Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
22.35

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

Aleš Pipan Hopsi Polzela KK Podčetrtek LTH Casting KK Zlatorog Laško Šenčur Gorenjska gradbena družba Šentjur KK Ilirija kk Rogaška Helios Suns KK Krka Novo mesto Liga Nova KBM

Petek, 5. 5. 2023, 22.35

11 mesecev, 3 tedne

LIGA NOVA KBM, 26. KROG

Ilirija premagala Helios, Krka Polzeli nasula kar 128 točk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

KK Ilirija pokal Spar Stipe Modrić | Ilirija je za konec 26. kroga DP presenetila domžalski Helios. | Foto Domen Bratun/Sportida

Ilirija je za konec 26. kroga DP presenetila domžalski Helios.

Foto: Domen Bratun/Sportida

Košarkarji Krke so v 26. krogu košarkarske lige Nova KBM gostili Polzelo in jo premagali s kar 128:88. Krka je tako skočila na prvo mesto, ima enako število točk kot Helios, ki je v petek izgubil obračun z Ilirijo. Krog se je začel z zmago Šenčurja nad Šentjurjem (90:76), Rogaška je na krilih Urbana Durnika (30 točk) s 94:84 premagala Podčetrtek, Zlatorog, ki je že obsojen na izpad iz prvoligaške konkurence, pa je premagal LTH Castings. 

Ilirija je na krilih izjemnega Alexandra Shashkova v Domžalah presenetila Helios Suns, ki so se kljub porazu na vrhu lestvice točkovno izenačili s Krko. Toda tokrat niso našli pravega orožja za razpoložene Ljubljančane, ki so skočili na četrto mesto.

Prva četrtina je bila bolj ali manj izenačena, bolje so začeli Ljubljančani, končali pa Domžalčani, ki so takrat vodili za šest točk. V drugih desetih minutah pa so bili ves čas v ospredju gostitelji, ki so prav ob koncu prišli do dotlej največje prednosti enajstih točk s trojko Austina Luka.

Ilirija, pri kateri je bil razpoložen predvsem Shashkov, pa je kmalu po začetku tretje četrtine praktično izničila zaostanek, ko se je približala na dve točki (53:55), pozneje povedli tudi za pet točk, takšna razlika pa je bila tudi pred zadnjimi desetimi minutami.

Te je začela odločno in prišla do svoje največje prednosti (76:65), vendar so se Domžalčani pred zadnjo minuto približali na ulovljivo prednost, zaostajali so tri točke. Taka razlika je bila še 36 sekund pred koncem, gosti so tudi s prostimi meti ohranjali razliko in slavili.

Prvi mož tekme in zmagovalcev je bil Shahskov, ki je ob 32 točkah zbral še 16 skokov in končal z indeksom 42, kar je rekord sezone. Izkazal se je tudi Luka Kureš z 20 točkami. Pri domačih so trije košarkarji dosegli vsaj 20 točk, in sicer Luke 22 ter Blaž Mahkovic in Niko Bačvič po 20.

Krka na vrh

Novomeščani so ob zmagi nad Polzelo dosegli kar 128 točk. | Foto: Grega Valančič/Sportida Novomeščani so ob zmagi nad Polzelo dosegli kar 128 točk. Foto: Grega Valančič/Sportida Košarkarji Krke so si zmago pravzaprav zagotovili že v prvi četrtini, ki so jo na koncu dobili za devet točk, vmes pa vodili tudi že na 15. V drugi so ostali pri enakem ritmu in naskok povečali na 16 točk (60:44).

Gostje se niso približali niti v tretji četrtini, domači pa tudi niso popuščali in so vztrajno povečevali vodstvo. V tekmi s hitrim ritmom, skorajda brez prekinitev in z malo osebnimi napakami so nato v zadnjem delu krkaši hitro prešli tudi prek meje sto točk, priložnost za igro pa so dobili tudi mlajši igralci. Tudi ob pomlajenih zasedbah na parketu pa se razlika ni zmanjšala, najvišja je bila tik pred koncem, ko je bilo + 42 (128:86), a so gostje znižali na okroglih 40.

Pri Krki so strelsko najbolj izstopali Miha Cerkvenik s 24 točkami, Leon Stergar jih je prispeval 21, po 18 pa Rok Stipčević in Anže Bobnar. Za Hopse je bil najbolj učinkovit Iztok Goltnik z 22, dve manj je dosegel Matic Grušovnik.

Šenčur potrdil tretje mesto

Košarkarji iz Šenčurja so dosegli 17. zmago, po njej so potrdili tudi tretje mesto pred vse bližjo končnico. Mesto med osem - napredovalo bo sedem ekip, pridružila pa se jim bo še Cedevita Olimpija - ima zagotovljeno tudi osmoljenka današnje tekme iz Šentjurja, po nepopolnem predzadnjem krogu je na četrtem mestu.

Rogaška do zmage na krilih Durnika  Urban Durnik je k zmagi Rogaške prispeval 30 točk. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Urban Durnik je k zmagi Rogaške prispeval 30 točk. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Rogaška je do prestižne zmage prišla na začetku zadnje četrtine, ko je na krilih Urbana Durnika prišla do dvomestne prednosti 80:69, ki jo je suvereno zadržala do konca. Durnik je postal šele četrti igralec v tej sezoni, ki je v ligi Nova KBM presegel 30 točk. Zbral jih je 31 (met 11:16) ter 9 skokov (indeks 35). Dvajset točk je dodal Ivan Miličević, David Jean-Baptiste pa 12 točk, 7 skokov in 6 podaj.

Rekord sezone po številu točk na eni tekmi si delita Jan Copot (Zlatorog) in Javon John Greene (LTH Castings) s 36 točkami. Več kot 30 jih je dosegel le še Tavian Dunn-Martin iz Šentjurja (33). Pri gostih sta izstopala Sandi Čebular s 26 točkami (18 v prvem polčasu, 8 skokov, 6 podaj) ter Žan Kosič, ki je dosegel 21 točk ob metu 5:11 za tri točke.

Aleš Pipan ni več trener Zlatoroga Laško. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Aleš Pipan ni več trener Zlatoroga Laško. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slovo Pipana od Laškega

Iz KK Zlatorog Laško so po izpadu iz lige Nova KBM sporočili, da so prekinili sodelovanje z dozdajšnjim trenerjem Alešem Pipanom. Do konca sezone bosta člansko ekipo vodila dozdajšnja pomočnika trenerja Domen Drobne in Jurij Pristovnik. "V maju bo prav tako potekala skupščina KK Zlatorog Laško, na kateri se bo med drugim odločalo tudi o usodi vodstva kluba," so še sporočili iz Laškega.

"Ne bom iskal izgovorov v financah, niti v poškodbah, športni nesreči, čeprav bi lahko kaj rekel tudi na to temo. Celoten upravni odbor, igralci in strokovno vodstvo smo se izredno trudili, da bi ekipi zagotovili obstanek, a nam na koncu žal ni uspelo. Čeprav nekateri mislijo, da je z izpadom konec laške košarke, sem sam drugačnega mnenja in menim, da gre za nov, svež začetek. Tisti, ki se trudimo za obstoj laške košarke, bomo zavihali rokave in naredili vse, da KK Zlatorog Laško čim prej vrnemo tja, kjer mu je mesto, torej v 1. SKL," je na spletni strani kluba zapisal predsednik Bojan Špiler, ki je prevzel odgovornost za ta neuspeh.

Liga Nova KBM, 26. krog:

Četrtek, 27. april:

Sobota, 29. april:

Nedelja, 30. april:

Petek, 5. maj:

Lestvica:

 

Ne spreglejte