Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
16. 2. 2019,
18.06

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Natisni članek

pokal Slovenije Saša Nikitović Jurica Golemac Petrol Olimpija Sixt Primorska

Sobota, 16. 2. 2019, 18.06

5 let, 2 meseca

Po zmagi Primorske v polfinalu pokala proti Olimpiji (87:76)

Primorci spet dali lekcijo, trener Olimpije prevzel odgovornost nase

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Sixt Primorska Petrol Olimpija pokal Spar | Košarkarji Sixt Primorske so uspešno zaustavili igro Olimpije in se veselili uvrstitve v finale. | Foto Vid Ponikvar

Košarkarji Sixt Primorske so uspešno zaustavili igro Olimpije in se veselili uvrstitve v finale.

Foto: Vid Ponikvar

Prvi so si vstopnico za finale slovenskega pokala zagotovili košarkarji Sixt Primorske, ki so s preudarno igro razorožili košarkarje Petrol Olimpije. Na krilih navijačev so prišli streljaj od druge zaporedne pokalne lovorike. "Vsi so vedeli, kaj kdo dela, in zato smo zmagali," je bil jasen trener zmagovalne ekipe Jurica Golemac.

V ponovitvi lanskega polfinala, v katerem je prav tako zmagala Primorska, so imeli tokrat Koprčani prednost domačega terena. V dvorani Bonifika se je zbralo približno dva tisoč privržencev košarke in večji del jih je imelo na koncu razlog za zadovoljstvo. Petrol Olimpija je le z redkimi izjemami vodila. Njen najvišji naskok je bil takoj na začetku po delnem izidu 7:0, ko je na semaforju kazalo 7:4.

Domači so v napadu veliko pričakovali od izkušenih Marjana Čakaruna in Marka Jagodiža Kuridža. Kar nekajkrat so Primorci izigrali obrambo Olimpije, da sta nato svojo višino izkoristila proti nižjem košarkarju. V prvi četrtini sta dosegla osem oziroma sedem točk.

Sixt Primorska Petrol Olimpija pokal Spar
Sportal V velikem finalu Hopsi Polzela in Sixt Primorska

Kuridža in Čakarun bi lahko to počela ves dan

Trener Sixt Primorske Jurica Golemac je poudaril zavzetost svojih izbrancev. | Foto: Vid Ponikvar Trener Sixt Primorske Jurica Golemac je poudaril zavzetost svojih izbrancev. Foto: Vid Ponikvar Za Olimpijo je značilno, da ji igra najbolj steče, ko so njeni košarkarji razpoloženi pri metih za tri točke. Proti Primorski niso imeli rešitve, kako priti do koša. Kar 33 so jih vrgli na koš, zadeli pa so jih 12. Na drugi strani so Primorci še naprej izkoriščali igro s hrbtom proti košu izkušenih Kuridže in Čakaruna.

"Vso sezono tako igramo. To je naša moč. Če vidimo, da imamo nekje prednost, jo takoj izkoristimo. Mlajši košarkarji so bili na Kuridži in smo nenehno rinili pod obroč. Po drugi strani imajo ti igralci izkušnje in kakovost. Odigrali so, kot morajo," je o prednosti, ki so jo dobro izkoristili, govoril trener Sixt Primorske Jurica Golemac. "Bila sta razpoložena. Mislim, da nimamo slabih igralcev. Razpoložena sta bila," je k temu dodal njegov stanovski kolega na klopi Olimpije Saša Nikitović.

Hopsi Helios Suns
Sportal Hopsi nerešljiva uganka za Helios, pred njimi zdaj misija nemogoče

Odločil se je za neizkušenega Sanona, v civilu pustil Badžima

Žan Mark Šiško je odlično vodil ekipo. Na drugi strani se Issuf Sanon, ki je dobil prednost pred Rokom Badžimom, ni znašel. | Foto: Vid Ponikvar Žan Mark Šiško je odlično vodil ekipo. Na drugi strani se Issuf Sanon, ki je dobil prednost pred Rokom Badžimom, ni znašel. Foto: Vid Ponikvar Ob sebi sta imela zelo razpoloženega organizatorja igre Žana Marka Šiška, ki je dobro vodil svoje moštvo in bil s 16 točkami in 12 asistencami med najzaslužnejši za zmago gostiteljev.

Zanimivo je, da pri Olimpiji nismo videli na delu hrvaškega košarkarja Roka Badžima, ki je lani v veliki meri pomagal ljubjanski zasedbi pri pohodu do naslova državnega prvaka. Saša Nikitović se je odločil za mladega Issufa Sanona, ki je bil povsem nebogljen na parketu v dvorani Bonifika. 

"To so trenerjeve odločitve. Trener je najbolj odgovoren za takšen poraz. Tudi ta odločitev gre na moja pleča. To je bila moja odločitev. V tem trenutku sem mislil, da lahko Sanon več pripomore k ekipi," je na vprašanje, zakaj se je odločil za Ukrajinca, ne Hrvata, odgovoril Nikitović.

"Pritisk je bil velik"

Trener Olimpije Saša Nikitović je odgovornost za poraz prevzel na svoja pleča. | Foto: Vid Ponikvar Trener Olimpije Saša Nikitović je odgovornost za poraz prevzel na svoja pleča. Foto: Vid Ponikvar Igra Primorske je imela rep in glavo, kar pove tudi 22 asistenc, Olimpija jih je imela le devet. Poleg tega so Koprčani izgubili le šest žog, zeleno-beli 13.

"Olimpija je ekipa, ki se zna strelsko zelo razigrati. Zadnjih pet minut smo rekli, da ne smemo dobiti trojk. A smo jih vseeno. Pet, šest trojk je bilo res neverjetnih. Čez roko so zadeli," je po zmagi govoril Golemac in pristavil: "Fantje so bili zelo osredotočeni. Nič posebno nismo metali za trojke, imeli smo le šest izgubljenih žog, od tega tri v zadnji minuti in pol. To pove, kako osredotočeni so bili fantje. Vsi so vedeli, kaj kdo dela, in zato smo zmagali."

V taboru Olimpije so bili seveda poklapani. Sezona ni takšna, kot so si vodilni v klubu zamislili. V ligi prvakov so bili najslabše moštvo, pri dnu so tudi v ligi ABA, v pokalu Spar so se predčasno poslovili, na voljo pa jim je le še ena lovorika, vendar bodo imeli tudi v državnem prvenstvu težave.

"Pritisk je bil velik. Košarkarji Primorske so bili prisebni. Odgovornost poraza prevzemam na svoja pleča," je še dejal srbski strokovnjak na ljubljanski klopi.

Sixt Primorska : Petrol Olimpija 87:76 (24:20, 40:35, 64:53)

Dvorana Bonifika, gledalcev 1700, sodniki: Petek, Vučković, Špendl (vsi Maribor).
Sixt Primorska: Ferme 2, Henry 2, Harris 12 (7:8), Čakarun 16 (4:5), Marinković 7 (1:2), Hodžić 7, Jagodić Kuridža 19 (6:6), Šiško 16 (4:6), Vončina 6 (2:2).
Petrol Olimpija: Špan 16 (2:2), Lazić 15 (1:2), Šamanić 11 (2:2), Lorbek 13, Lapornik 10 (5:5), Begić 11 (3:4).

Prosti meti: Sixt Primorska 24:29, Petrol Olimpija 13:15.
Met za tri točke: Sixt Primorska 5:15 (Šiško 2, Hodžić, Jagodić Kuridža, Harris), Petrol Olimpija 13:33 (Lazić 4, Špan 4, Lorbek 3, Šamanić, Lapornik).
Osebne napake: Sixt Primorska 20, Petrol Olimpija 27.* Pet osebnih: Marinković (37.), Lazić (40.).

Ne spreglejte