Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017 Luka Dončić Luka Dončić Rado Trifunović Kitajska 2019 Klemen Prepelič

Petek, 24. 11. 2017, 12.00

6 let, 5 mesecev

KLEMEN PREPELIČ

Oder za vodjo je pripravljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Ob odsotnosti Gorana Dragića, Luke Dončića in Zorana Dragića je mogoče pričakovati, da bo vodilno vlogo v slovenski reprezentanci na tekmah z Belorusijo in Španijo, s katerima se začenja lov na vozovnico za svetovno prvenstvo 2019, prevzel Klemen Prepelič.

Če je bil na EuroBasketu vodja Dragić, naj bi to v kvalifikacijah postal Prepelič. | Foto: Sportida Če je bil na EuroBasketu vodja Dragić, naj bi to v kvalifikacijah postal Prepelič. Foto: Sportida

Pred leti ni skrival, da so se ga zelo dotaknili rezi, ko je med zadnjimi ostal brez reprezentančnega statusa. Zdaj je povsem v drugačni vlogi. Že na zadnjih dveh evropskih prvenstvih je bil eden od nosilcev Slovenije. Na nocojšnji tekmi proti Belorusiji v Stožicah (20.30) in nedeljski v Burgosu pri Španiji, s katerima četa selektorja Rada Trifunovića začenja lov na SP 2019, pa se od Klemna Prepeliča povsem odkrito pričakuje, da ob odsotnosti bratov Dragić in Luke Dončića sam prevzame vodstveno vlogo.

"Selektor od mene veliko pričakuje, zlasti pri kreaciji v napadu. Vendar reprezentanca ni tako kot klub. Vsak mora sprejeti vlogo in s srcem igrati za čast. Kar selektor določi, to moraš sprejeti. Minutaže ne bodo 'brutalne'. Minute se bodo enakomerno razporedile. Dobrodošlo bi bilo, da bi obe tekmi dobili in se približali svetovnemu prvenstvu," razmišlja 25-letni Bistričan in po štiridnevnem trenažnem procesu obljublja, da bo reprezentanco ohranila požrtvovalnost in energijo z EuroBasketa, a nekoliko osvežila igro in s tem presenetila tekmeca.

Prepelič upa na podporo s tribun. | Foto: Vid Ponikvar Prepelič upa na podporo s tribun. Foto: Vid Ponikvar "Uničimo njihove želje"

Kot se za vodjo spodobi, na petkovo tekmo gleda celostno in svari predvsem pred pretirano samozavestjo ter še bolj pred prehitrim pogledovanjem proti Španiji. "Morda je javnost že odkljukala Beloruse in nam pripisala dve točki. Res smo prvaki in favoriti, a to bo treba pokazati in potrditi na parketu. Verjemite mi, da Belorusi niso prišli na izlet in niso tu iz zabavljaških vzgibov. Imajo svoje namere in želje. Naša naloga je, da jim te želje uničimo," je odločen član francoskega moštva Paris Levallois, ki je na zbor prišel v odlični formi.

Tudi težave s kolenom so že preteklost, zato reprezentančna akcija ni bila niti malo vprašljiva. "Že ko sem prišel v klub, sem dal jasno vedeti, da želim igrati za reprezentanco v Fibinih oknih. Ker to ni evroligaški klub, težav ni bilo. Z veseljem sem prišel domov, obiskal družino in prišel na zbor," pravi 191 centimetrov visoki branilec.

Klemen Prepelič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida O Špancih in Belorusih


"Iskreno povedano, beloruskih igralcev pretirano ne poznam. Poznam naturaliziranega košarkarja Maalika Waynsa, ki igra v Joventutu. Preostali so večinoma iz Minska. Zagotovo so uigrani. Težko bo. Naš glavni cilj mora biti agresivna obramba in energija, ki je ne bodo mogli izenačevati. Dobrodošlo bi bilo, da bi na začetku prišli do lahkih košev, saj bi se nato v napadu sprostili," o prvi oviri do Kitajske 2019 razmišlja "Prle".

Kaj pa nedeljski tekmeci Španci? "Sistem igre bo verjetno podoben, ker imajo istega selektorja. Na papirju so nekoliko manj kakovostni, a bodo imeli toliko večjo željo po dokazovanju. To bo njihov debi v dresu španske reprezentance. Vsi vemo, kakšno veljavo ima v svetu košarke. Igrali bomo v Burgosu, ki je prišel v prvo ligo. Radi imajo košarko in dvorana bo zagotovo polna. Mi smo evropski prvaki in vsak nas bo hotel premagati. Naš sistem je postavljen že dve leti. Vsi fantje smo bili del tega programa. Nekateri smo bili tudi na evropskem prvenstvu. Nekaj prednosti imamo in na teh bomo gradili," odgovarja.

Fotografija, ki priča o neustrašnosti: Klemen Prepelič in Bobi Marjanović v finalu EP. Mimogrede,  razlika v višini je 30 centimetrov. | Foto: Vid Ponikvar Fotografija, ki priča o neustrašnosti: Klemen Prepelič in Bobi Marjanović v finalu EP. Mimogrede, razlika v višini je 30 centimetrov. Foto: Vid Ponikvar

Če bi podpisal …

Za njim je v tej sezoni je 15 tekem, pri čemer znaša njegovo strelsko povprečje v francoskem prvenstvu dobrih 18 točk, v EuroCupu pa slabih 17. To ga sicer veseli, toda … "Klub rezultatsko ni v najboljšem stanju. Pestijo nas tudi poškodbe. To se pozna predvsem pod košem. Porazov je res kar nekaj, morda preveč, a večinoma proti res kakovostnim ekipam. Malce nam še manjka za korak naprej," razmišlja legionar, ki že drugo zaporedno sezono igra v Franciji.

Če lahko sodimo po medijskih zapisih in dobrih predstavah, bo ta sezona tam tudi zadnja. Javna skrivnost je, da je že lep čas na radarju madridskega Reala. Tudi Klemen je večkrat dejal, da "se nekaj dogaja", a ostro zavrnil govorice o že podpisani pogodbi s španskim velikanom. "Če bi podpisal, ne bi več igral v Franciji. Zato lahko govorim le o zdajšnjem klubu," vztraja Prepelič.

Ne spreglejte