Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2019,
16.24

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

5

Natisni članek

svetovno prvenstvo v košarki Kitajska 2019 košarka svetovno prvenstvo

Sobota, 31. 8. 2019, 16.24

4 leta, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v košarki (1. dan)

Srbi za začetek ponižali Angolo, prek stotih točk še Španija in Italija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

5

Srbija Angola | Srbi so za ogrevanje visoko premagali Angolo. | Foto Reuters

Srbi so za ogrevanje visoko premagali Angolo.

Foto: Reuters

Začelo se je svetovno prvenstvo v košarki na Kitajskem. Na uvodni tekmi prvenstva so Srbi za skoraj 50 točk razbili Angolo, Španci so se za začetek poigrali s Tunizijo. Naslov svetovnih prvakov branijo Američani, ki so bili najboljšimi pred petimi leti v Španiji in bodo prvo tekmo odigrali v nedeljo.

Prvi strelec tekme je bil Bogdan Bogdanović s 24 točkami, po 14 sta jih za zmagovalce dodala Nikola Jokić in Nikola Milutinov. V ekipi Srbije je zaradi poškodbe kolena ni igral Nemanja Belica. Za Angolo je 15 točk zadel Carlos Morais, 10 jih je zbral Leonel Paulo. V skupini D so se Italijani podobno silovito znesli nad Filipini, premagali so jih s 108 proti 62.

Španci prerešetali Tunizijo

Španci so Tunizijcem v skupini C nasuli 101 točko, najboljši posameznik Furije pa je bil Ricky Rubio s 17 točkami in devetimi asistencami. 16 točk je dodal nekdanji soigralec mladega slovenskega asa Luke Dončića pri madridskem Realu Sergio Llull, najboljši posameznik pri poraženih Tunizijcih pa je bil zdajšnji Dončićev moštveni kolega pri Dallas Mavericks, Salah Mejri, ki je dosegel 15 točk in zbral sedem skokov.   

Košarkar NBA moštva Phoenix Suns Ricky Rubio je bil prvi strelec tekme med Španijo in Tunizijo. | Foto: Reuters Košarkar NBA moštva Phoenix Suns Ricky Rubio je bil prvi strelec tekme med Španijo in Tunizijo. Foto: Reuters

V skupini C sta še Portoriko in Iran poskrbela za najbolj razburljivo tekmo dneva. Azijski podprvaki iz Irana so v 32. minuti vodili s 70:53, v 37. pa so imeli še vedno prednost 74:65. Portoričani so tekmo zaprli z delnim izidom 30:11, vključno z dvema trojkama glavnega junaka tekme Davida Huertasa (32 točk, trojke 5:7) ter košem Javierja Mojica v zadnji sekundi za zmago s 83:81.

Sodniki razjezili Rusa: Smo moški, ne metuljčki

Argentina je prvenstvo odprla proti na papirju najšibkejši reprezentanci v skupini B, v kateri sta še Rusija in Nigerija. Južnoameričani so zmagali udobno, veliko bolj izenačena pa je bila druga tekma v tej skupini.

Rusi so šele v zaključku strli odpor Nigerije, krilni center CSKA Moskve Andrej Voroncevič pa se je po tekmi hudoval nad sodniki. "Verjetno sodniki ne vedo, kako se igra košarka v Evropi. Ne pustijo nobenega kontakta; to je vendarle košarka ne odbojka. Smo moški, ne metuljčki," je dejal Rus, ki je igrišče zapustil po 25 minutah igre zavoljo petih osebnih napak.

Prvič 32 reprezentanc, naslov branijo Američani

Naslov svetovnih prvakov branijo Američani, ki so bili najboljšimi pred petimi leti v Španiji. Takrat so srebro osvojili Srbi, bron pa Francozi. Slovenski reprezentanci se po treh zaporednih nastopih na svetovnih prvenstvih ni uspelo prebiti skozi kvalifikacije na SP. Slovenci tako izpuščajo prvo svetovno prvenstvo po 17 letih.

Na 18. svetovnem prvenstvu na Kitajskem prvič nastopa 32 reprezentanc, ki se v prvem delu turnirja merijo v osmih skupinah po štiri. Med najboljših 16 ekip se uvrstita po dve najboljši ekipi iz osmih skupin. 16 reprezentanc bo v drugem delu prvenstva razdeljenih v štiri skupine, po najboljši dve reprezentanci iz vseh štirih skupin pa se bodo uvrstile v četrtfinale.

Svetovno prvenstvo, 1. dan:

Skupina A:

Skupina B:

Skupina C:

Skupina D:

Preberite še:

Kemba Walker
Sportal Američani? Nič ni samoumevno.
ZDA, Avstralija
Sportal Ameriški košarkarji poraženi prvič po 13 letih, ostali brez Kuzme
Ne spreglejte