Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 2. 2021,
21.44

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

Natisni članek

ženska slovenska košarkarska reprezentanca EuroBasket 2021

Četrtek, 4. 2. 2021, 21.44

3 leta, 2 meseca

KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET 2021, 3. CIKEL

Slovenke po zmagi nad Bolgarijo že uvrščene na EuroBasket

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

Slovenija Bolgarija košarka | Slovenske košarkarice bodo nastopile še na tretjem zaporednem evropskem prvenstvu. | Foto Vid Ponikvar

Slovenske košarkarice bodo nastopile še na tretjem zaporednem evropskem prvenstvu.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca si je danes z zmago nad Bolgarijo že zagotovila mesto na evropskem prvenstvu, ki ga bosta gostila Valencia in Strasbourg. Nika Barič in soigralke so v Stožicah zmagale z 71:66.

Slovenska ženska reprezentanca je v prvem ciklu kvalifikacij ugnala Grčijo in Bolgarijo, nato pa v novembrskem "mehurčku" v Heraklionu še Islandijo in drugič Grčjo. Tretji zaporedni nastop na evropskem prvenstvu je ujela že po prvi tekmi zadnjega kvalifikacijskega cilka v ljubljanskih Stožicah.

Fotogalerija s tekme Slovenija : Bolgarija (foto: Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 58

V četrtek je padla Bolgarija z 71:66. Pot do pete zmage je bila podobno težka kot nam prvi tekmi v Sofiji. Bolgarke so se znova izkazale za čvrste in nepopustljive tekmice, ki so jih Slovenke strle šele v zadnjih petih minutah s čvrsto obrambo.

Ključne koše, potem ko so se gostje v 34. minuti približale na točko zaostanka (58:57), so dosegle Nika Barič, Annamaria Prezelj ter Eva Lisec. Z dvema trojkama prvih dveh ter dvema zaporednima košema najboljše igralke tekme je Slovenija dobre tri minute pred koncem povedla z 68:59.

Omenjene tri igralke in Teja Oblak (16 točk) so dosegle 63 od 71 točk Slovenije. Eva Lisec je zbrala 23 točk (met 11:17), sedem skokov in pet podaj (indeks 29), Nika Barič je 10 točkam dodala 8 podaj in 5 skokov, Annamaria Prezelj pa je tekmo končala s štirinajstimi točkami (trojke 2:3, 5 skokov).

Izjave po košarkarski tekmi:

Slavko Duščak: "Vedeli smo, da bo tekma težka, saj so bile Bolgarke zelo motivirane. V prvem polčasu smo slabo ustavljali njihove mete z razdalje, v drugem smo imeli nekaj težav z igro na cono, a v zaključku tekme smo pokazali kakovost in zasluženo zmagali. Čestitke igralkam in vsem v reprezentanci za tretjo zaporedno uvrstitev na evropsko prvenstvo."

Eva Lisec, najboljša strelka tekme, je ponosna na vse. | Foto: Vid Ponikvar Eva Lisec, najboljša strelka tekme, je ponosna na vse. Foto: Vid Ponikvar

Eva Lisec: "Čeprav je bila tekma za Bolgarke bolj pomembna, saj bi si z zmago zagotovile nastop na evropskem prvenstvu, smo nalogo opravile, kot se je od nas pričakovalo. Do konca tekme smo ostale zbrane in zasluženo prišle do nove zmage. Čestitke gredo tako strokovnemu štabu kot vsem igralkam. Ponosna sem na vse. Veselim se nastopa na evropskem prvenstvu, kjer sem prepričana, da nas čakajo velike in lepe stvari."

Nika Barič: "Tekme, ki jih moraš zmagati, da si zagotoviš mesto na evropskem prvenstvu, so vedno najtežje. Bolgarke so se dobro pripravile na nas, prikazale najboljšo predstavo v teh kvalifikacijah, toda me smo z izkušnjami in kvaliteto tehtnico prevesile na našo stran. Tretja zaporedna uvrstitev na evropsko prvenstvo je velika stvar za tako majhno državo. Občutki ob tem so fenomenalni."

Tretja uvrstitev na EP

Slovenske košarkarice bodo tretjič zapored nastopile na evropskem prvenstvu. Leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu 2019 pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile deseto mesto.

Evropsko prvenstvo bo potekalo od 17. do 27. junija 2021 v Strasbourgu in Valencii.

 

Kvalifikacije za EuroBasket, skupina A


5. krog
Četrtek, 4. februar
Slovenija : Bolgarija 71:66  (55:51, 41:32, 20:18)
Lisec 23 (met 11/15 za dve, 0/2 za tri, 11/17 prosti), 7 sk., 5 as., Oblak 16, Prezelj 14; Hristova 20, Zlatanova in Georgieva po 14

Islandija : Grčija 58:95

6. krog
Sobota, 6. februar
17.00, Slovenija Islandija
20.00, Bolgarija - Grčija

Lestvica:
1. Slovenija   5 zmag - 0 porazov
2. Grčija 3 - 2
3. Bolgarija 2 - 3
4. Islandija 0 - 5

Na prvenstvo, na katero sta že uvrščeni gostiteljici Španija in Francija, se bodo uvrstile zmagovalke devetih kvalifikacijskih skupin, nato pa še pet najbolje drugouvrščenih reprezentanc.

Preberite še:

Teja Oblak
Sportal Slovenske košarkarice negativne na testih in pripravljene na ljubljanski mehurček
Nika Barić
Sportal "Zdaj pljujemo v pravo smer, prej nismo"
Ne spreglejte