Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
8. 2. 2019,
15.07

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

11

Natisni članek

Petrol Olimpija KZS Košarkarska zveza Slovenije

Petek, 8. 2. 2019, 15.07

5 let, 2 meseca

Komentar

Tako enostavno ne more več iti naprej

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

11

Petrol Olimpija Krka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Če veš zaslužiš, plačaš višji davek. Tako je v normalnem svetu financ. Zgodbo je mogoče preslikati tudi v šport. Igraš preveč tekem, plačaš davek pri rezultatu, tveganje poškodb je bistveno večje, povrhu vsega ni prave možnosti za kakovosten trening in napredovanje. Če se ob tem pojavijo še napake pri kadrovanju, potem gre za mučenje. Zgodba Petrol Olimpije v kratkem. In ob vsem tem se morajo zamisliti tudi odgovorni na Košarkarski zvezi Slovenije, saj slovenska košarka izgublja ugled.

Biti najslabši v tretjerazrednem evropskem klubskem tekmovanju ligi prvakov, borba dveh slovenskih klubov za obstanek v regionalni ligi ABA (Olimpija in Krka), z izjemo Sixt Primorske slab izkupiček preostalih slovenskih klubov v drugi ligi ABA, porazna bera aktualnih evropskih prvakov v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo so podatki, ki mečejo slabo luč na slovensko košarko. Pred približno letom in pol je bila Slovenija v transu, potem ko so Goran Dragić, Luka Dončić in preostali sredi Carigrada postali evropski prvaki. A ta lovorika v tem trenutku prav nič ne pomaga klubski košarki, ki bi morala biti temelj celotne piramide, katere vrh je reprezentanca.

Glavni akterji v slovenski košarki na čelu z vodilnimi na Košarkarski zvezi Slovenije bi se morali zamisliti, kam ta pot sploh pelje. Kaj so dosegli s tem, da je klub z največ mednarodnimi ambicijami (Olimpija) spet igral v prvem delu državnega prvenstva, ki nima pravega tekmovalnega naboja, saj bodo zdaj v ligi za prvaka klubi štartali z ničle in se rezultati brišejo? Ne glede na to, kdo se je odločil, da Olimpija igra v prvem delu. Kakšno veljavo je pridobilo slovensko prvenstvo, da je ljubljanski klub, ki je igral v treh tekmovanjih, nekatere tekme igral tudi z rezervnim trenerjem, rezervno ekipo in izgubil za več kot 20 točk?

Roman Lisac Tomaž Berločnik
Sportal Upajo, da bodo popravili vse, kar so "zafrknili"

Pa pri tem ne gre za opravičevanje Olimpije, ki ima zelo slabe rezultate v obeh mednarodnih tekmovanjih, ampak je govora o sistemu, ki za slovensko klubsko košarko ne prinaša nič dobrega. Vsem mora biti v interesu, da se slovenski predstavnik, ne glede na to, kateri je, na mednarodni sceni predstavi v najlepši mogoči luči. S tem se bo povečalo zanimanje za ta šport, ki je pri nas v tem trenutku priljubljen praktično le zaradi Luka Dončića.

Povrhu vsega je državno prvenstvo razvrednoteno, kar zadeva vstop v najvišje sfere Evrope. V ligo ABA se lahko klubi uvrstijo le prek druge lige ABA, v Evroligo in Eurocup pa prek osrednjega regionalnega tekmovanja. Ostane torej le tretjerazredna liga prvakov, v kateri pa smo videli, da Olimpija ni imela nobenih možnosti, da bi lahko vsaj potihoma upala na preboj v drugi del, kar je bil cilj vodilnih. Bila je z naskokom najslabše moštvo, tudi za češko Opavo, ki v svojih vrstah celo nima nobenega tujca.

Odgovornost za klavrn izkupiček, ki je najslabši Olimpijin v zgodovini nastopanja pod slovensko zastavo, mora nositi vodstvo kluba. Zavedalo se je, da le številčnejša zasedba mladih, nadarjenih košarkarjev ne bo prinesla rezultata. Jasno je, da ga z mladimi ne morejo loviti, povrhu vsega pa te mlade težko razvijaš, če ni manevrskega prostora za kakovosten trening. Olimpija je v tej sezoni odigrala kar 53 tekem, aktualni evropski prvak Real Madrid na primer 42. In vsi vemo, kakšna razlika je v proračunu in kakovosti košarkarjev obeh klubov.

Petrol Olimpija Bešiktaš
Sportal Olimpija in slovenska klubska košarka tako nizko še nista bili

Verjetno bi košarkarji kakšno zmago več dosegli, če bi igrali v dveh tekmovanjih, a to ne opravičuje dejstva, da so v klubu zgrešili z nakupi tujcev, ki bi morali biti nosilci. Povrhu vsega so se v vodstvu ugriznili v jezik, ko so izvedeli, da so naredili napako pri registraciji tujcev za državno prvenstvo v Sloveniji in pokalno tekmovanje. Kvoto osmih tujcev so že pred lepim časom zapolnili in si tako ob hitrem odhodu Scottieja Reynoldsa, ki ga je novi trener Saša Nikitović potisnil v kot, zaprli vrata pri morebitnem nakupu novega izkušenega organizatorja igre. Saj se spomnite, kako je Olimpiji v pretekli sezoni ob koncu pri pohodu do naslova prvaka pomagal Avstralec Mitch McCarron. Sploh si ne predstavljamo, kaj se bo zgodilo, če Olimpija izpade iz lige ABA …

Tako enostavno ne more več iti naprej, pa naj gre za paradnega konja klubske košarke Olimpijo, klubsko košarko, gledano v celoti, ali reprezentanco. Veliko ljudi obupuje nad slovensko klubsko in reprezentančno košarko, ob takšnem nadaljevanju pa bo vsa slika le še bolj zapacana.

Petrol Olimpija Bešiktaš
Sportal Olimpija se je od evropskih tekmovanj poslovila z novim porazom
Ne spreglejte