Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
28. 2. 2013,
7.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Krka Olimpija liga ABA

Četrtek, 28. 2. 2013, 7.18

8 let

Številke na strani "zmajev", zmagi odšli v Novo mesto

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novomeščani in "zmaji" so se v letošnji sezoni srečali dvakrat in obakrat so bili uspešnejši Dolenjci. Od takrat je v obeh taborih prišlo do nekaj sprememb. Komu se bodo manj poznale?

Prvi letošnji dvoboj sta odigrala že davnega 25. septembra, ko sta se pomerili za prvo lovoriko v sezoni – slovenski superpokal. Ljubljančani so na tekmi večino časa vodili, v 28. minuti tudi za deset točk, vendar so Krkaši po najbolj vročem dogodku tekme – v lase sta si skočila Jure Lalić in zdaj že nekdanji član "zmajev" Aron Baynes – spreobrnili potek srečanja in se po zaslugi tudi razigranega nekdanjega člana Olimpije Domna Lorbka, ki je dosegel 13 od svojih 17 točk dosegel v zadnjih sedmih minutah veselili prve lovorike v sezoni.

Začetek sezone v jadranski ligi so bolje začeli košarkarji Olimpije, ki so dobili prvi dve tekmi, Novomeščani pa so začeli z dvema porazoma. Pred desetim krogom, ko je bil na sporedu drugi obračun slovenskih predstavnikov, je imela Olimpija zmago več od Krkašev.

Tako kot prvi dvoboj je bil tudi drugi zelo izenačen, za razliko od superpokala pa so pred domačimi gledalci prevladovali košarkarji Krke. Ljubljančani so se ob začetku zadnjih desetih minut vrnili v igro, vendar bili v zaključku tekem nezbrani in še druge zmage v slovenskem derbiju so se veselili Novomeščani.

Olimpija izgubila centrsko navezo, h Krki se je vrnila legenda kluba

Obe moštvi sta doživeli tudi nekaj igralskih sprememb od zadnjega srečanja. Olimpijo je zapustil prvo ime pod košem Aron Baynes, ki je odšel v ligo NBA, ob njem pa os izgubili še drugega prvokategornika pod košem – izkušenega Dylana Pagea, ob njima pa je moštvo zapustil še Dominic Waters, ki pa ni prispeval tako velikega deleža kot prej omenjena. Nov obraz v "zmajevem" gnezdu je izkušeni Jasmin Perković. Tudi Novomeščani so od zadnjega srečanja s starimi znanci iz prestolnice doživeli nekaj sprememb. Že na dvoboju v Novem mestu ni igral Jurica Golemac, ki je bil v tistem času poškodovan, kasneje pa je zaradi težav s koleni tudi prekinil sodelovanje s trikratnimi zaporednimi državnimi prvaki. Nadomestil ga je legenda dolenjskega kluba Matjaž Smodiš, ki se je vrnil iz šestmesečnega pokoja in po letu 2000 znova oblekel dres Krke. Zadnja sprememba pri Novomeščanih pa se je zgodila po pokalnem tekmovanju, ko se je moral po nekoliko presenetljivem porazu v polfinalu proti Sagadinovem Heliosu, posloviti šef stroke Aleksander Sekulić, na izpraznjen stolček pa je sedel njegov pomočnik Gašper Potočnik. Dvaintridesetletni trener je pred leti deloval tudi pri "zmajih".

Številke na strani Olimpije

Ljubljančani imajo štiri kroge pred koncem tri zmage več od Novomeščanov, prevladujejo pa tudi v skoraj vseh košarkarskih prvinah. Dosegajo več točk na tekmo (76,8 Olimpija, 68,7 Krka), večkrat uspešno podajo podaj (14 Olimpija, 12,4 Krka) in ukradejo več žog (8,1 Olimpija, 6,4 Krka). Novomeščani so za odtenek boljši v skoku (30,4 Krka, 29,9 Olimpija) in nasprotnikom podelijo več "banan".

Se bo v petek ob 18.00 v Stožicah bolj poznal primanjkljaj 37 točk, kolikor so jih v letošnji sezoni na obeh medsebojnih srečanjih dosegli skupaj Page, Baynes in Waters ali 33, kolikor jih je za Krko dosegel Edo Murić?

Ne spreglejte