončića pri madridskem Realu Gustavo Ayon (8 točk, 9 skokov in 7 asistenc).

Pri poraženih Američanih, ki jih vodi  Jeff Van Gundy, je Marcus Thornton prispeval 14 točk, David Stockton, sin legendarnega Johna Stocktona, pa deset. Američani s štirimi zmagami na petih tekmah pred nedeljskim gostovanjem na Kubi vseeno zanesljivo vodijo v skupini C, je pa zato poraz za njih prava redkost.

Če namreč upoštevamo kvalifikacije, olimpijske igre, svetovna in celinska prvenstva pod okriljem Fibe, je namreč to prvi poraz ameriške reprezentance po daljnem 1. 9. 2006, ko so Carmelo Anthony, LeBron James, Dwyane Wade in drugi zvezdniki iz lige NBA v polfinalu svetovnega prvenstva na Japonskem klonili proti Grčiji (101:95).

Utrinek s polfinala SP 2006. | Foto: Getty Images Utrinek s polfinala SP 2006. Foto: Getty Images

4317 dni

Že dan po porazu na SP 2006 so Američani zaigrali na tekmi za tretje mesto ter si z zmago nad Argentino (96:81) priborili obliž za polfinalno rano. Prav s tisto tekmo pa se je začel pisati niz ameriške neporaženosti na uradnih tekmah.

Američani so pač spoznali, da je vrag odnesel šalo. Mimogrede, pred tem so na olimpijskih igrah v Atenah osvojili bronasto kolajno, na domačem svetovnem prvenstvu 2002 pa pristali na zanje sramotnem šestem mestu. Na velika tekmovanja so začeli pošiljati fizično izjemno močne in dovolj motivirane zasedbe, ki so jih vedno znali začiniti tudi s kakšnim zvezdniškim imenom. V nizu so osvojili ameriško prvenstvo 2007 v Las Vegasu, olimpijski turnir 2008 v Pekingu, svetovno prvenstvo 2010 v Turčiji, olimpijske igre 2012 v Londonu, svetovno prvenstvo 2014 v Španiji, olimpijske igre dve leti pozneje v Braziliji in lani še ameriško prvenstvo v Urugvaju in Argentini.

Mlajša ekipa je slavila tudi štiri zmage v prvem Fibinem oknu kvalifikacij za nastop na SP 2019. Skupno je torej reprezentanca ZDA v slabih dvanajstih letih vknjižila kar 62 zaporednih zmag. O premoči pričata predvsem izkupička na olimpijskih igrah (24:0) in svetovnih prvenstvih (19:0).


Anthony Randolph: leta 2015 v dresu ZDA | Foto: Reuters Anthony Randolph: leta 2015 v dresu ZDA Foto: Reuters Sliko je kazila le "Tončkova" druščina

Ameriški košarkarji so, resda brez zvezd iz lige NBA, leta 2015 nastopili tudi na panameriških igrah v Torontu. Tam so zasedli tretje mesto, potem ko so jih premagali Brazilci in Kanadčani. Zanimivo je, da je za tedanjo ameriško selekcijo igral tudi Anthony Randolph, tedaj še član Lokomotiva iz Kubana, in bil eden od najboljših posameznikov bronaste zasedbe. Dve leti pozneje je prejel slovensko državljanstvo in se pod vodstvom Igorja Kokoškova veselil naslova evropskega prvaka
 

 

Ne spreglejte