Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
13. 9. 2015,
12.41

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matej Avanzo Jure Zdovc EuroBasket Košarkarska zveza Slovenije

Nedelja, 13. 9. 2015, 12.41

8 let, 1 mesec

Poslovil se je od reprezentance in KZS, čeprav ne tako, kot si je želel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za direktorja članskih reprezentanc Mateja Avanza se je po koncu EuroBasketa košarkarska pot za nekaj časa prekinila, saj stopa na rokometno. Zvezo je želel zapustiti z drugačnim koncem.

Matej Avanzo je na Košarkarsko zvezo Slovenije prišel pred devetimi leti kot novinar in sprva opravljal vlogo tiskovnega predstavnika. Nato je dobival vse več zadolžitev in prevzel vlogo namestnika generalnega sekretarja naše krovne košarkarske organizacije, bil je direktor članskih reprezentanc ter vodja marketinga.

S svojim trdim delom je pomagal dvigniti ugled zvezi in bil njen glavni operativec, zato bo z njegovim odhodom v rokometni klub Gorenje Velenje izgubila velikega delavca.

Svojo zgodbo končuje na EuroBasketu, saj se bo čez mesec dni že preselil na direktorsko mesto velenjskega kluba. A je želel oditi na drugačen način. Poraz proti Latviji v osmini finala je zabolel tudi njega: "Normalno je, da imam v grlu cmok. Želel sem si, da bi imela zveza za menoj boljše izhodišče in bi si izborili kvalifikacije za olimpijske igre. A to je šport. Reprezentanca včeraj ni bila na ravni prejšnjih petih tekem. Če bi jo le ponovili, bi se lahko bistveno bolj nasmejano pogovarjali."

Pravi, da je v devetih letih delal s srcem in iz sebe vedno iztisnil 150 odstotkov moči, ni pa izključil, da bi se poti v prihodnje morda spet srečale.

Vpliv staršev, agentov in različni pogledi igralcev glavni vzrok, da se nikdar niso zbrali najboljši

Slovenija ima zelo majhen košarkarski bazen, a so v njem že vrsto leto odlični "plavalci", zato se odsotnost posameznika na večjem tekmovanju veliko pozna.

Na vprašanje, zakaj nikdar nismo bili kompletni, Avanzo odgovarja: "Profesionalni šport se spreminja. Vložki so veliko večji. Starši se bistveno bolj vključujejo v kariero otrok, ker je razlika med tem, ali bo otroku uspelo v vrhunskem športu ali bo dokončal šolo, majhna. Tu so agenti, pri katerih je vedno večja konkurenca. Njihov vpliv je večji in za nameček vplivajo pri posameznikih. Potem so tu še igralci sami, ki so različne osebe in drugače razmišljajo. Podobne težave so imeli tudi v drugih reprezentancah. To je nekakšno ogledalo današnje družbe. Košarka je drugačna od nogometa, saj so igralci nagrajeni s strani Uefe in Fife, tukaj pa košarkarji igrajo za 'narodov blagor', saj Fiba nič ne daje."

"V Luki Dončiću imamo izjemnega dragulja in okoli njega nekaj vrstnikov"

Za konec se je obrnil še proti prihodnosti, saj je imel vpogled v vse reprezentance in ga ne skrbi, da slovenska košarka ne bi nadaljevala z nastopi na največjih tekmovanjih.

"Prihodnost slovenske košarke je svetla. Morda bo zdaj luknja, ki smo ji že zdaj priča, saj nam na določenih mestih manjkajo igralci. Imamo odlično generacijo, predvsem letnik 1997, 1999, 2000 in 2001. V Luki Dončiću imamo izjemnega dragulja in okoli njega nekaj vrstnikov. Edina skrb je pomanjkanje izjemno visokega igralca. Na vseh preostalih položajih smo lahko zelo mirni. Tudi cilj zveze, da se reprezentanca uvrsti na olimpijske igre 2020, je realen," je še dejal Avanzo, ki bo kmalu zavihal rokave v rokometnem delovnem okolju.

Ne spreglejte