Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
24. 9. 2015,
11.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Jure Zdovc Beno Udrih

Četrtek, 24. 9. 2015, 11.32

8 let

Po desetletju odpovedi Slovenija na novem razpotju

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Reprezentančne odpovedi, ki so v zadnjem desetletju postale simptomatične, so zaradi vse ožje košarkarske baze vedno bolj boleče in usodne.

Slovenski košarkarski zanesenjaki bodo verjetno še zelo dolgo, morda celo do morebitnega vzklitja novega vezanega niza odličnih posameznikov iz več rodov, obžalovali, da se izbrana vrsta v zadnjem desetletju, predvsem med letoma 2007 in 2013, v domovino ni vrnila s kakšno kolajno z velikega članskega tekmovanja.

Kljub nizu neposrednih uvrščanj na prihodnja evropska prvenstva, ki je bil pred dnevi po desetletju prekinjen, in treh zaporednih nastopih na svetovnih prvenstvih namreč ostaja grenak priokus, da skupek izjemnih košarkarskih posameznikov, ki so pečat pustili v evroligi in se dokazali tudi v ligi NBA, ni zmogel odločilnega koraka na oder za zmagovalce. Tam so Slovenijo vrsto let "videli" številni ugledni mednarodni poznavalci igre pod košem.

Breme neuresničenih sanj

Pred kratkim končano evropsko prvenstvo, na katerem se Slovenija prvič po letu 2003 ni uvrstila med četrtfinaliste, je sicer pokazalo, da slovenska javnost bremena neuresničenih sanj odličnega rodu ni prenesla na ramena naslednikov. Prvenstvo v štirih državah je ob tem dokončno razkrilo tudi, da so postale odpovedi v slovenski izbrani vrsti veliko usodnejše kot v preteklosti. Tudi v letih največjih uspehov bi namreč zaman iskali akcijo, v kateri bi sodelovali vsi najboljši. Še več, skorajda kot po pravilu je vedno manjkal kakšen izjemno pomemben košarkar, ki je na primer na klubski ravni osvojil evroligo ali ligo NBA.

A zaradi širokega nabora kakovostnih košarkarjev so v izbrani vrsti vrzeli nekako znali zakrpati. Ker pa se je dotok mladih košarkarjev dodobra priprl in je baza posledično vidno šibkejša, selektor manjkajoče košarkarje pogreša bolj kot kadarkoli do zdaj. Lep primer je pred kratkim končan EuroBasket, na katerem bi imel Jure Zdovc veliko več manevrskega prostora, če bi imel na voljo vsaj Gorana Dragića in Gašperja Vidmarja.

Novo razpotje

Spregledati ne gre niti dejstev, da ima slovenska košarka na najvišji evropski klubski ravni občutno manj košarkarjev kot pred leti in da so mlajše kategorije izgubile stik z ožjim evropskim vrhom. Prav zaradi tega je slovenska reprezentančna košarka na pomembnem razpotju. Če namreč Mednarodna košarkarska zveza ne bo "drobila" prvenstva in ene od predtekmovalnih skupin ponudila Sloveniji (ter s tem vstop na EuroBasket 2017 skozi stranska vrata), čaka izbrano vrsto po več kot desetletju vrnitev v kvalifikacije. Igranje v teh utegne biti za najboljše slovenske košarkarje še manj vabljivo, po drugi strani pa bo rekrutacija najmočnejših orožij še vitalnega pomena. Tako za nadaljnjo prisotnost Slovenije med najboljšimi, kot za gradnjo reprezentančnega kulta.

Ne spreglejte