Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
6. 8. 2015,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alen Omić Jure Zdovc

Četrtek, 6. 8. 2015, 13.23

8 let

Omić: Letos ne bo sestankov z Zdovcem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na zadnji pripravljalni tekmi, na kateri je Slovenija izgubila, je dobro predstavo prikazal Alen Omić. Letos mu je v izbrani vrsti bistveno lažje, saj že ve, kaj lahko pričakuje v Zdovčevem sistemu.

Pred prihodom v reprezentanco se je Alen Omić mudil v ZDA na poletni ligi NBA, kjer se je še drugič pokazal tamkajšnji košarkarski javnosti. V Slovenijo se je vrnil z zadovoljnim obrazom: "Igral sem nekoliko več. Po prvotnih informacijah naj bi igral še več, vendar je Nikola Jokić dan pred začetkom tekem podpisal pogodbo z Denverjem, zato so mi dali minutažo, kakršno so lahko. Tam imaš minute odmerjene, četudi na parketu pokažeš čudež. Takšna so pravila in to sem moral spoštovati."

Spoznal je, da v ligi NBA trenirajo drugače, drugačen je tudi način igre, a pravi, da bi ga v prihodnosti tudi sam rad preizkusil: "Seveda si želim, da bi igral v ligi NBA. V Evropi bom naredil vse, da bi nekega dne igral v ligi NBA. Sem pa zelo vesel te izkušnje. Videl sem, kako se trenira tam in kako pri nas. Vsi trenerji – bilo jih je 15 – so mi bili na voljo. Vsi ti pomagajo. Igra je prav tako drugačna. Več je poudarka na teku. Trenerji gledajo, ali lahko zdržiš ta tempo."

Že od prihoda v Slovenijo si je želel, da bi nastopil za reprezentanco

Klubsko vprašanje za prihodnjo sezono je že rešil. Čeprav je bil še eno leto pogodbeno vezan z Olimpijo, ga je ta za odškodnino prodala Gran Canarii, kar bo zanj novo poglavje na športni poti. K sreči bo imel ob sebi Finca Sasuja Salina, s katerim sta bila dve leti skupaj v zeleno-belem dresu: "Ko sem objavil, da sem podpisal pogodbo, mi je izrekel dobrodošlico. Zame bo super, da mi bo pomagal. To pričakujem od njega. Prvič grem v tujino in poprosil ga bom za pomoč."

Njegove misli pa so zdaj povsem usmerjene v reprezentanco, za katero kot naturalizirani košarkar igra drugo leto zapored: "Vesel sem, da lahko igram za Slovenijo in branim barve države. To sem si želel že ob prihodu k vam, da postopno pridem do članske reprezentance … Moja naloga je, da sem na terenu hraber."

Treniral bo tako, kot Zdovc želi

Na zadnji tekmi proti Avstraliji se je izkazal in bil najboljši mož čete Jureta Zdovca. Bil je svetla točka v naši izbrani vrsti, ki je izgubila z 51:66. Pohvalil se je celo z dvojnim dvojčkom (15 točk in 12 skokov): "Zadovoljen sem s svojo predstavo, vendar smo izgubili. Met z razdalje nam ni stekel. Vemo, da je naše glavno orožje met, a bomo morali biti bolj raznovrstni. V Latviji moramo izboljšati svojo igro."

Videti je, da pod Zdovčevo taktirko igra bolje, saj prvi mož stroke ne popušča in zahteva agresivno igro ter zbrano glavo, kar je bilo pri 215 centimetrov visokemu centru večkrat težava. Morda ima v podzavesti, da nad njim nenehno bdi Zdovčeva senca, saj se ne razburja toliko, kot se je recimo pri Olimpiji.

"Za Jureta lahko rečem, da je super trener. Vsi vemo, kaj želi od igralcev. Rekel sem si, da bom treniral tako, kot želi on. Bolj garam in tako bo vse do konca prvenstva. Lani sem potreboval nekaj dni, da sem videl, kako se vse skupaj dela. Ker se nisem znašel, sva imela sestanek. Vse sem sprejel in potem je bilo v redu. Letos ne bo sestankov, zagotovo," je v smehu sklenil Omić.

Ne spreglejte