Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
19. 5. 2017,
12.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Damjan Novaković Gašper Okorn Rogaška Union Olimpija

Petek, 19. 5. 2017, 12.15

6 let, 6 mesecev

Pred drugo tekmo finala državnega prvenstva v košarki

Pritisk na obeh straneh, a z drugačnim prizvokom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Če je kdo na prvi finalni tekmi državnega prvenstva v košarki doživel šok, je bil to tabor Rogaške. Dvakrat so skoraj že dobili tekmo, a so na koncu morali priznati premoč Olimpiji. A so odločeni, da danes okrepljeni osvojijo sveti Tivoli. Na drugi strani Ljubljančani razmišljajo, da lahko povečajo naskok na 2:0. Glavni trener Gašper Okorn poudarja, da si ne smejo več dovoliti, da bi jim Taylor Johns počel kaj takega kot na prvi tekmi.

Druga finalna tekma

Danes ob 18.00, Union Olimpija – Rogaška (Tivoli) /1:0/

//- Izid v zmagah, igra se na tri dobljene tekme

Rogaška je imela na prvi tekmi finala slovenskega državnega prvenstva že v rednem delu lepo priložnost za zmago, a je pustila, da je Nikola Janković zadel trojko za podaljšek, ob izteku dodatnih petih minut pa je srbski košarkar dokončno potopil ekipo Rogaške.

"Če ne bomo verjeli, potem ne vem, kaj iščemo v finalu"

"V rednem delu smo tekmo že dobili, potem pa je bila za njih psihološka prednost, ker je Janković zadel trojko. Težko je bilo, a ni časa za razočaranje. Glave moramo dvigniti. Moramo verjeti. Če ne bomo, potem ne vem, kaj iščemo v finalu," pravi kapetan Tadej Ferme, ki je dosegel 25 točk in na parketu prebil vseh 45 minut.

O utrujenosti še ne razmišlja: "Ne bi rekel, da sem bil utrujen. Igral sem vso tekmo, vendar nisem ravno utrujen. Trener mi je rekel, naj poiščem zamenjavo, če jo bom potreboval. Bo pa zdaj težje, ker bo ritem petek, nedelja, torek, če seveda bo torek."

"Če že moramo izgubiti, bomo po moško"

Največ dela je imel v zadnjih dneh trener Damjan Novaković, da je po takšnem porazu ekipo spet dvignil na noge. Odločen je, da bodo v Tivoliju neugoden nasprotnik: "Imeli smo priložnost, da na prvi tekmi zmagamo, a imeli na koncu nekaj smole. Največja težava je prebuditi ekipo, da bo psihološko prava. Dobrodošlo je, da se nam priključi Miha Fon, in verjamemo, da bomo trd oreh. To je šele Olimpijin prvi korak do treh zmag. Mi ga še nismo naredili. Vem, da ima moja ekipa značaj. Če bo v Tivoliju izgubila, bo izgubila moško. Za Rogaško je še vedno uspeh, da smo lahko enakovredni Olimpiji."

Tudi njega je presenetil Janković, ki je zadel trojko za podaljšek. Če bi moral taktiko za tisto obrambo še enkrat narisati, bi jo enako: "Osredotočili smo se na Mirka Mulalića in Brandona Jeffersona. Če bi koga še enkrat pustil samega, bi spet Jankovića."

"Drama nam je pobrala veliko živcev"

Kdo bo zmagovalec druge tekme finala državnega prvenstva? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kdo bo zmagovalec druge tekme finala državnega prvenstva? Foto: Urban Urbanc/Sportida Psihološka prednost je zdaj na strani Olimpije, ki je že na začetku vzela Rogaški prednost domačega igrišča. Kot zadnja se je sploh uvrstila v polfinale, zdaj pa si utira pot proti dolgo pričakovanemu naslovu državnih prvakov, ki ga je nazadnje osvojila leta 2009.

Trener Gašper Okorn se še zdaj spominja, kaj se je v torek v Rogaški Slatini dogajalo: "Drama, ki nam je pobrala veliko živcev. Verjetno obema ekipama. Sreča je bila tokrat na naši strani. V prvem polčasu smo igrali zelo dobro, v drugem še nadzorovali potek dogodkov, v zadnji četrtini pa je bilo v znamenju Rogaške. Nenehno smo imeli težave v obrambi in pri skokih. Dobesedno so se nam sprehodili do koša. Ko so zadeli še nekajkrat od zunaj, nam je začela teči voda v grlo. Smo pa v tej sezoni že večkrat doživeli kaj podobnega, ko smo bili mi na drugi strani. Janković je zadel trojko in odločilni met. Zame je pomembno le to, da vodimo 1:0."

"To, kar nam je počel …"

Olimpijo je na prvem obračunu presenetil Američan Taylor Johns, ki je dosegel 19 točk: "To, kar nam je počel, je nedopustno. Ob tem se moramo zamisliti. Res, da nimamo visokega krilnega košarkarja – rezervno možnost imamo z Oliverjem, vendar je bilo kljub temu prehudo."

Ljubljančani zdaj do naslova potrebujejo dve zmagi, Rogaška pa tri. A Okorn opozarja, da ni še nič odločenega: "V Tivoliju bodo košarkarji Rogaške nekoliko pod pritiskom. To je dejstvo. Ampak bomo tudi mi. Iz glave si ne moremo izbrisati, da zmaga pomeni 2:0. Pričakujemo tekmo na nož. Pričakujem korekcije v igri, kakšno spremembo, presenečenje tako na naši kot na njihovi strani."

Ne spreglejte