Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
22. 12. 2012,
9.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tone Krump

Sobota, 22. 12. 2012, 9.42

8 let

"Tisti, ki se ne morejo soočiti s tem, nimajo tukaj kaj delati"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji direktor članske košarkarske reprezentance Tone Krump je spregovoril o pritiskih, ki jih čuti reprezentanca, objektivno zastavljenih ciljih in pomenu EP za slovensko košarko.

Nad slovensko košarkarsko reprezentanco so se vrsto let zgrinjali temni oblaki, ki jih naša izbrana vrsta ni uspela razpihati vse do leta 2005. V Beogradu je na evropskem prvenstvu naposled le prekinila urok prvega dela in se uvrstila v izločilne boje ter na koncu osvojila šesto mesto.

Takrat je bil del reprezentance v vlogi direktorja Tone Krump, ki dobro ve, kako se košarkarji in strokovni štab soočajo s pritiskom in postavitvijo ciljev: "Kar se zmanjševanja pritiska tiče, je smotrno načrtovanje. Z Alešem Pipanom smo se prvenstveno ukvarjali, da gremo postopno proti ciljem. Naš je bil takrat vedno uvrstitev v drugi krog. S tega vidika je bilo v tistem obdobju nekoliko lažje. Drugi način soočanja je vedno realno gledanje na objektivno kakovost, ki jo ekipa ima. Ker smo delali dobro in se tega zavedali, mislim, da ekipa kot tudi strokovni štab neposrednega pritiska nista čutila. Vsaj KZS je skušala moč pritiska zmanjševati na ta način. Vendar se morajo športniki kot tudi trenerji soočiti s pritiskom. Razmišljati o rezultatu, ki je nad dejanskimi zmožnostmi, je sestavni del. Tisti, ki se ne morejo soočiti s tem, nimajo tukaj kaj delati."

"Pritisk javnosti in njena pomoč je lahko prej spodbuda"

Bistveno višje cilje pa bo morala imeti pred domačimi navijači na evropskem prvenstvu slovenska izbrana vrsta pod vodstvom Božidarja Maljkovića, ki pa bo imela prednost domačih navijačev. "Strokovni štab in KZS sta dovolj izkušena, da se bosta znala soočiti s pričakovanji. Pritisk javnosti je in prav je, da je. To je lahko prej spodbuda kot pa negativni vpliv. Publika te lahko konec koncev ponese do boljših rezultatov. Da iztisneš še več iz sebe."

Praktično je bilo vsako poletje pred zborom članske reprezentance veliko govora o nepopolnem kadru. Ni bilo akcije, v kateri kdo od boljših zaradi raznoraznih vzrokov ni nastopil, kar je metalo črno luč na celotno ekipo že pred začetkom priprav. "Vsi si želimo, da prihodnje leto temu ne bo tako. Pričakovanja bodo precej visoka. Odsotnost vsakega kakovostnega košarkarja bo omejevala rezultatske cilje. Upam, da bodo vsi prišli. Pričakujem, da bo za naše košarkarje velik motiv igrati evropsko prvenstvo na domačem terenu. Zato verjamem, da se bodo odzvali v večji meri," razmišlja Krump, ki je bil donedavnega trener Grosuplja, zdaj pa bo imel funkcijo športnega direktorja v klubu.

"Pričakujemo, da se bo število novih košarkarjev povečalo za tretjino"

Evropsko prvenstvo v Sloveniji bo prineslo veliko stranskih učinkov. Eden izmed njih bo zagotovo večja vključitev otrok v ta ekipni šport in tega se zavedajo tudi na Košarkarski zvezi Slovenije, na kateri je predsednik strokovnega sveta Krump: "Eden od glavnih ciljev organizacije evropskega prvenstva je popularizacija košarke in vključevanje novih članov v ta šport po šolah in klubih. KZS in strokovni svet ustvarjata aktiv, da bi prvenstvo čim bolje izkoristili. Se pa soočata z dvema ključnima težavama: prva je število objektov in razpoložljivost terminov, druga pa število kakovostnega strokovnega kadra, ki ga mladi športniki potrebujejo. Pričakujemo, da se bo število novih košarkarjev povečalo za tretjino. Lahko tudi več. To pomeni bistveno večjo bazo in boljšo selekcijo za izbrane vrste."

Ne spreglejte