Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
16. 5. 2017,
21.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

finale Nikola Janković Rogaška Union Olimpija

Torek, 16. 5. 2017, 21.52

6 let, 6 mesecev

Po prvi tekmi finala DP: Rogaška : Union Olimpija 87:89

Janković dvakrat junak velike drame: Bog obstaja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Rogaška Union Olimpija finale | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kakšno dejanje prve finalne tekme med Rogaško in Union Olimpijo. Po številnih preobratih so ljubitelji košarke sprva videli podaljšek, na koncu pa veliko veselje Ljubljančanov, ki so po rokah nosili Nikolo Jankovića. Srbski košarkar je najprej zadel trojko za podaljšek, nato pa še zmagoviti koš (89:87). Serija, ki se igra na tri zmage, se zdaj seli v Ljubljano, glavni akterji pa napovedujejo nove dramatične trenutke.

Finale, kot ga Slovenija še ni videla, lahko rečemo za obračun med Rogaško in Union Olimpijo, ki sta še ostala v igri za največjo domačo lovoriko.

Gostje iz Ljubljane so hitro šokirali Slatničane, ki so po trojki Gregorja Hrovata vodili z 8:2. Kar nekajkrat smo videli, da je Olimpija pobegnila, domačini pa vselej ujeli priključek.

Pri Rogaški razpoložena Američana, pri Olimpiji Hrovat in Oliver

Johns je presenetil z 19 točkami. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Johns je presenetil z 19 točkami. Foto: Urban Urbanc/Sportida Najvišja prednost v prvem delu je bila pri 32:24, ko je zadel Nikola Janković. Po nekoliko ostrejšem sodniškem kriteriju so se košarkarji Rogaške vrnili v igro pri 32:32, ko je 14. točko dosegel razpoloženi Američan Maurice Taylor Johns. Odlično je svoje delo opravil tudi njegov rojak Darwin Davis.

Na mestu organizatorja igre je dobro zaustavil Brandona Jeffersona v zeleno-beli opravi. Zadnji je v prvem polčasu sicer zadel dve trojki, vendar mu kot prvemu ustvarjalcu igre ni uspelo sestaviti svoje značilne igre. Iz igre je metal 2/6, imel vsega dve podaji, na parketu pa prebil skoraj ves prvi polčas. Neumnost si je privoščil povsem ob koncu prvih 20 minut, ko je Olimpija vodila z 39:32. Takrat se je odločil za nerazumno trojko in jo zgrešil.

Na drugi strani je prav s trojko kaznoval Davis in Rogaško na odmor odpeljal z zaostankom štirih točk (35:39). Da je Jefferson naredil neumnost, je dala vedeti gesta trenerja Olimpije Gašperja Okorna, ki je v slačilnico odkorakal zelo besen.

Ferme dvakrat na pragu, da postane osrednji junak

Tadej Ferme je bil s 25 točkami razpoložen. Tako v rednem delu kakor tudi v podaljšku je bil tik pred tem, da svojo ekipo popelje do zmage. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Tadej Ferme je bil s 25 točkami razpoložen. Tako v rednem delu kakor tudi v podaljšku je bil tik pred tem, da svojo ekipo popelje do zmage. Foto: Urban Urbanc/Sportida

S predstavo obeh Američanov je bil lahko zadovoljen trener Rogaške Damjan Novaković, oba sta bila zelo razpoložena. V tretji četrtini, ki se je končala s 55:55, sta skoraj sama zrežirala, da je Rogaška po dolgem času pri 52:51 povedla. Oba sta se lahko pohvalila z 19 točkami in skupaj dala več kot pol točk svoje ekipe. Pri Olimpiji je bil ob racionalnem kapetanu Hrovatu razpoložen Devin Oliver, ki je v tretji četrtini sam nosil Olimpijo in bil že pri 19 točkah in kar 11 skokih.

Napovedovala se je drama in navijači so jo dobili. Čeprav je Novaković igral pravzaprav le s peterico (pogrešal je poškodovanega Miho Fona) - prav toliko njegovih košarkarjev je doseglo točke - ni bilo videti nobene utrujenosti. Kapetan Tadej Ferme je bil v rednem delu skoraj že junak, ko je zadel koš in še dodatni prosti met tri sekunde pred koncem za 76:73.

Janković: Taktična napaka nasprotnika, ki me je pustil samega

Veliko veselje košarkarjev Olimpije, ki so se v Rogaški Slatini razveselili prve finalne zmage. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Veliko veselje košarkarjev Olimpije, ki so se v Rogaški Slatini razveselili prve finalne zmage. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ko so domači navijači že slavili zmago, je s trojko presenetil center Janković, ki ima sicer težave že s prostimi meti. "To je bila taktična napaka nasprotnika, ki me je pustil samega. Ni bilo načrtovano, da bom jaz metal trojko za podaljšek. Bil sem sam in zadel," je razložil srbski košarkar, ki je ob tem košu pogledal navzgor: "Rekel sem, da Bog obstaja. Ne bi pa razlagal, zakaj sem to rekel."

A šok ni zaustavil košarkarjev Rogaške, ki so po hitrih trojkah Davisa in Fermeta v podaljšani igri pobegnili Ljubljančanom na 82:76. Videti je bilo, da je koš Fermeta za 86:81 ključen, a ni bilo tako.

Spet smo bili priča temu, da tekme ni konec, dokler se igralni čas ne izteče. Olimpija se je s trojko Oliverja vrnila. Rogaška je imela pri 87:86 napad za zmago, a je Davis postal tragična figura. Najprej je zgrešil met, nato naredil prekršek in zaradi petih osebnih napak moral na klop. Ko je Olimpija prek Oliverja izenačila na 87:87, so imeli gostitelji spet priložnost, da postanejo veliki zmagovalci, a je izkušeni Dragiša Drobnjak slabo podal iz avta. Hrovat je na drugi strani zgrešil met za zmago, nato pa je odbito žogo v koš stlačil Janković in še drugič razveselil privržence Olimpije.

"Vrnil sem se, ko je bilo najbolj potrebno"

"To je ekipna zmaga. Tekme nisem dobil jaz, vsi smo jo. Zaslužili smo si to srečo. V sezoni smo veliko tekem izgubili za pol koša. Zdaj ko je bilo najbolj pomembno, smo zmagali. Naredili smo break. Potujemo v Ljubljano, za končno veselje pa potrebujemo še dve zmagi," je bil Janković vesel.

Misli je nemudoma usmeril proti nadaljevanju serije, ki se igra na tri zmage, hkrati pa dodal, kako se zdaj počuti, potem ko je imel lep čas težave: "Vrnil sem se, ko je bilo najbolj potrebno. Upam, da bo hrbet zdržal do konca. Tekma je bila prava moška. Zanimiva serija bo to. Rogaška je zasluženo v finalu. Kakor tudi mi. Dve najboljši ekipi igrata v finalu. Odločajo malenkosti."

Rogaška : Union Olimpija 87:89* (76:76, 55:55, 35:39, 19:22)

ŠD Rogaška Slatina, gledalcev 1600, sodniki: Javor (Ljubljana), Petek (Maribor), Zupančič (Ljubljana).

Rogaška: Johns 19 (2:9), Đuranović 10 (2:4), Davis 26 (1:2), Drobnjak 7 (2:2), Ferme 25 (3:3).
Union Olimpija: Oliver 25 (3:6), Pelko 2, Janković 15 (2:6), Jefferson 16 (1:2), Hrovat 21 (6:6), Bubnić 3, Mulalić 3, Milošević 4.

Prosti meti: Rogaška 10:22, Union Olimpija 12:20.
Met za tri točke: Rogaška 11:30 (Davis 5, Ferme 4, Johns, Drobnjak), Union Olimpija 15:35 (Jefferson 5, Oliver 4, Hrovat 3, Janković, Bubnić, Mulalić).

Osebne napake: Rogaška 18, Union Olimpija 23.
Pet osebnih: Milošević (34.), Davis (45.).

Ne spreglejte