Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
22.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alen Omić Jure Zdovc Slovenija Union Olimpija

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 22.48

8 let

Omić se zaveda dobrih in slabih plati, Zdovc ga opozarja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Od slovenskih košarkarjev je na svetovnem prvenstvu pozitivno presenetil Alen Omić, a ga, kot pravi selektor Jure Zdovc, čaka še ogromno dela, če si bo želel ustvariti košarkarsko kariero.

Po dveh obračunih na svetovnem prvenstvu je Alen Omić z desetimi točkami tretji strelec v naši izbrani vrsti, v statistiki pa ima zapisanih še pet skokov v povprečju. Veliko rezerv ima še v obrambi, v napadu pa dobro izkorišča igro pick'n'roll – zlasti bratov Dragić.

Čeprav je še mlad in brez mednarodnih reprezentančnih izkušenj, se ni ustrašil centrov Avstralije in Mehike, ki že imajo sloves. "Iskreno povedano, nisem imel treme. V glavi sem imel le to, kaj moram narediti in koga čuvati. Trudil sem se maksimalno. Nikogar me ni strah. Vsi smo iz krvi in mesa. Razmišljam o nasprotniku. Gledam, kaj dela tekmec na mojem igralnem mestu, in se tako pripravim nanj. Zelo sem zadovoljen. Vedno je lepo zmagovati. Tudi proti Južni Koreji bomo šli na polno," pravi Omić, ki je dobil dodatno samozavest, ker ga je Jure Zdovc obakrat postavil v prvo peterko.

V pripravljalnem obdobju je strokovni štab Alenu posvetil ogromno časa, ki je v tem obdobju naredil korak naprej, a ima še veliko prostora za napredek, kar poudarja tudi slovenski selektor.

Zdovc ga mora včasih nekoliko prebuditi, da zbere misli in se osredotoči na svojo nalogo, saj mu misli prevečkrat zatavajo drugam, česar se zaveda tudi sam: "Če veliko treniraš, se ti pripeti, da malce odtavaš. Z opozorilom se hitro zbistrim. V dveh mesecih dela v reprezentanci sem to veliko popravil."

"Spi po 23 minut"

Tako kot večina športnikov, ima tudi sam določene rituale pred tekmo. Vsakič se prej oprha in spi 23 minut. Zakaj ravno toliko? "Številka 23 mi je všeč. Imel jo je tudi zame najboljši košarkar na svetu Michael Jordan. Ko sem prišel v Olimpijo, sem sicer želel imeti številko 10, a jo je izbral Sasu Salin, jaz pa sem se nato odločil za 23," je razložil naturalizirani center v slovenski izbrani vrsti in pojasnil še, zakaj ima vedno povito levo zapestje: "Niti pod razno ne bi dal dol zapestnice, ki mi jo je dala babica po očetovi strani. Dejala je, da je za srečo, in od takrat jo nenehno nosim."

Če se od zapestnice ne more ločiti, pa pri njem ni težave pri supergah, ki jih preventivno menja mesečno. "Imam jih kar nekaj. Menjam jih, ker se bojim, da mi noga ne bi klecnila, ko se enkrat razrahljajo. Nazadnje mi jih priskrbel soigralec Klemen Prepelič," je še povedal Alen.

Ne spreglejte