Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
9. 2. 2016,
10.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenija Fiba liga prvakov liga prvakov

Torek, 9. 2. 2016, 10.34

8 let

Slovenija le v tretjerazrednem klubskem tekmovanju?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Odgovorni pri košarkarski evroligi so nakazali, kateri klubi bodo zapolnili zadnja prosta mesta v prihodnji sezoni, v kateri bo le 16 klubov. Slovenski klubi ostajajo tudi brez Fibine lige prvakov?

Prvi mož evrolige Jordie Bertomeu je skupaj s sodelavci naredil nov korak pri določanju šestnajsterice klubov, ki bodo nastopali v evroligi v prihodnji sezoni.

Ob enajsterici, ki ima licenco A (Anadolu Efes, CSKA Moskva, Emporio Armani Milano, Barcelona, Fenerbahče, Laboral Kutxa, Maccabi, Olympiacos, Panathinaikos, Real Madrid, Žalgiris), je za prihodnjo sezono odprtih še pet mest.

V javnost prihajajo govorice, da bo eno zasedla turška Darušafaka, naslednji prosti mesti bosta zasedla zmagovalec Eurocupa v tej sezoni in zmagovalec kvalifikacij za evroligo, eno mesto naj bi pripadlo prvaku lige ABA (omenja se, da bo mesto dobila Crvena zvezda), zadnje pa predstavniku lige VTB ali nemškemu klubu.

Vodstvo evrolige naj bi celo razmišljalo o ukinitvi Eurocupa, v katerem je v zadnjih treh sezonah nastopala Union Olimpija.

Slovenija ni bila vabljena na Fibin sestanek v München

Novo tekmovanje bo organizirala Fiba, in sicer svojo različico lige prvakov, v kateri bo nastopilo 32 moštev. Slovenija mesta v skupinskem delu ne bo imela, razen če si ga bo slovenski prvak zagotovil prek kvalifikacij. A tudi kvalifikacije še niso zagotovljene, saj bodo te za slovenskega predstavnika odpadle, če bo član regionalne lige ABA igral v evroligi.

In ker se bo to očitno zgodilo, bo najboljšemu slovenskemu klubu ostalo le mesto v Fibinem Europe Cupu, ki pa bo tretjerazredno evropsko klubsko tekmovanje.

Mednarodna košarkarska organizacija Fiba Europe je včeraj zasedala v Nemčiji, kjer je bilo prisotnih 53 klubov in 16 nacionalnih zvez. V Sloveniji vabila na sestanek ni prejel nihče, zato v Münchnu ni bilo slovenskega zastopstva. Predlog o novi ligi prvakov so tam podprle še nacionalne zveze Belgije, Češke, Grčije, Izraela, Litve in Poljske, pred tem pa so se za ta korak odločili že v Franciji, Italiji in Turčiji.

Ne spreglejte