Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
23. 11. 2011,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

evropsko prvenstvo Jesenice Podmežakla

Sreda, 23. 11. 2011, 10.16

8 let

Z EP 2013 bo na Jesenicah zaživel tudi hokej

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav so Jesenice košarkarsko nerazvit kraj, so se odločile, da bodo gostile eno od skupin EP 2013 v Sloveniji. To prvenstvo bo dobra podpora tudi za hokej, poudarjajo na Gorenjskem.

"Počaščeni smo, da nas je obiskal generalni sekretar Fibe Europe Nar Zanolin. Predstavili smo mu zgodbo Jesenic in povedali, da kandidiramo s ponudbo občine Kranjska Gora, kar pomeni, da bo nastanitveni del kot tudi pripravljalni treningi v Kranjski Gori, ki že ima zagotovljene kapacitete. Tekme skupinskega dela bodo v Podmežakli. Hala se tako ali drugače obnavlja, oziroma izboljšuje že od leta 1954. Bili so raznorazni ciklusi – leta 1988 je bil najhujši. Do leta 2009, ko smo naredili vzhodni prizidek, ni bilo večjih investicij. Osnovne potrebe so tempirane, da damo leta 2013 hokejsko dvorano v uporabo za potrebe EP 2013," je uvodoma na grobo predstavil jeseniški del zgodbe evropskega prvenstva v košarki župan Jesenic Tomaž Tom Mencinger.

Za prenovo Podmežakle šest milijonov evrov

Ta dogodek bo moral združiti praktično celotno Gorenjsko, poudarjajo na Jesenicah, saj bo za turizem zelo pomembno evropsko prvenstvo, ki ga bo gostila Slovenija čez dve leti. "Izkoristiti moramo vse potenciale na Gorenjskem in vzporedno zagotoviti veliko dogodkov zanimivih za obiskovalce – od Bohinja, Rateč, Žirovnice, Jesenic, Kranjske Gore …," poudarja Menciger, ki je ob obisku generalnega sekretarja Fibe Europe Nara Zanolina spregovoril nekoliko podrobneje tudi o prenovi dvorane in stroških, ki jih bo obnova zajemala: "Celotna obnova bo stala približno šest milijonov evrov. Dejansko se zgodba pelje, kot se pričakuje. Na koncu moramo dobiti uporabno dovoljenje. Naš cilj je, da hokejsko dvorano pripeljemo do te stopnje, da bo imela vse papirje in bo ustrezala predpisom. Za evropsko prvenstvo v košarki je predvidena kapaciteta gledalcev 5500. Če se bo dalo še razširiti, bomo to storili. Ko bo prvenstva konec, pa bo za potrebe hokeja na voljo 4500 prostih mest. Dvorana bo ustrezala vsem predpisom, ki so potrebni s stališča varnosti in udobja tako za športnike, obiskovalce, novinarje …. Dvorana bo nudila v prihodnosti večje udobje."

Za vodjo mestnega organizacijskega odbora so na Jesenicah postavili Silva Poljanška, ki že zavzeto sodeluje s Košarkarsko zvezo Slovenije in je bil tudi na delovnem obisku na EP v Litvi, v naslednjem mesecu pa bodo na Jesenicah postavili še skupino ljudi, ki bo skrbela za ureditev vseh podrobnosti v povezavi z evropskim prvenstvom pri nas. "Izpostavil bi dve stvari. Pridobili smo organizacijo in s tem možnost, da prenovimo dvorano Podmežakla. Želja jeseniških športnikov - hokejistov, umetnostnih drsalcev … - je, da bodo imeli končno prave pogoje za dobro delo. Evropsko prvenstvo bo pospešilo obnovo dvorane. Kot drugo bo pomembno sodelovanje med obema občinama. V času, ki je zelo pomemben za gospodarstvo in turizem, bomo polnili hotelske kapacitete. Želimo, da bo prvenstvo uspešnejše kot v Litvi in bo več ljudi pri nas kot na zadnjem prvenstvu. Slovenija je le v središču Evrope. Po tem prvenstvu bodo imele Jesenice kot tudi država nekaj od tega dogodka," pravi Poljanšek.

Z obiskom na Jesenicah je bil zadovoljen tudi Zanolin, ki je bil v Sloveniji že več kot tridesetkrat, vendar se ni še nikdar zaustavil na Jesenicah, pa čeprav je iz Kanade, ki je zibelka hokeja. Poudaril je, da je to prvenstvo idealna priložnost, da se v tem kraju povzdigne tudi košarka in splošno zanimanje za šport. "Mesto je znano kot hokejsko mesto. Košarka tukaj ni razvita in sedaj se ponuja ta priložnost. Ne želim zmanjšati vloge hokeja, sem le Kanadčan, ampak bi želel le dvigniti košarko v tej regiji. Pričakujem vrhunsko evropsko prvenstvo in sem navdušen nad ljudmi tukaj na Jesenicah. So dobri ljudje in imajo vse osnove za šport," pa je svoj pogled na jeseniški del zgodbe podal še Zanolin, ki bo obiskal danes še Novo mesto in Ljubljano.

Ne spreglejte