Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
6. 11. 2020,
14.19

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

4

Natisni članek

KZS EuroBasket Aleksander Sekulić

Petek, 6. 11. 2020, 14.19

3 leta, 5 mesecev

Aleksander Sekulić

Slovenija ima novega selektorja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

4

Aleksander Sekulić | Aleksander Sekulić je novi selektor slovenske moške članske košarkarske reprezentance. | Foto Sportida

Aleksander Sekulić je novi selektor slovenske moške članske košarkarske reprezentance.

Foto: Sportida

Slovensko košarkarsko reprezentanco bo v nadaljevanju kvalifikacij za EuroBasket 2022 vodil Aleksander Sekulić. Prvič že ob koncu meseca v "mehurčku" v Ljubljani. V zraku pa ostajajo olimpijske kvalifikacije za Tokio 2021.

Sašo Filipovski
Sportal Ljubljanski dirigent prevzema nekdanje evropske prvake

Vsega tri tedne pred nadaljevanjem kvalifikacij za nastop na EuroBasketu 2022, ki bodo po novem potekale v posebnih "mehurčkih" (enega bo gostila tudi Ljubljana), je Košarkarska zveza Slovenije vendarle sporočila, kdo bo na tekmah proti Ukrajini in Madžarski (28. in 30. 11.) ter nato v februarskem kvalifikacijskem oknu vodil branilce naslova evropskega prvaka. Kot dvanajsti selektor v zgodovini vajeti prevzema 42-letni Aleksander Sekulić, ki je bil v izbrani vrsti več let pomočnik, pred tem pa je bil tudi selektor mladinske in mlade reprezentance. 

Rada Trifunovića je nasledil Aleksander Sekulić. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Rada Trifunovića je nasledil Aleksander Sekulić. Foto: Žiga Zupan/Sportida Vsi slovenski košarkarski selektorji

Zmago Sagadin: Kval. za OI 1992, EP 1995
Janez Drvarič: EP 1993
Andrej Urlep: EP 1997
Boris Zrinski: EP 1999 in 2001
Slobodan Subotić: EP 2003
Aleš Pipan: EP 2005 in 2007, SP 2006 in kvali. za OI 2008
Jure Zdovc: EP 2009, SP 2014 in EP 2015
Memi Bečirović: SP 2010
Božidar Maljković: EP 2011 in 2013
Igor Kokoškov: EP 2017
Rado Trifunović: kvali. SP 2019 in kvali. EP 2021/2022
Aleksander Sekulić: kvali. EP 2022

Sekulić je bil del strokovnega štaba tudi na zlatem EuroBasketu 2017. | Foto: Vid Ponikvar Sekulić je bil del strokovnega štaba tudi na zlatem EuroBasketu 2017. Foto: Vid Ponikvar

Začasna ali trajna rešitev?

Prvotni načrt Košarkarske zveze Slovenije je sicer bil, da na mesto selektorja pripelje grškega strokovnjaka Dimitriosa Itoudisa, ki bi v času evroligaške odsotnosti, torej tudi za prihajajoče kvalifikacije, imenoval vršilca dolžnosti, sam pa bi taktirko prevzel v kvalifikacijah za olimpijske igre in ob uspehu tudi v Tokiu. "Na koncu smo vsi prišli do zaključka, da kljub obojestranski želji ni realno, da bi v tem trenutku sklenili sodelovanje. Tako smo rešitev poiskali znotraj obstoječega štaba članske reprezentance," pogajalski zastoj pojasnjuje generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, ki v tem trenutku še ne more nedvoumno potrditi, ali gre le za začasno kvalifikacijsko rešitev ali za dolgoročnejše sodelovanje. Pravi namreč, da bo februarskemu kvalifikacijskemu oknu sledil sestanek s pripravo smernic za nadaljnje delo.

Dončićeva reprezentančna kariera visi v zraku. | Foto: Getty Images Dončićeva reprezentančna kariera visi v zraku. Foto: Getty Images V boj za Tokio z …

"Žal pa tudi spomladi na izbor selektorja ne bo vplival le športni vidik, temveč na žalost še naprej takratne razmere v evropski in svetovni košarki. A do pomladi je še nekaj časa. Trenutno vsi že nestrpno čakamo, da najprej dekleta in nato fantje nadaljujejo kvalifikacije ter športne navdušence razveselijo z dobrimi igrami," pripoveduje Nesterović, katerega misli švigajo tudi proti kvalifikacijskemu turnirju za zgodovinski nastop na olimpijskih igrah. Slovenija bo vozovnico za Tokio lovila v Kaunasu (29. 6.–4. 7.), še lep čas pa bo odprto vprašanje, ali bo lahko izbrani vrsti takrat prvič po finalu zlatega EuroBasketa 2017 na pomoč priskočil tudi trenutno prvi zvezdnik slovenske košarke Luka Dončić. Njegovo (ne)sodelovanje bo namreč v največji meri odvisno od dolžine sezone v ligi NBA.  

"Lačni košarke"

Bolj kot o Kaunasu in Tokiu pa novi selektor Sekulić, sicer tudi pomočnik trenerja pri Nymburku, razmišlja o novembrskih tekmah, na katerih bodo evropski prvaki v močno okrnjeni zasedbi poskušali narediti pomembna koraka proti vnovični uvrstitvi na evropsko prvenstvo, ki ga bodo sicer čez dve leti (1.–18. 9. 2022) gostile Češka, Gruzija, Italija in Nemčija. "Kljub epidemiji, ki se širi po svetu, se šport še odvija in vsi seveda upamo, da bo tako tudi ostalo. Po dolgem premoru so bili fantje lačni košarke, kar je opazno tudi v teh uvodnih mesecih klubskih tekmovanj. Reprezentanti v svojih klubih kažejo dobre predstave in le želim si, da bodo formo obdržali še naprej ter – kar je najbolj pomembno – ostali zdravi," poudarja Sekulić.

Jordan Morgan bo prvi favorit za naturaliziranega košarkarja. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jordan Morgan bo prvi favorit za naturaliziranega košarkarja. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zanima ga le zmaga

KZS je sicer že pred časom na sedež Fibe poslala širši seznam reprezentančnih kandidatov. Ta je bil izjemno širok. Večja zagonetka pa čaka Sekulića, ki bo moral povabiti reprezentante, pri tem pa bržčas ne bo mogel računati na evroligaše (Zoran Dragić, Klemen Prepelič, Žan Mark Šiško) ter reprezentančni dvojec iz lige NBA (Luka Dončić in Vlatko Čančar), le upa pa lahko, da ne bo kakšne "košarice" prejel še pri igralcih iz drugih okolij. Seznam naj bi objavil 18. novembra, kratke priprave pa začel štiri dni pozneje. "V naslednjih dneh nas čaka dokončna sestava strokovnega štaba ter priprava seznama reprezentančnih kandidatov za tekmi proti Ukrajini in Madžarski. Nekaj pa je že jasno. Na obeh tekmah nas bo zanimala le zmaga," pravi novi selektor, vesel, da bo krst doživel doma. Čeprav v praznih Stožicah, ob strogih varnostnih ukrepih ter popolni omejenosti na hotel in dvorano.

Aleksander Sekulić | Foto: Sportida Foto: Sportida Kdo je novi selektor?

Dvainštiridesetletni Aleksander Sekulić si košarkarski kruh služi v češkem Nymburku, kjer opravlja vlogo pomočnika.

Šolal se je na beograjski športni akademiji in pozneje diplomiral na tamkajšnji fakulteti za šport. Svojo trenersko pot je začel pri ljubljanskem Slovanu, kjer je sprva treniral mlajše selekcije. V sezoni 2004/2005 se je članski ekipi s Kodeljevega pridružil kot pomočnik trenerja in čez dve sezoni že samostojno vodil moštvo. Pozneje je deloval še pri kranjskem Triglavu, novomeški Krki, v Škofji Loki in Kopru Primorski.

Leta 2006 je sodeloval z reprezentanco do 20 let in se na evropskem prvenstvu v Izmirju veselil bronaste kolajne. Istega leta je prvič postal tudi članski pomočnik selektorju Alešu Pipanu. V nadaljnjih letih je "asistiral" še Božidarju Maljkoviću, Igorju Kokoškovu ter nazadnje Radovanu Trifunoviću. Samostojno je vodil mladi reprezentanci do 18 in 20 let ter leta 2018 tudi člansko B-zasedbo.
Cedevita Olimpija Nanterre
Sportal Olimpija ostaja v Evropi
Delonte West
Sportal Kako Cuban rešuje nekdanjega košarkarja, ki je postal brezdomec
Luka Dončić
Sportal Božič vendarle v Dončićevi družbi
 
Ne spreglejte