Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
7. 9. 2023,
4.00

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

sodniki Luka Dončić Luka Dončić svetovno prvenstvo v košarki SP 2023 Gašper Okorn

Četrtek, 7. 9. 2023, 4.00

7 mesecev, 3 tedne

Komentar Gašperja Okorna po porazu Slovenije proti Kanadi

Okorn brez dlake na jeziku: To je tako moteče gledati. To enostavno ne gre.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Luka Dončić | Luka Dončić in soigralci so končali boje za medaljo v četrtfinalu. Luka je zaradi dveh tehničnih napak celo predčasno zapustil parket. | Foto FIBA

Luka Dončić in soigralci so končali boje za medaljo v četrtfinalu. Luka je zaradi dveh tehničnih napak celo predčasno zapustil parket.

Foto: FIBA

Želja slovenskih košarkarjev na svetovnem prvenstvu je bila medalja, pot do nje pa se je zaustavila v četrtfinalu proti Kanadi, ki je bila boljši nasprotnik. Za komentar tekme smo poprosili slovenskega trenerja Gašperja Okorna, ki je izpostavil, da je uvrstitev med najboljših osem v okrnjeni sestavi uspeh za Slovenijo, ga pa je zelo zmotilo pretirano ukvarjanje s sodniki.

Luka Dončić
Sportal Pretepeni Dončić po bolečem porazu: Vem, da se včasih preveč pritožujem, a ...
Klemen Prepelič
Sportal "Boli. Zelo boli." #video

Gašper Okorn je izpostavil vrednost uspeha reprezentance, ki se je uvrstila med najboljših osem na svetu, ni pa mu bilo všeč ukvarjanje s sodniki. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Gašper Okorn je izpostavil vrednost uspeha reprezentance, ki se je uvrstila med najboljših osem na svetu, ni pa mu bilo všeč ukvarjanje s sodniki. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu končala boj za medalje v četrtfinalu, v katerem je bila Kanada boljša s 100:89. Veliko napetosti je bilo čutiti med tekmo, saj je bilo v igri veliko. Poraženec se poslavlja od boja za medalje, medtem ko ga zmagovalec nadaljuje. Na žalost so slovenski košarkarji potegnili krajši konec, čeprav so iz sebe iztisnili zadnji atom moči. Veliko energije je bilo uperjeno tudi proti sodnikom in njihovim odločitvam. Posledično so si prislužili tri tehnične napake, dve kapetan Luka Dončić, zaradi katerih je bil celo izključen in je moral predčasno pod prho.

Klemen Prepelič | Foto: FIBA Foto: FIBA

Ravno ubadanje s sodniki je dodobra zmotilo košarkarskega trenerja Gašperja Okorna, ki smo ga poklicali za komentar dvoboja med Slovenijo in Kanado. "Ali je prav ali ne, kar bom rekel, naj vsak presodi sam. Bom pa, če sem bil že poklican, povedal svoje mnenje in to pošteno. Odkrito povedano, se tako četrtfinala ne igra, da se 90 odstotkov časa ukvarjaš s sodniki. To enostavno ne gre. Vidno je bilo. To je tako moteče. Brez enega fokusa. Strokovnemu štabu kapo dol za tekmo proti Avstraliji, a nimajo nadzora nad obnašanjem ekipe in temi stvarmi. Vidno je bilo. To je velika stvar in nas je stala. Krilimo z rokami, se pogovarjamo s sodniki praktično od prve do zadnje minute. O tem, ali je sojenje dobro ali ne, imamo lahko seminar. Odgovor na to, ali sodijo najboljši sodniki, poznamo. Če se drugi privadijo, se moramo tudi mi. To se ne dela. Ne na tekmah, ki prinašajo tako veliko in hkrati tudi odnesejo. Jasno, Kanada ima realno boljši igralski kader, je bolj čvrsta, več raznovrstnih košarkarjev, dovolj kakovosti. To so vedeli vsi že prej. Ni nobeno presenečenje. Je pa res, da je bila ekipa, ki je bila premagljiva. Tudi to so vsi vedeli," je sprva dejal trener Krke.

Luka Dončić
Sportal Konec sanj o medalji, Dončić izključen!

"Največja rezerva je v Lukovi koncentraciji"

Nato je zajel sapo in nadaljeval: "Velika priložnost je bila, da se Slovenija uvrsti v polfinale in nadaljuje boj za medalje. Ali je uspeh uvrstitev v četrtfinale brez Vlatka Čančarja, Eda Murića, je. O tem ni treba razpravljati. Biti med osmimi je velik uspeh. Vse ostalo sem povedal. Tako kot proti Nemčiji je bilo. Oba poraza imata isto rdečo nit. Obnašanje, ki prinese popolno izgubo koncentracije in nadzora. Nisem dovolj velik, dovolj veliko trenersko košarkarsko ime, da bi kritiziral Luko Dončića. On je kapetan, on je najboljši igralec, ne samo Slovenije, verjetno tudi na zemeljski polobli. In tu je največja naša rezerva, v njegovi koncentraciji, da bo znal potrpeti. Če sem bil že poklican, lahko povem svoje mnenje."

Gregor Hrovat | Foto: FIBA Foto: FIBA

Ključni trenutek se je zgodil v tretji četrtini, ko so Kanadčani hitro pobegnili in se odlepili Slovencem na varno razdaljo. Takrat je po mnenju Okorna tekmec odigral takšno obrambo kot proti Španiji, da se je nato uvrstil v izločilne boje: "Kar se same tekme tiče, v prvem polčasu je bil rezultat 50:50. Obe ekipi sta bili zelo razpoloženi. Za takšno tekmo je to ogromno število točk. Staro pravilo veleva, da bo prva ekipa, ki bo popustila in ne bo gladko zadevala, potegnila krajši konec. Če obrnemo stavek, ekipa, ki bo bolj zaigrala v obrambi, šla v prežo, bo na koncu slavila zmago. To se je zgodilo v tretji četrtini. Kot proti Španiji so Kanadčani odigrali odlično v obrambi. Odlično so prevzemali. V tej četrtini so nas pometli z igrišča. Tu se je zgodil zaostanek. Pokazala se je nemoč, nato je sledil kaos, ki smo mu bili priča."

Klemen Prepelič | Foto: FIBA Foto: FIBA

Ne spreglejte