Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
24. 2. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

17

Natisni članek

Rado Trifunović Slovenska košarkarska reprezentanca EuroBasket 2021 kvalifikacije za evropsko prvenstvo

Ponedeljek, 24. 2. 2020, 4.00

4 leta, 1 mesec

Selektor Rado Trifunović po prvem ciklusu kvalifikacij za EuroBasket 2021

"Vse boste izvedeli pravočasno" #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

17

Po prvih dveh kvalifikacijskih tekmah za evropsko košarkarsko prvenstvo 2021 so občutki mešani. Slovenija kot evropski prvak je namreč izgubila proti Madžarski in se na domačem terenu mučila z Avstrijci. Selektor Rado Trifunović, ki je na udaru kritik in je po tekmi želel razčistiti določene stvari z novinarji, je poudaril, da tekma s severnimi sosedi ni bila slaba, ampak je bila prisotna nervoza, saj so potrebovali zmago.

Slovenija je kot evropska prvakinja začela pohod k ubranitvi naslova s porazom proti Madžarski, ki je bil za večino nepričakovan. Zato pa je bilo nekako pričakovano, da se bodo slovenski košarkarji poskušali znesti nad Avstrijci, ki so bili kadrovsko vidno oslabljeni, saj med drugimi niso mogli računati na prva dva košarkarja, ki sta pomagala ekipi v predkvalifikacijah. To sta Rašid Mahalbašić in Sylvan Landesberg. Drugi je bil z 31 točkami v povprečju celo najboljši posameznik, Mahalbašić, ki ima slovenski potni list in se je rodil pri nas, pa je bil drugi najboljši strelec.

Avstrija Slovenija
Sportal Neprepričljivi Slovenci so se namučili z Avstrijci #foto

Sredi Kopra je kazalo lepo, ko je Slovenija vodila z 41:23, v tretji četrtini pa je sledil padec. Naši severni sosedi so v tem delu dosegli 35 točk, v začetku zadnje četrtine pa celo povedli s 67:63. Slovenija je delovala brez idej. Košarkarji so spet postavili stvari na svoje mesto, ko so začeli igrati preudarno pod koš in izkoristili moč naturaliziranega Jordana Morgana, ki se je izkazal za dobro okrepitev pod obročema.

Zmaga (85:78) je ostala doma, vendar so se mnogi spraševali, zakaj je Slovenija tako težko porazila bistveno manj kakovostnega tekmeca.

"Ne, ni bila slaba tekma. Tekma je bila nervozna."

Na opazko novinarskega kolega po dvoboju, da je bila po Madžarski še ena slaba tekma, je selektor Rado Trifunović odgovoril: "Ne, ni bila slaba tekma. Tekma je bila nervozna, ker vemo, da smo potrebovali zmago, kot smo jo potrebovali na Madžarskem. Glede na to, da smo tam izgubili, je bila ta tekma težka. Vi kot novinar ste jo videli kot zelo slabo, jaz povem, da sem jo videl kot zelo dobro. Le nervoza je bila prisotna. In če igraš s takšno nervozo, kot jo je čutila celotna reprezentanca po prejšnjih kvalifikacijah, je tekma dobro izpadla."

Tudi Trifunović je na novinarska vprašanja odgovarjal z nervozo

Priznal je, da je tudi sam pričakoval več od obeh tekem: "Tako kot igralci sem si želel zmagati na Madžarskem. Če bi tam zmagali za točko, bi Avstrijo premagali za 30 točk. Tekma proti Avstriji je bila grda, slaba, ampak takšno tekmo je treba izkopati iz rudnika. To ni lahko. Na Madžarskem smo želeli začeti z zmago. Nobenemu ne morem nič zameriti. Avstrija ni tako močna, kot je bila tokrat videti rezultatsko."

Slovenija - Avstrija
Sportal Avstrijci nepričakovano grenili življenje Slovencem, Trifunović čuti pritisk

"Če nekdo potrebuje zmago, pridejo na plan tudi takšne tekme, kot so te"

Nervoza je moteči dejavnik, če se naseli v košarkarja. Zlasti v napadalnih akcijah se lahko roke hitro zatresejo, kar pa ne velja za igro v obrambi, kjer lahko z agresivnostjo in voljo izničiš veliko negativnih dejavnikov. Prejetih 35 točk v tretji četrtini je bilo zato občutno preveč: "Vedeli smo, da moramo na tekmi zmagati z obrambo. Enako je veljalo za tekmo z Madžarsko. Pade tudi obramba. Da dobiš toliko točk, ni posledica nervoze. Neumnosti so bile. Še enkrat lahko povem, dajte nam vsaj deset dni priprav, da te napake v obrambi odpravimo," je dejal Trifunović in ob trditvi, da imajo Avstrijci ravno tako le toliko časa za uigravanje, dodal: "Madžari so imeli pa deset dni več kot mi. Avstrijci so jih imeli toliko kot mi, a so prišli sproščeni, mi pa nismo igrali sproščeno."

Trifunović o tem, ali se je po porazu z Madžarsko pogovarjal z odgovornimi na KZS

Ko je Slovenija vodila z 18 točkami prednosti, navzven ni bilo videti nervoze. Igra je delovala, kot mora proti tekmecem, kot je Avstrija. Fantje so igrali racionalno, izkoriščali svojo kakovost, zato je bil padec v tretji četrtini nepričakovan. Pričakovalo se je namreč, da se bo v drugem polčasu vse skupaj le še nadgradilo, a so se začeli zatekati k metom za tri točke, ki niso obrodili sadov. "Morda res ni bilo videti tako, vendar se morate zavedati, koliko so si fantje želeli te zmage, ker želijo imeti tudi oni mir. Če veste, da nekdo potrebuje zmago, pridejo na plan tudi takšne tekme, kot so te. Videti so grde, a v bistvu veš, kako si jo igral," je poudaril Trifunović.

Po porazu z Madžarsko se je pogovarjal z odgovornimi na KZS

Uvodni poraz z Madžarsko je marsikoga pretresel, še najbolj pa košarkarje, ki so kot evropski prvaki hoteli začeti kvalifikacije na uspešnem valu. Selektor Trifunović je na vprašanje, ali so se odgovorni na Košarkarski zvezi Slovenije pogovarjali z njim po odhodu iz Sombotela, odgovoril z naslednjimi besedami: "Vse boste izvedeli pravočasno. Pogovarjali smo se in se še. To ne pomeni, da bom, ker vi kimate, odstopil. Danes provokativno sprašujete, kot vsi skupaj, ampak vprašati se bomo morali o vseh zadevah. Najbolj nas pa boli vedno … Evroliga in vse te stvari se nam dogajajo ... Veste, da moramo biti mi res popolni, da smo tista Slovenija, ki lahko dobro igra. Zdaj smo bili dokaj celoviti, ampak po tako dolgem času doseči zmago ... Pač pride takšna tekma."

​​​​​​​Slovenija je pod taktirko Trifunovića igrala na 14 tekmah in dosegla štiri zmage. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida ​​​​​​​Slovenija je pod taktirko Trifunovića igrala na 14 tekmah in dosegla štiri zmage. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Slovenija je pod taktirko Trifunovića igrala na 14 tekmah in dosegla štiri zmage. V kvalifikacijskem sklopu za svetovno prvenstvo je bilo veliko potrpljenja javnosti in medijev, zato je bilo pričakovati, da se bo v kvalifikacijah za EuroBasket 2021 zgodil zasuk. Madžarska in Avstrija za nas ne bi smeli biti merilo. "Dajte nam popolno ekipo. Mi smo majhni. Vsak primanjkljaj se veliko bolj pozna kot Franciji, Turčiji, Španiji. Pri nas se to pozna desetkrat, dvajsetkrat bolj," pravi Trifko.

"Naj me nekdo direktno vpraša. Ali si želiš, da odstopim?"

Osrednji dogodek slovenske košarkarske reprezentance v letošnjem letu so kvalifikacije za olimpijske igre. Te bodo junija v Litvi, kjer Slovenijo v skupini najprej čaka obračun s Poljsko in Angolo, ob pričakovanem napredovanju pa ji bodo nasproti stale reprezentance Litve, Venezuele ali Južne Koreje. Le zmagovalka turnirja bo dobila vozovnico za Tokio.

"Že to, da bodo Dončić (Luka Dončić, op. a.), Šiško (Žan Mark Šiško, op. a.), Vidmar (Gašper Vidmar, op. a.) in Dragić (Zoran Dragić, op. a.) zraven, bo bolje. Litva je tudi izgubila prvo tekmo v kvalifikacijah, prav tako Poljska. Ampak to ni opravičilo. Tudi njim ni lahko. Bomo boljši. Vsak dober igralec, ki pride, naredi ekipo boljšo. Pridejo štirje novi igralci, ne vem, kaj bi želeli slišati," je Trifunović odgovoril na vprašanje novinarskega kolega, kaj bo junija drugače, nato pa nepričakovano začel "obračun" s predstavniki sedme sile, ki si ga lahko ogledate v spodnjem videu. V pogovor se je vmešal tudi Edo Murić in delal: "Kako boste vi imeli dobro košarko, če človek sploh ni dobil priložnosti, da karkoli postavi? Kaj lahko naredi v štirih dneh? Mi smo se zbrali tri dni pred zborom. Kaj lahko naredi? Saj sploh ni imel priložnosti postaviti svojega sistema."

Trifunović želel razčistiti določene stvari s predstavniki sedme sile, postajalo je vse bolj vroče

Ne spreglejte