Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
18.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Žiga Dimec Jaka Blažič Vlatko Čančar Vlatko Čančar Saša Zagorac Aleksej Nikolić Matic Rebec Gašper Vidmar Španija Srbija Klemen Prepelič Anthony Randolph Edo Murić Igor Kokoškov Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić evropsko prvenstvo Istanbul Slovenija košara EuroBasket 2017 infografika

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 18.55

6 let, 6 mesecev

EP v košarki

Slovenija na EP še nikoli tako učinkovita v napadu

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Slovenija na EP 2017,košarka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija se je z najbolj učinkovito igro v napadu na evropskih prvenstvih zavihtela na košarkarski prestol Evrope. Odpravili so doslej dve največkrat omenjeni hibi naše reprezentance, ti sta bili uspešnost prostih metov in izgubljene žoge. Kako dober v primerjavi s preostalimi je bil MVP prvenstva?

Ugled Slovenije se je sčasoma krepil

Sloveniji je na šestem nastopu na EP leta 2003 prvič uspelo, da je imela vsaj enako število zmag kot porazov. Do leta 2005 v Beogradu je na evropskih prvenstvih nabrala dovolj izkušenj, da je prvič zbrala več zmag od porazov. To je bilo prvenstvo, na katerem je Slovenija doživljala evforijo v Beogradu in nato z zgrešeno taktiko "vsi na Dirka Nowitzkega" izpadla v četrtfinalu. To je bil samo eden od pomembnejših kamenčkov v mozaiku nabiranja izkušenj za osvojitev medalje na EP. Na vseh EP po tem, razen EP 2015, je Sloveniji uspelo z uvrstitvijo vsaj med najboljših osem reprezentanc Evrope.

Slovenija najbolj napadalna do zdaj

Športni mediji so soglasno stopnjevali hvale na račun napada Slovenije. Od Slovenije je bila na tem prvenstvu bolj učinkovita Latvija, a je Slovenija vseeno dosegla največjo napadalno učinkovitost v svoji zgodovini igranja na EP. Povprečje 80 doseženih točk je v zgodovini EP presegla le enkrat, kakor je letos tudi prvič v 13 odigranih EP presegla napadalno povprečje 90 točk na tekmo.

Od prvega EP leta 1993 je bilo napadalno učinkovitejših pet reprezentanc, med njimi najbolj Hrvaška na EP 1993. Za Hrvaško so bili takrat najučinkovitejši igralci Dino Radja, Velimir Perasović, Danko Cvjetičanin, Arijan Komazec in Stojko Vranković. Hrvaška je kljub samo enemu porazu osvojila tretje mesto.

Nekoliko drugače je bilo v obrambi, saj smo več točk kot na zadnjem EP prejeli le na dveh prvenstvih. Najslabšo obrambo smo z dobrimi 84 prejetimi točkami na tekmo imeli v letu 1995.

Prva neporažena reprezentanca po 14 letih

Od leta 1993, ko je Slovenija prvič nastopila na EP, sta prvenstvo neporaženi zapustili le dve reprezentanci, ti sta Jugoslavija (dvakrat) in Litva. Nazadnje se je to zgodilo leta 2003, a je takrat zaradi drugačnega tekmovalnega sistema Litva do lovorike prišla s šestimi odigranimi tekmami brez poraza.

 

Slabo izvajanje prostih metov in veliko izgubljenih žog le oddaljen spomin

Kar se je, ne več zelo potihoma, govorilo kot o slabostih Slovenije, je ta reprezentanca spremenila v svoje prednosti. Samo dve reprezentanci na prvenstvu sta na tekmo izgubili več žog od Slovenije in le tri so bile od Slovenije boljše v izvajanju prostih metov. Na račun prodornih organizatorjev igre je bilo nad našo reprezentanco storjenih največ prekrškov. Slovenija je tretja skakalna reprezentanca EP, si deli četrto mesto po številu podeljenih blokad in je peta reprezentanca po številu ukradenih žog.

Najslabše smo se odrezali pri učinkovitosti meta in asistencah. Smo deveta reprezentanca po uspešnosti meta in deveta glede na to, koliko poskušamo z meti za tri točke. Po uspešnosti meta za tri točke smo 12. reprezentanca prvenstva. Upoštevajoč povprečje asistenc na tekmo, smo še dve mesti nižje.

Kako uspešen je bil MVP prvenstva

Goran Dragič se je kot najkoristnejši igralec EP postavil ob bok res velikim imenom prvenstev. Starejši od bratov Dragić je bil četrti igralec prvenstva po indeksu učinkovitosti in številu doseženih točk. Bil je 47. skakalec prvenstva in 13. asistent prvenstva. Z 22. mestom med vsemi igralci je bil naš najnatančnejši strelec.

Največjo minutažo je odigral najmlajši igralec v reprezentanci, to je Luka Dončić. Če lahko sodimo po odigranih minutah, je bila prva postava Slovenije na prvenstvu Luka Dončić-Goran Dragić-Gašper Vidmar-Klemen Prepelič-Anthony Randolph. Ti igralci so imeli tudi najvišjo učinkovitost med našimi reprezentanti. Najbolj natančen pri metih za tri točke je bil Prepelič, ki je tudi tretji najbolj natančen izvajalec prostih metov na prvenstvu. Naš najboljši skakalec je bil Dončić, najboljša blokerja Vidmar in Randolph pa sta po številu podeljenih blokad na tekmo na četrtem mestu med najboljšimi blokerji prvenstva.

Ne spreglejte