Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
30. 12. 2015,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kobe Bryant Allen Iverson Michael Jordan Phil Jackson Los Angeles Lakers

Sreda, 30. 12. 2015, 14.22

8 let

Še zadnji iz vrste košarkarjev enega najboljših naborov v zgodovini lige NBA

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Napoved Kobeja Bryanta o končanju kariere po letošnji sezoni pomeni slovo še zadnjega košarkarja z nabora v letu 1996, ki v zgodovini lige NBA velja za enega najmočnejših.

Zadnji dan novembra je Kobe Bryant napovedal, kar se je že nekaj časa šušljajo – da bo po sezoni športne copate obesil na klin.

Po 20 odigranih sezonah, več kot 1.500 odigranih tekmah in več kot 30 tisoč doseženih točkah je svojo zapuščino obogatil še s 17 nastopi na All-Star tekmi, štirimi MVP-naslovi in najpomembnejšim – ima pet šampionskih prstanov za naslov lige NBA in še dve zlati olimpijski medalji.

Bryant je v ligo NBA prišel leta 1996, takoj po srednji šoli, in postal šele peti košarkar, ki je preskočil univerzo in ko ga zaradi slabe tehnologije na računalniški igri še nisi mogel spoznati.

Takratni prvi zvezdnik je bil Allen Iverson

Z nabora pred 19 leti, ki ob naborih v letih 1984 in 2003 velja za najmočnejšega v zgodovini lige NBA, je v ligi vztrajal le še on. Tam ga je 13. izbral klub Chralotte Hornets, ki se je že pred naborom z Los Angeles Lakers dogovoril za menjavo.

Zvezdnik tistega nabora je bil Allen Iverson. Pred Bryantom so bil med drugimi tudi Shareef Abdur-Rahim, Stephon Marbury, Ray Allen in Antoine Walker, za Črno mambo pa še Peja Stojaković, Steve Nash, Jermaine O'Neal, Žydrūnas Ilgauskas.

Generacija je skupaj dala tri najkoristnejše igralce lige NBA. Enajst jih je zaigralo na All-Star tekmi, osem jih je bilo izbranih v eno od naj peterk lige, od tega so bili trije v najboljši obrambni peterki lige, med njimi tudi Ben Wallace, ki ga na naboru ni izbralo nobeno moštvo.

Le še en je v ligo prišel pred njim

Dalj v ligi NBA od danes 37-letnega Bryanta igra le še Kevin Garnett. Ta je bil izbran leto pred Kobejem in je eden od 13 košarkarjev, rojenih pred letom 1980, ki vztrajajo v ligi NBA.

Od 13 veteranov v ligi se lahko štirje pohvalijo z dolgoletno zvestobo le enemu moštvu. Ob Bryantu, ki že vseh 20 sezon brani barve Los Angeles Lakers, so v ligi takšni še nemški zvezdnik Dirk Nowitzki v dresu Dallasa ter Tim Duncan in Manu Ginobili pri San Antoniu.

Od Bryanta se zdaj, ko v mnogo dvoranah gostuje zadnjič, namesto z žvižgi poslavljajo s stoječimi ovacijami, svojo zadnjo tekmo, če se ne bo poškodoval – končnice tako ali tako ne bodo videli –, pa bo odigral proti Bostonu. Prav proti Keltom je leta 2010 v sedmi tekmi osvojil svoj zadnji naslov v ligi NBA in se po bolečem porazu v finalu dve leti prej oddolžil večnim rivalom. Zdaj bo proti njim odkorakal v košarkarsko zgodovino.

Ne spreglejte