Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
9. 5. 2015,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gašper Okorn Helios Suns Union Olimpija četrtfinale

Sobota, 9. 5. 2015, 9.55

8 let

Okorn z medaljonom do velikega skalpa Olimpije

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Domžale še vedno slavijo veliko zmago proti Olimpiji v četrtfinalu državnega prvenstva, a se glavni trener Helios Suns Gašper Okorn zaveda, da bo moral svoje igralce hitro prizemljiti.

Pred osmimi leti sta imela Memi Bečirović in Gašper Okorn zamenjani vlogi. Prvi je bil trener Heliosa, drugi pa Olimpije. V velikem finalu državnega prvenstva je bil takrat uspešnejši Bečirović s Heliosom. Zdaj sta se spet srečala, le da sta zamenjala trenerski vlogi, pomerila pa sta se že v četrtfinalu.

Tokrat je bil uspešnejši Okorn, ki je skupaj z igralci z 2:0 izločil Olimpijo in ji prizadejal velik udarec. Helios je prišel v končnico celo iz lige za obstanek, v kateri je osvojil prvo mesto, nato pa preskočil Olimpijo. Ta zmaga je za Domžalčane velik obliž na rane, ki so se odprle med sezono.

"Liga za obstanek in težek položaj sta nas iz kroga v krog bolj povezala. Mi smo razdelili vloge v ekipi in to je ključno za trenerja. To nas je povezalo. Fantje so kar naenkrat postali ekipa. Veste, da imamo tri Američane. Prišel je Marko Ščekić, ki nam je dal globino. Mislim, da smo konkurenčni. V četrtek smo rešili sezono," je dejal Okorn.

Najbolj je vesel tega, da so se košarkarji Heliosa v tem času, ko jih vodi, povezali med seboj in zaradi tega tudi preskočili Olimpijo: "Pokazali smo, da smo kot ekipa čvrsti. Da smo po treh mesecih napredovali. Nimamo takšnih posameznikov, kot jih imajo morda Rogaška, Laško, Tajfun …, imamo pa srce. Verjamemo v to, kar smo delali. Mi smo verjeli, da lahko premagamo Olimpijo. Morate vedeti, da je bilo v četrtek 2:0 za nas. Prvič po 25 letih Olimpija končuje brez polfinala."

"Brez Olimpije ne bo slovenske košarke"

Na drugi tekmi v Domžalah smo lahko povsem ob koncu izenačene tekme videli, da so jo z nešportnim vedenjem začinili košarkarji Olimpije. Okorn se je prijel za obesek, ki ga nosi pod srajco, in izrekel nekaj besed: "Imam medaljon, ki ga imam pri sebi na vsaki tekmi od začetka kariere. Malenkost, ki me nenehno spremlja. Lahko rečete vraževerje."

In kaj zanj pomeni skupna zmaga nad Olimpijo? "S srcem sem še vedno pri Olimpiji. Dala mi je kruh, me izstrelila, da sem lahko v tujini kaj zaslužil. Žal mi je, da se to Olimpiji dogaja. Brez nje ni močne slovenske košarke. Pa se lahko vsi tisti, ki tega nočejo slišati, postavijo na glavo. Brez Olimpije ne bo slovenske košarke," je odgovoril Okorn in se še enkrat dotaknil napetih trenutkov ob koncu tekme, ko so gostje pol sekunde pred koncem pri rezultatu 69:69 naredili prekršek (Marko Marinović) in odprli vrata Heliosu do zmage z 72:69. Takrat so zavore v glavah košarkarjev Olimpije popustile: "To je vojna, to morate vedeti. Mi smo vedeli, da če Olimpija ne bo na varni razdalji po treh četrtinah, ji bo težko. Spet smo zapravili 14 točk razlike, kot v Stožicah. Njihovo vedenje pa ne spada na košarkarska igrišča."

Zdaj je pred njim nova težka naloga, saj bo moral košarkarje spustiti na realna tla. Danes bodo dobili polfinalnega tekmeca, za to mesto pa se potegujeta Rogaška in Grosbasket. "To je velika težava za nas. Zdaj bo treba vse to prizemljiti na dve nogi. Če bo Rogaška napredovala, bo favorit. Vendar se od ekipe, ki izloči Olimpijo, pričakuje, da izloči še naslednjega nasprotnika. Nihče ne pozablja, kakšna sezona je za Heliosom. Bile so turbulence. Vse živo se je zgodilo. Ni bilo lahko, vendar smo si zaslužili polfinale. Zagotovo bomo konkurenčni, vendar se zavedam, da bo za nas polfinale psihološko bistveno težji kot obračun z Olimpijo," je še dejal Okorn.

Ne spreglejte