Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
3. 7. 2015,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nebojša Joksimović Jure Zdovc Goran Dragić Goran Dragić evropsko prvenstvo

Petek, 3. 7. 2015, 11.39

8 let

Presenečen je bil, ko je na drugi strani telefona slišal glas Jureta Zdovca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med najbolj izkušene kandidate za nastop na EuroBasketu spada Nebojša Joksimović, ki se mu ob odsotnosti najboljših organizatorjev igre odpirajo vrata za odhod na tretje evropsko prvenstvo.

Čeprav je verjetno že sam pri sebi mislil, da se je leta 2013 na domačih tleh zanj reprezentančna pot končala, ga je letos presenetil klic selektorja Jureta Zdovca. Ta je imel sprva v mislih najboljša organizatorja igre Gorana Dragića in Bena Udriha, a je ostal brez obeh. Zdaj je videti, da se Nebojši Joksimoviću nasmiha odhod na evropsko prvenstvo.

Prvič je nastopil na največjem tekmovanju leta 2005 v Beogradu, nastopal je tudi leta 2008 v sklopu kvalifikacij za olimpijske igre. Selektor Božidar Maljković ga je nato vpoklical še leta 2013.

Sicer pa se sedmič podaja v pripravljalni ciklus. Pravi, da ga je najbolj bolelo, ko je dobil košarico leta 2006: "Tisto poletje sem bil zelo razočaran. V sebi sem imel veliko željo, da bi nastopil na svetovnem prvenstvu. V pripravah priložnosti nisem dobil. Dva meseca sem porabil, povrhu vsega se mi je še sezona s Hemofarmom končala pozno in sploh nisem imel časa za počitek. Vendar žalost ni trajala dolgo, saj sem hitro obrnil ploščo."

V letošnji reprezentančni akciji bo ob Juretu Balažiču drugi najizkušenejši mož in ker ne želi ničesar prepustiti naključju, se že pripravlja individualno: "Vsako leto naredim nekakšen uvod v treninge in tudi letos sem ga. Pripravljam se v Kopru, kjer imam dobre pogoje. Marko Markovič mi bo pomagal pri košarkarskem treningu, Igor Pekica pa bo skrbel za kondicijsko plat. Treningi so dvakrat dnevno."

Presenečen je bil, ker ga je Zdovc vpoklical

Selektor Zdovc je na novinarski konferenci, na kateri je predstavil seznam kandidatov za EuroBasket 2015, poudaril, da je bil od vseh najbolj vesel vpoklica prav 33-letni Joksimović: "Presenečen sem bil, ker me je vpoklical. Predstavil mi je svojo idejo in me vprašal za moje želje. Vesel sem, da je bil klic namenjen meni. Bil sem zelo vesel."

Ker še vedno nima kluba, bo tudi temu posvetil pozornost, misli pa ima usmerjene v izbrano vrsto, v kateri bo delal tako zavzeto kot tisti najmlajši, ki si še utirajo pot: "Res da nisem več star 20 let, vendar bom trdo garal. Leta so, kakršna so. Jasno je, da telo potrebuje nekaj več časa za regeneracijo in počitek, vendar sem še vedno zelo dobro pripravljen in bom v reprezentanci zato dal vse od sebe."

Na mestu organizatorja je za zdaj videti, da bo imel Zdovc trojico Joksimović – Jaka KlobučarAleksej Nikolić. In kako sploh nadomestiti starejšega od bratov Dragić, ki je letos odpovedal reprezentančno udejstvovanje zaradi družinskih stvari – pričakuje drugega otroka?

"Gorana Dragića moramo razumeti"

"Osebno mi je izredno žal, da ga ne bo. Na domačem EuroBasketu leta 2013 je bilo res dobro igrati z njim. Videlo se je, da je motor ekipe. Z energijo je vse vlekel za seboj. Ga pa moramo razumeti in vem, da je tudi njemu žal, da ne bo mogel nastopiti, ker sva se pogovarjala o tem. Iz srca mu čestitam za novo pogodbo z Miamijem. In če zraven dodamo še osebne razloge, ga moramo razumeti, da ga ne bo. Vendarle je on tisti, ki se je vedno odzval za igranje v dresu reprezentance. Ga bomo pa težko nadomestili. Na zunanjih položajih bomo morali že od začetka priprav prevzeti večjo odgovornost. Maksimalno bomo morali biti angažirani in skušati narekovati ritem v napadu in obrambi, ki ga ima on," odgovarja Joksa.

Slovenija bo na evropskem prvenstvu najprej zaigrala v zagrebški skupini skupaj s Hrvaško, Grčijo, Gruzijo, Makedonijo in Nizozemsko, nekdanji član Krke pa verjame, da bo naša reprezentanca ob podpori navijačev odpotovala tudi v drugi del tekmovanja, ki bo v Lillu.

"Navijači so naš zvesti spremljevalec. Zagreb je le streljaj od meje in temu primerno bo tudi število slovenskih navijačev. Lahko smo zadovoljni, da bo prvi del prvenstva tako blizu, saj je podpora na takšnih tekmah zelo pomembna. Kar zadeva skupino, lahko rečem, da poimensko nismo najmočnejši. Hrvati imajo res neverjetno postavo. Prav tako bodo nevarni Makedonci in preostali. Morali bomo vložiti ogromno truda, da jim bomo kos. Verjamem, da se bomo dobro odrezali," se je Joksimović ozrl še proti septembru.

Ne spreglejte