Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
4. 6. 2013,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aleš Pipan

Torek, 4. 6. 2013, 17.20

8 let

VIDEO: "Olimpija je velik izziv za slovenskega trenerja"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Številčna zasedba sedme sile se je zbrala v Stožicah na novinarski konferenci, ki je bila sklicana v čast Alešu Pipanu. Novemu trenerju Olimpije. Pravi, da bo trdo poprijel za delo, ki ga čaka.

Pri Olimpiji nadaljujejo s tradicijo slovenskih trenerjev. Na klop "zmajev" se je kot naslednji usedel Aleš Pipan, ki je s klubom podpisal enoletno pogodbo. Morda se je sprva pričakovalo, da bo medsebojna obveza večletna, vendar na obeh straneh puščajo odprte možnosti za prihodnost. Oboji poudarjajo, da bo pri tem merilo parket. "Oktobra bo imel Pipan dvajset let trenerskih izkušenj. Ravno slednje in rezultati so nas vodili, da smo se odločili zanj. Z današnjim dnem se začenjajo resne priprave. Do počitnic naj bi se zapolnila ekipa. Za kakšen mesec dni bomo potrebovali mir, da naredimo vse potrebno, nato pa predstavili cilje in proračun, s katerim bomo razpolagali," pravi predsednik kluba Jani Möderndorfer.

Proračun bo v prvi vrsti odvisen od tega, ali bo Olimpija igrala v Eurocupu. Za nastop v drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju imajo Ljubljančani že ustno garancijo s strani vodstva tekmovanja, čakajo pa še na uradno potrdilo. In Pipan bo imel nato na podlagi razpoloženih sredstev možnost kadriranja. Zanj je Olimpija predstavljala izziv, zato se je med drugim tudi odločil za prihod med zeleno-bele, za katere je pred dobrimi tridesetimi leti tudi igral, nato pa si poškodoval koleno in zaključil aktivno športno pot. "Zadovoljen sem, da je vse za mano. Zadnjih štirinajst dni nisem imel miru. Odločitev ni bila težka. Zakaj Olimpija? Olimpija je velik izziv za slovenskega trenerja. Tu je tudi bližina doma. Malce sem se naveličal potovanja po državah bivše Jugoslavije. Tretja stvar je bila zelo ekspresna in konkretna ponudba vodstva Olimpije. Čaka nas ogromno dela. Kaj se bo zgodilo? Jutri začnemo z delom," so bile prve besede Pipana na uradni predstavitvi medijem.

V boj za nadarjenim Emirjem Sulejmanovićem

Kdo bodo njegovi pomočniki v naslednji sezoni, še ni znano. Miro Alilović je nedosegljiv, pravijo v klubu, zato še ni jasno, kakšna bo njegova nadaljnja usoda. A obeta Pipan nekaj prevetritev v strokovnem štabu. Tako kot klubsko vodstvo pa bi tudi on rad zadržal nadarjenega Emirja Sulejmanovića, ki bo lahko kmalu podpisal prvo profesionalno pogodbo. Zanj se zanima med drugim tudi Barcelona, želja Ljubljančanov pa je, da bi z njim podpisali dolgoročno pogodbo in ga izklesali v odličnega košarkarja. "Ekipa, ki je trenutno na voljo, je perspektivna. Čaka nas ogromno dela. Z vsemi se bom pogovoril na štiri oči, jim prisluhnil ter jim povedal, kaj od njih pričakujem. Ekipo bo treba dopolniti s slovenskimi košarkarji – generacijsko podobnimi. Bomo videli, kaj bo na tržišču. Pred začetkom poletja bi radi imeli 80 odstotkov ekipe sestavljene, nekaj mest pa odprtih za tujce. Sestal sem se tudi z Emirjem Sulejmanovićem, njegovim očetom ter agentom. Naša velika želja je, da ostane. Predstavil sem jim mojo filozofijo dela. Vsi vedo, kaj lahko pri Olimpiji pričakujejo. Naša vrata so odprta," je povedal Pipan. Ker je Sulejmanovićev oče v enem izmed pogovorov dejal, da si želi, da bi Olimpijo vodil ravno Pipan, saj bi pod njegovim mentorstvom njegov sin Emir najbolj kakovostno napredoval, je le vprašanje časa, kdaj se bosta strani dogovorili in podpisali profesionalno pogodbo.

Vse do konca septembra bo imel "Ali" dve zaposlitvi. Ob urejanju klubskih zadev ga čaka še reprezentančno poletje z Makedonijo, s katero bo nastopal na evropskem prvenstvu. Vodenje izbrane vrste za Pipana ne bo ovira. "Ne bo prvič, da bom trener in selektor hkrati. Delo v klubu ne bo trpelo. Vse bomo strogo tempirali. Pomočnikom bodo dodeljene naloge. Poleg tega je evropsko prvenstvo doma. To je najmanjša težava," je o dvojni službi dejal Pipan, ki se bo pogovoril tudi s tistimi košarkarji Olimpije, ki jim je pogodba po sezoni potekla. Eden od takšnih je denimo finski reprezentant Sasu Saslin.

Ne spreglejte