Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
24. 2. 2020,
17.28

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

4

Natisni članek

Rado Trifunović Matej Erjavec Slovenska košarkarska reprezentanca EuroBasket 2021 kvalifikacije za evropsko prvenstvo

Ponedeljek, 24. 2. 2020, 17.28

4 leta, 1 mesec

Spremljajo vročo temo o Trifunoviću, a (še) brez komentarja #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

4

Rado Trifunović | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Prvi ciklus kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021 je končan, okoli slovenske reprezentance pa je še vedno vroče. Veliko se namreč govori o zamenjavi selektorja Rada Trifunovića. Na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) bodo zagotovo spregovorili o tej temi, vendar še ne zdaj.

Statistika štirih zmag in desetih porazov ne govori v prid zdajšnjemu selektorju slovenske košarkarske reprezentance Radu Trifunoviću, ki se je znašel na udaru kritik javnosti. Del razlogov, zakaj je bilanca takšna, je bil v preteklosti – zlasti v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo – objektiven. Zato pa sta zadnji dve tekmi, ko je Slovenija kot branilka naslova stopila na pot do EuroBasketa 2021, povzročili kar nekaj sivih las, pa čeprav je bila slovenska zasedba z novo pridobitvijo Jordanom Morganom kakovostna za obračuna z Madžarsko in Avstrijo.

Slovenija - Avstrija
Sportal "Vse boste izvedeli pravočasno" #video

Aktualnim prvakom je spodletelo na prvi stopnički proti Madžarski, na domači tekmi v Kopru pa so se po že vidno dobljeni tekmi začeli v tretji četrtini mučiti s severnimi sosedi Avstrijci, ki se po individualni kakovosti ne morejo primerjati z našimi košarkarji. Trifunović je govoril o napetosti, ki so jo po njegovih besedah slovenski košarkarji čutili zaradi nujnosti zmage. Ta se je očitno naselila tudi vanj, saj je bilo po koncu tekme pestro v mešani coni, kjer novinarji sprašujejo košarkarje. Trifunović, ki velja za dobrosrčnega in umirjenega po duši, je v zase neznačilnem slogu na vsak način poskušal razčistiti nekatere stvari s predstavniki sedme sile.

Madžarska : Slovenija, slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Čas je, da odgovorni pogledajo v ogledalo

S Kokoškovom so zadeli v polno

Morda se je zavedal, da se mu izteka čas na mestu selektorja. Na Košarkarski zvezi Slovenije o tej temi za zdaj še molčijo. "Spremljam članke o vroči temi, a za zdaj ne morem in ne želim ničesar komentirati," je sporočil predsednik naše krovne košarkarske organizacije Matej Erjavec.

Vložek za letošnje leto je velik, zato lahko pričakujemo temeljite pogovore in tehtno odločitev vodilnih mož KZS, ki so na primer z Igorjem Kokoškovom pred leti zadeli v polno – njegova desna roka je bil prav Trifunović, ki mu je bil v veliko pomoč in je skupaj s preostalim delom strokovnega štaba sestavljal pravšnje taktike, zaradi katerih so na EuroBasketu 2017 pred našo izbrano vrsto padali vsi kot po tekočem traku.

Slovenija bo namreč letos igrala v olimpijskih kvalifikacijah, ki so osrednji cilj. Košarkarska reprezentanca je bila najbližje največjemu športnemu dogodku daljnega leta 1992, ko jo je le en met ločil od nastopa v Barceloni. Priložnost bo lepa, saj se bo naša izbrana vrsta najprej v skupinskem delu pomerila s premagljivima Poljsko in Angolo. Zmagovalni ekipi bosta nato zaigrali v polfinalu, v katerem se bosta zoperstavili reprezentancama iz druge skupine, v kateri bodo gostiteljica Litva, Venezuela in Južna Koreja.

Če bo šlo po pričakovanjih, bi na koncu spremljali finale Litva – Slovenija, le zmagovalka turnirja pa bo dobila možnost igranja v Tokiu.

Slovenija - Avstrija
Sportal Avstrijci nepričakovano grenili življenje Slovencem, Trifunović čuti pritisk

Kvalifikacije so šele junija, a se bo treba kmalu odločiti, po kateri poti bodo šli naprej

V luči velikega dogodka na KZS zagotovo ne bodo sedeli križem rok in čakali v upanju, da se bo igra v slovenski reprezentanci spremenila. Na kocki je namreč veliko in priložnost, da se Slovenija uvrsti na olimpijske igre, je zgodovinska. Zlasti, če bo v ekipi Luka Dončić, ki bo s svojim načinom igre razbremenil druge košarkarje in bodo lahko prišli bolj do izraza. Kot to počne v dresu Dallas Mavericks.

Rado Trifunović | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Če se bodo na KZS, kot je mogoče slutiti, odločili za menjavo selektorja, jih čaka nehvaležna naloga, saj bodo morali izbirati med trenerji, ki niso del evroligaških moštev ali morebiti delajo pod okriljem klubov lige NBA. Ti namreč ne bodo mogli voditi izbrane vrste v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, saj je nejasnost med Fibo in najbolj odmevnima klubskima tekmovanjema še vedno prisotna, kar bi pomenilo oviro. Tudi igralci, ki nastopajo v teh dveh tekmovanjih, namreč v reprezentančnih oknih med sezono ne morejo pomagati svojim izbrancem.

Kvalifikacije za olimpijske igre so resda "šele" junija, a bodo morali na KZS v kratkem sprejeti odločitev, po kateri poti bodo šli naprej.

Zakaj Trifunović?

"Rado Trifunović se je pokazal kot prava oseba, da v negotovem obdobju kvalifikacij za SP prevzame to odgovorno nalogo. Gre za vrhunskega strokovnjaka, ki je bil na zadnjih treh velikih tekmovanjih selektorjeva desna roka. S to rešitvijo in s takim predlogom selektorja smo poleg tega, da krmilo prevzame izjemno kompetentna oseba, našli tudi način, da v trenerski ekipi kot svetovalca zadržimo dosedanjega selektorja Igorja Kokoškova, ki je z veseljem privolil v novo vlogo," je pred dobrima dvema letoma predsednik Košarkarske zveze Slovenije Erjavec obrazložil, zakaj so po Kokoškovu dodelili dirigentsko palico Trifunoviću.

Takrat je bilo mišljeno, da bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo deležen pomoči Kokoškova, čeprav je ta deloval v ligi NBA. Če bi se Slovenija uvrstila na svetovno prvenstvo 2019, bi obstajala možnost, da Trifunović mesto spet preda Kokoškovu, saj na KZS zlatega selektorja niso želeli kar tako izpustiti iz rok. Kvalifikacije se nato niso izšle po željah (tri zmage in devet porazov), Kokoškov je novembra prevzel srbsko reprezentanco, Trifunović pa je s Slovenijo vstopil v kvalifikacije za EuroBasket 2021.

Ne spreglejte