Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
14. 9. 2013,
23.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

EuroBasket četrtfinale

Sobota, 14. 9. 2013, 23.55

8 let

Učna ura košarke v režiji G. Dragića in soigralcev imela k sreči le en odmor

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je še petič zapored v četrtfinalu EuroBasketa. Proti Grčiji je kar 27 minut kazala košarko za v učbenike, nato je sledil padec, ki pa ga je za razliko izpred šestih let znala zaustaviti.

Norija je bila že pred tekmo in norija je bila takoj ob prvem dotiku z žogo, saj so slovenski košarkarji nemudoma zagospodarili na parketu nabito polnih Stožic. Prvi zvezdnik slovenske reprezentance Goran Dragić je bil nerešljiva uganka. Pokazal je ves svoj repertoar in spravil navijače v delirij. Dosegel je prvih enajst točk za Slovenijo, ki je vodila z 11:4.

Grki so bili povsem nemočni. Poizkušali so z vsemi vrstami obrambe, tudi s cono, vendar niso našli orožja proti izjemno razpoloženim izbrancem Božidarja Maljkovića. Ko je Gogi odšel na zaslužen počitek v 7. minuti, ga je odlično nadomestil kapetan Jaka Lakovič, ki je imel zadnjo besedo v prvi četrtini. Dosegel je svojo sedmo točko, rezultat pa kar 26:13.

Noben skok ni bil izgubljen

Izvrstno delo Nebojše Joksimoviča je povsem odrezalo najboljšega Grka Vassilisa Spanoulisa, ki je v prvem polčasu sicer dosegel sedem točk, a metal 2/6 iz igre ter izgubil kar štiri žoge. Ravno po zaslugi kolektivne obrambe je Slovenija dosegla kar 13 točk iz protinapadov v prvem delu. Roke so bile mirne tudi pri metu za tri točke (6/11), izjemno pomemben faktor pa je bil skok – 27:14 v korist ljubljencev slovenskih navijačev. Od tega so pobrali dvanajst žog v napadu, kar je razlog, da je naša reprezentanca po prvih dvajsetih minutah vodila z neverjetnih 43:27. Toliko točk kot Grčija sta pri naših dosegla znova razpoložena brata Dragić – Goran 18 in Zoran 9.

Takšno prednost je imela Slovenija tudi v četrtfinalu v Španiji pred šestimi leti, ko jo je takrat zapravila, a tokrat ni dopustila takšnega preobrata, čeprav je sledil v nadaljevanju padec. Po tehnični napaki selektorja Andree Trinchierija v 22. minuti je bilo vodstvo že devetnajst točk (46:27). Ravno toliko, kot jih je imel starejši od bratov Dragić na svojem računu. Še naprej smo gledali njegov šov. Enostavno je bil prehiter za Grke, ob njegovih podajah pa je žoga hitro zakrožila in praktično vedno našla prostega igralca. V eni od takšnih akcij je imel zadnjo besedo razpoloženi Joksimović, ki je s trojko za 49:29 znova prisilil italijanskega strokovnjaka na grški klopi, da je urgiral z minuto odmora.

Vse je bilo videti tako enostavno. V Stožicah so odmevale raznorazne navijaške parole, sobotni junaki na parketu pa so bili še naprej stoodstotno osredotočeni na svoje naloge. Po trojki Boštjana Nachbarja je bilo že velikih 56:32. In to v 25. minuti, ko se je zadonela Avsenikova Golica. Čas za vsesplošno veselje navijačev.

Najvišja prednost zeleno-belih je nato znašala pri rezultatu 62:36 v 27. minuti. Kakor ni nihče mislil, da bo Slovenija vodila s takšno prednostjo, prav tako si ni nihče mislil, da se bo Grčija v osmih minutah vrnila na -9 pri rezultatu 55:64, ko je devet točk zapored zadel Spanoulis. A to še ni bilo vse. Kar naenkrat se je začel vrteti film iz Španije izpred šestih let, ko je Slovenija v zaključku tekme zapravila 16 točk prednosti. Takrat je imela Grčija v svojih vrstah Papaloukasa, tokrat k sreči ne, čeprav se je 1:58 pred koncem približala le še na šest točk zaostanka (62:68). A je imela Slovenija svojega junaka v Goranu Dragiću, ki je v protinapadu zadel svojo 28. točko za 70:62 (do konca 41 sekund). Ta prednost je bila dovolj za veliko zmago, s katero so si Slovenci krog pred koncem drugega dela zagotovili vstopnico za četrtfinale – petič zapored. Vprašanje je le še, iz katerega položaja bodo krenili v izločilne boje. Ob pričakovani zmagi nad Finci in morebitnem porazu Hrvaške proti praktično že izgubljeni Grčiji bi lahko imeli celo najboljše štartno izhodišče v skupini F.

Ne spreglejte