Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
9. 5. 2019,
11.30

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Liga NBA Petrol Olimpija Luka Šamanić

Četrtek, 9. 5. 2019, 11.30

4 leta, 11 mesecev

LUKA ŠAMANIĆ

Šamanić v izložbeno okno lige NBA med končnico prvenstva?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Luka Šamanić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Obetavni Hrvat Luka Šamanić, ki se kali pri Petrolu Olimpiji, je bil kot edini košarkar iz Evrope povabljen na večdnevni dogodek Draft combine. Ker pa bo ta v Chicagu potekal prav med končnico slovenskega prvenstva, je veliko vprašanje, ali mu bodo pri ljubljanskem klubu odobrili selitev v ZDA.

Luka Šamanić vztraja na seznamu kandidatov za letošnji nabor lige NBA. Iz ZDA prihaja vse več namigov o tem, da naj bi se zanj ogrel San Antonio. Pred dnevi si ga je v Ljubljani na delu ogledal tudi športni direktor nekdanjih prvakov R. C. Buford. Da je Hrvat, kljub dejstvu, da se v Evropi še zdaleč ni povsem košarkarsko razvil, dolgoročno zanimiv za Američane, dokazuje nedavno vabilo na dogodek NBA Draft Combine. Gre za večdnevni dogodek, ki ga v ligi NBA organizirajo v mesecu pred naborom. Na njem kandidati za ligo NBA opravijo vse meritve, so na voljo za pogovore in se pred ogledniki lige preizkusijo tudi v igri. Gre za svojevrstno izložbeno okno, namenjeno predvsem univerzitetnim igralcem. Med 66 povabljenci pa je letos kot edini košarkar iz Evrope Šamanić.

Petrol Olimpija Sixt Primorska
Sportal Favorit je tisti, ki je še edini brez lovorike
Luka Šamanić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Statistika Luke Šamanića v sezoni 2018/19

Liga ABA: 6,4 točke, 3,9 skoka, 0,8 asistence (15 minut)
DP: 9,9 točke, 5,9 skoka, 1,1 asistence (17 minut)
Liga prvakov: 8,2 točke, 5 skokov, 0,9 asistence (19 minut)

Pred sezono dovolili, zdaj pa …

Toda … Ker bo NBA Draft Combine v Chicagu potekal med 15. in 19. majem, torej na prelomu med polfinalom in finalom slovenskega državnega prvenstva, se poraja veliko vprašanje, ali bo Šamanić prejel klubsko zeleno luč za odhod v ZDA. Kot so nam pojasnili v klubu, naj bi odločitev sporočili do konca tedna. Pred sezono je bila sicer načeloma sprejeta odločitev o tem, da bi se košarkarju dovolil tovrsten izlet v Ameriko. A ker je Hrvat v zadnjem obdobju eden od nosilcev igre, utegne biti ta zelena luč postavljena pod vprašaj.

V Ljubljani le eno leto?

Mladi hrvaški reprezentant, sicer sin nekdanjega igralca novomeške Krke Marka Šamanića, je v Ljubljano jeseni pripotoval iz Barcelone, kjer je igral za B-ekipo. Ob Črnogorcu Marku Simonoviću in Ukrajincu Yusufu Sanonu je bil označen za potencialni izvozni "artikel" Olimpije. Medtem ko je Sanon povsem obsedel, pa je prav Šamanić pritegnil največ pozornosti oglednikov iz lige NBA. V košarkarskih kuloarjih je medtem že mogoče slišati, da naj bi mu pogodba z ljubljanskim klubom v prihodnji sezoni zagotavljala zavidljivo visoko plačo, zato naj bi bili tudi v Stožicah naklonjeni predhodni prekinitvi sodelovanja. Jasno, ob primerni odškodnini.



"Cilj je zmaga. Začne se z obrambo. Napad ni bil nikoli vprašljiv. Treba se je boriti. Tudi jaz se poskušam prilagajati. Kar zahteva trener Jure Zdovc. V njegovem primeru je to seveda obramba. Jaz sem najmlajši. Moram se boriti. Z vso energijo. To je vse," pred polfinalno serijo državnega prvenstva, v kateri zmaje čaka Helios, razmišlja 19-letni Hrvat.

 
Jure Zdovc
Sportal Zdovc po mučenju in reševanju pet minut pred dvanajsto: Nismo ekipa!
Petrol Olimpija
Sportal Znani polfinalisti DP, po hudih mukah uspelo tudi Olimpiji
Ne spreglejte