Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
26. 4. 2016,
17.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

Eurocup ABA Evroliga ECA KZS Matej Erjavec Tone Krump Janez Drvarič Zmago Sagadin

Torek, 26. 4. 2016, 17.30

6 let, 6 mesecev

Zmago Sagadin: Če ne bo lige ABA, je to še zadnji udarec za slovensko košarko

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Slovenska košarkarska zveza ne podpira več regionalne lige ABA. Ob takšnem razpletu bi lahko slovenski klubi igrali le še v domačih prvenstvih, kar vsi trije sogovorniki (Zmago Sagadin, Tone Krump in Janez Drvarič) vidijo kot velik korak nazaj in upajo, da se bo našla rešitev.

Vodstvo FIBAEurope je pritisnilo na 13 nacionalnih košarkarskih zvez in jim zagrozilo z odvzemom pravice za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto (Slovenija se mora tja še uvrstiti prek kvalifikacij). Pod plazom groženj so se znašle zveze, katerih klubi so podpisali dogovor z ECA (Euroleague Commercial Assets) za sodelovanje v drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju Eurocupu.

 

Med njimi je tudi Slovenija, saj sta Union Olimpija in Krka na skupščini lige ABA glasovala za dogovor z ECA, ki je bil sprejet z veliko večino (v ligi ABA je bila proti le zagrebškega Cibona).

 

"KZS podobno kot srbska in hrvaška zveza takšne lige ABA ne podpira več in je pripravljena imeti oblast na svojem področju. Če bo katerikoli klub nastopal v Eurocupu, ki ga Fiba očitno ne priznava, ga bo zveza suspendirala," je po pogovoru s FIBAEurope sporočil prvi mož KZS Matej Erjavec in poskrbel za nov korak v dolgi sagi za prevlado nad evropsko klubsko košarko v Evropi.

 

Vsi trije sogovorniki v Sportalovi anketi, Zmago Sagadin, Tone Krump in Janez Drvarič, so prepričani, da bo slovenska košarka brez regionalnega tekmovanja stopila še dodaten korak nazaj.

 

Zmago Sagadin: To je slaba odločitev

 

 | Foto:

 

"Vse skupaj je prenagljeno. Ne vem, zakaj KZS hiti. To je slaba odločitev. Fibi je, kot kaže, uspelo prestrašiti mnogo zvez, med njimi tudi KZS. Če bi se res zgodilo, da nam ostane le slovensko prvenstvo, bi bil to še zadnji udarec oziroma nož v hrbet slovenski košarki, ki je že na psu in obubožana. Če se to zgodi, je res mrtva. Kdorkoli bo sledil takšni odločitvi, bo naredil samomor.

Upam, da se bodo stvari nekoliko umirile. Želim si tudi čim hitrejše odločitve evropskega sodišča v primeru ECA proti Fibi, ker ga bo prva zagotovo dobila. Tako bo Fiba dobila po ušesih in upam, da se bo nato ukvarjala s tem, s čimer se mora, reprezentančno košarko, in pustila ECA, da se ukvarja z evropsko klubsko košarko.

Mislim, da to še ni končna odločitev. Je pa velika zmešnjava.

Ko smo z Olimpijo po razpadu Jugoslavije ostali le s slovenskim prvenstvom in tu zmagovali za 50, 60 točk, od teh tekem nismo imeli nič. In bilo je nujno, da prodremo nekam drugam.

Za razvoj igralcev, ki je edina prava pot, in ob pravem selekcioniranju moraš zagotoviti od 50 do 60 kakovostnih tekem na leto. Če igraš samo v slovenski ligi, pomeni, da imaš 20 povprečnih tekem. Iz takega kroga ne moreš ustvarjati kakovosti za evropsko raven. In to pomeni dokončno izgubo stika z evropsko kakovostjo.

Ni pomembno, ali si boljši od Tajfuna ali Zlatoroga. To neko težo dobi šele, ko se meriš v ligi ABA in nato še v Evropi.

Če ne ustvarjaš igralcev za evropsko raven, se bo to odražalo tudi na reprezentanci."

 

 

Tone Krump: Spor se ne bi smel lomiti na nacionalnih zvezah

 | Foto:

"Upam, da bo na osnovi te odločitve nastalo neko novo regionalno tekmovanje, ki bo usklajeno s pričakovanji KZS in Fibe. Dobro bi bilo, da se naredi in uskladi tekmovalna piramida, ki bo smiselna in med seboj povezana. Fibina iniciativa, da želi urediti evropska tekmovanja, se mi zdi na mestu, vendar ne na plečih nacionalnih zvez. To bi morali narediti na relaciji z ECA, ki trži evroligo in Eurocup.

Regionalno tekmovanje slovenska košarka nujno potrebuje. Samo državna prvenstva, brez regionalne lige, ne prinašajo možnosti razvoja košarke nobeni od držav z območja nekdanje Jugoslavije. To bi bil korak nazaj."

 

Janez Drvarič: Le domača prvenstva ne bodo dovolj kakovostna

 

 | Foto:

"Bomo videli, kako se bo razpletlo. Bilo bi smiselno, da bi klubi še naprej tekmovali v regionalni ligi, saj je bila koristna. Le domača prvenstva ne bodo dovolj kakovostna, da bi se lahko košarkarji in tudi klubi razvijali.

Za slovensko ligo bi si vsi želeli, da bi bila na višji ravni. Klubi in igralci so imeli možnost, da se primerjajo vsaj na regionalni ravni. Kakovost pa tako ali tako v slovenskih klubih počasi pada.

Najboljši posamezniki, pa tudi ne najboljši, odhajajo v tujino. Ostajajo le povprečni in tudi tujci, ki prihajajo v slovenske klube, niso najvišjega kakovostnega razreda, razen nekaj izjem.

Žal je kakovost naših klubov in igralcev padla. Lahko, da bo ta padec še večji, če ne bodo imeli vsaj te možnosti, da bodo igrali in se primerjali z drugimi v regionalni ligi. Vsaka izguba mednarodnih primerljivosti je korak nazaj."

Ne spreglejte