Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
17.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Krka Union Olimpija Jaka Daneu Tone Krump Sašo Ožbolt Helios Suns Zlatorog prvaki

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 17.51

6 let, 6 mesecev

ANKETA PO KONČANEM KOŠARKARSKEM DRŽAVNEM PRVENSTVU

Sašo Ožbolt je pričakoval drugačen razplet

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Košarkarsko državno prvenstvo se je končalo z drugim naslovom Helios Suns v zgodovini Slovenije. O tem, kakšno košarko smo videli v finalu, so se razgovorili Sašo Ožbolt, Jaka Daneu in Tone Krump.

25. košarkarsko državno prvenstvo je s 3:1 v zmagah pripadlo domžalskemu Heliosu, ki je po letu 2007 osvojil drugi naslov v Sloveniji. Poraženi finalist Zlatorog, v finalu je bil prvič po 12 letih, se je moral tako kot v prejšnjih štirih primerih zadovoljiti s srebrno medaljo.

Drugo leto zapored je finalna serija minila brez dveh najtrofejnejših domačih ekip – ljubljanske Olimpije in novomeške Krke –, ki sta obstali na polfinalni stopnički.

O tem, kaj pomeni naslov Heliosa v luči prihodnosti slovenske košarke in kakšno igro smo videli v finalu, smo se pogovarjali s trenerjema Tonetom Krumpom in Jako Daneuom ter nekdanjim reprezentantom Sašom Ožboltom.

Sašo Ožbolt: Kakovost je v zadnjih treh letih na približno isti ravni

 | Foto:

Vsaj zame je Helios naslov osvojil presenetljivo, vendar povsem zasluženo. Več možnosti sem pripisoval Zlatorogu. Mogoče je bila za Helios to, da so imeli veliko težav s poškodovanimi igralci, celo prednost. Tisti, ki so bili zdravi, so vedeli, da nimajo menjave, in takrat si bolj sproščen in samozavesten. Veš, da zaradi napake ne boš šel takoj na klop.

Štiri ekipe so bile zelo izenačene in vsaka je lahko premagala vsako, tako da so določale malenkosti.

Med finalisti bi mogoče v reprezentanco uvrstil Miho Vašla, vsaj na širši seznam, da se dokaže.

Kakovost je v zadnjih treh letih nekje na isti ravni. Ne bi rekel, da pada, ampak stagnira. Najbolj me moti, da se premalo vključuje mlade igralce in se jim ponuja premalo priložnosti. Da ni kakovosti, bi še razumel, da pa ne vključuješ mladih, tega pa ne. Ker se vsi borijo za svoj kruh in zaupajo določenim igralcem, nastane začaran krog.

Jaka Daneu: Kakovost slovenske klubske košarke pada

 | Foto:

Finalna serija ni bila slaba, vendar primerjanje le znotraj Slovenije ne da nobene slike. Nobena slovenska ekipa v Evropi ne more doseči odmevnega rezultata, kar pomeni, da je slovenska klubska košarka padla.

Oba finalista po mojem mnenju sploh nista dobro vedela, ali sta sposobna igrati v ligi ABA v prihodnji sezoni.

Oba kluba, ki sta bila največkrat na vrhu (Olimpija in Krka, op. p.), imata veliko svojih težav, sploh Ljubljančani. Krka je zaspala, ker se je vedno primerjala le z Olimpijo in je bila verjetno zadovoljna, druge ekipe pa seveda želijo presenetiti.

Največja težava je, da ne le v finalu, ampak tudi v Olimpiji in Krki, težko vidiš kakšnega košarkarja, ki bi lahko zaigral v reprezentanci. Tudi če bi delal evropsko ekipo, bi težko izbral koga iz Heliosa ali pa Zlatoroga. To je težava. Upam, da se tega zavedajo vsi.

Tone Krump: Helios ima tradicijo in dobro zgrajeno klubsko piramido

 | Foto:

Helios je zasluženo postal državni prvak. V finalni seriji so pokazali največ energije in dokazali, da lahko delujejo kot homogena ekipa. Helios ima tradicijo in dobro zgrajeno klubsko piramido, saj so z vsemi mlajšimi kategorijami v vrhu slovenske košarke, torej spadajo v vrh.

Večja težava je stanje v Olimpiji in v nekem pogledu tudi v Krki. Kar se dogaja pri Olimpiji, je anomalija, čeprav rešujejo nekatere stvari, to počnejo brez točno določene vizije. Iz sezone v sezono ekipo le krpajo in ta se bolj ali manj le izčrpava v mednarodnih tekmovanjih.

Košarka je bila povprečna ali celo podpovprečna v primerjavi z drugimi prvenstvi po Evropi in razvoj slovenske košarke v zadnjih letih nazaduje. Dobro je, da je več priložnosti za mlade, vendar menim, da je to le odraz slabe konkurenčnosti našega prvenstva.

Vprašljiva je tudi kakovost tujcev v slovenskem državnem prvenstvu. Redki so, ki so dodatna vrednost v moštvih.

V prihodnjih sezonah ni pričakovati bistvenih sprememb v kakovosti. To si lahko le želimo. Mogoče se bo odločitev, da bodo vsa moštva v državnem prvenstvu igrala od začetka, izkazala za dobro.

Ne spreglejte