Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2012,
16.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miami Heat Oklahoma CIty Thunder LeBron James

Torek, 19. 6. 2012, 16.35

7 let, 12 mesecev

Vročica do zaključne žoge osvojitve lige NBA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V četrti tekmi finala košarkarske lige NBA so Miami Heat izkoristili prednost domačega parketa in še tretjič v končnici ugnali Oklahomo. Vročico od naslova le še ena zmaga.

Ekipa Miami Heat je v finalu severnoameriške košarkarske lige NBA doma premagala moštvo Oklahoma City Thunder s 104:98 in jo le še ena zmaga loči od osvojitve naslova prvaka lige, drugega v zgodovini kluba. Prvega so osvojili leta 2005, drugega pa lahko v Miamiju v noči na petek po srednjeevropskem času. Prvo ime dvoboja je bil LeBron James s 26 točkami, 12 podajami in devetimi skoki, ob tem pa je zadel ključno trojko dve minuti in 51 sekund pred koncem kljub temu, da si je pred tem nekoliko poškodoval levo nogo, ko mu je spodrsnilo na parketu. Dwyane Wade in Mario Chalmers sta dodala po 25 točk za gostitelje. Gostiteljem ni pomagala do zmage niti izjemna predstava Russella Westbrooka, ki je nanizal kar 43 točk ter sedem skokov in pet podaj, Kevin Durant pa jih je zbral 28 točk.

James je zadel trojko za vodstvo s 97:94 dve minuti in 51 sekund pred iztekom igralnega časa. Pred tem je bil le minuto na parketu, saj si je v začetku zadnje četrtine po padcu poškodoval stegensko mišico. Po košu Westbrooka (96:99) je James še enkrat sprožil trojko, tokrat neuspešno, nato pa šepajoč ob ob pomoči soigralcev odšel na klop za rezerve ter skoraj celotno zadnji minuto ni več igral. Uspešno ga je nadomestil Chalmers, ki je dokončno prevesil tehtnico z zadnjimi petimi točkami svoje ekipe, na drugi strani pa je edini točki zmogel Westbrook. "Danes mi je šlo vse od rok, vendar je to nepomemben podatek, ker nam ni uspelo zmagati," je povedal najboljši strelec tekme.

Slednji je dal skoraj polovico košev svoje ekipe z 20 zadetimi meti iz igre od 32 poskusov, kar je največ uspešnih metov v celotni ligi v zadnjih dveh letih; pred tem je do te meje prišel Argentinec Luis Scola (20 metov, 44 točk) za Houston Rockets v dvoboju z New Jerseyjem 13. marca leta 2010. Le še Durant je dosegel dvomestno število točk za goste. "Štiri ali pet igralcev imamo, na to število se je omejila letošnja finalna serija, ki je izjemno izenačena in odloča ena sama akcija, ena sama izjemna poteza," je ugotovil trener Miamija Erik Spoelstra.

Tekmo so veliko bolje odprli igralci Oklahome, ki so uvodno četrtino z 62 odstotnim metom dobili s 33:19, Miami pa je v tem delu zaostajal že za 17 točk. Nato so se domači vrnili z delnim izidom 13:0. V nadaljevanju je bila tekma zelo napeta in izenačena. Goste je v igri v zaključku držal Westbrook s 17 točkami v zadnji četrtini, od tega je nanizal 13 zaporednih svojega moštva. Zadnji koš je zadel 40 sekund pred koncem, nato je napravil osebno napako nad Chalmersom, Durant je zgrešil trojko, sam pa je izgubil še žogo; osem sekund pred koncem mu jo je ukradel Wade.

Lani je Miami izgubil dvoboj za šampionske prstane z ekipo Dallas Mavericks. Pred mogoče ključno tekmo drugega zaporednega finalnega nastopa navijače Miamija najbolj skrbi, če bo James lahko igral na naslednji tekmi. "Danes sem vedel, da mogoče me bom končal tekme. Toda vem tudi to, da ne gre za kakšno resno poškodbo, imel sem le krče. To se mi je dogajalo že prej. Skušal sem hoditi, toda noga mi tega ni dovolila. Mislim, da bi moral več piti, bil sem preveč dehidriran. Gotovo bom nared za peto tekmo," je pojasnil James.

Ne spreglejte