Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
14. 2. 2012,
11.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

New York Knicks Goran Dragić Goran Dragić

Torek, 14. 2. 2012, 11.49

8 let

Novi zvezdnik Lin se je primerjal z Dragićem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zgodba tajvansko-ameriškega košarkarja Jeremyja Lina je kot nalašč za ameriško populacijo. Začela se je s potiskanjem na stran, pri New York Knicks pa je kot igralec prišel v središče pozornosti.

Zgodba Jeremyja Lina se je začela pri Golden State Warriros, ki so v zgodovini večkrat dokazali, da znajo prepuščati talente drugim kot po tekočem traku. Leta 1965 je takratni San Francisco Warriors prodal Wilta Chamberlaina v Philadelphio v zameno za tri igralce in 150.000 dolarjev. Kako se je razvila njegova kariera v nadaljevanju, ni treba pretirano izgubljati besed. Med drugim je osovjil dva naslova lige NBA in bil trikrat MVP po odhodu iz San Francisca. Petnajst let kasneje so Golden State Warriors naredili novo menjavo. Robert Parish je romal v Boston - slednji je dobil še možnost izbire na naboru (kasneje je bil to Kevin McHale) -, v zameno pa so dali Celtics svoje mesto na naboru, ki je bilo sicer nekoliko višje rangirano (Joe Barry Carroll). Tako je Boston dobil dve legendi, ki sta prisotni tudi v hiši slavnih. Skupaj z Larryjem Birdom so tvorili veliki trojček. V Golden Stateu so se prehitro odrekli še uslugam Chrisa Webbra, Mitcha Richmonda in nazadnje Jeremyja Lina.

Leta 2010 je Lin z domačim Golden Stateom, kjer je tudi odraščal, podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno sezono. Vrednost njegove pogodbe je takrat znašala približno 500.000 ameriških dolarjev. Da ga ljudstvo v San Franciscu dobesedno obožuje, so se lahko v klubu prepričali na prvi eksibicijski tekmi, ko je Lin doživel ovacije 10.000 glave množice. Vsaka njegova poteza je bila nagrajena z bučnim aplavzom.

"Ali bo postal superzvednik? Ne"

Zanimivo je, da se je Lin v tistem času primerjal z našim Goranom Dragićem, ki je bil takrat rezerva Steveu Nashu pri Phoenix Suns. "Nobeden od naju ni ekstremen atlet, vendar sva oba učinkovita in znava igrati košarko," je o primerjavi z Dragićem dejal Lin.

Ko se je sezona 2010/11 začela, je bil Lin postavljen v ozadje in sploh ni bil med izbranci za nastop v ligi NBA, pa čeprav je imel veliko število oboževalcev v ameriško-azijski skupnosti. Bil je v senci Stephena Curryja in Monte Ellisa. Vseeno pa je dočakal debi proti Los Angeles Clippers. Doživel je stoječe ovacije 17.408 navijačev. Kot debitant v najmočnejši ligi je imel tako povprečje 2,6 točke v 29 tekmah, medtem ko je večino časa preživel v NBDL ligi pri ekipi Reno Bihorns, za katere je v povprečju dosegal 18 točk, 5,8 skokov in 4,3 podaje na tekmo. Lastnik Warriors Joe Lacob, ki je imel sicer rad Lina, je dejal, da je klub prejel v času igranja v NBDL ligi več ponudb moštev lige NBA, vendar jih ni sprejel. "Lin je zelo majhen strošek za nas. Gledati ga je treba kot naožbo. Ali bo postal superzvezda? Ne," je takrat dejal Lacob. In 9. decembra 2011 se je Golden State poslovil od uslug Jeremyja Lina, čeprav ga je želel Lacob zadržati, vendar so v klubu iskali prostor v proračunu za centra DeAndreja Jordana.

V njegovi senci je bil tudi Bryant

Naslednja njegova postojanka je bil Houston, vendar so ga zaradi prihoda centra Samuela Dalemberta odslovili 24. decembra - dan pred začetkom sezone. Kaj kmalu so ga v svoje vrste zvabili New York Knicks, kjer so imeli težave s poškodbami. Iman Shumpert se je poškodoval, Lin pa je bil načrtovan kot menjava za Toneyja Douglasa in Mikea Bibbyja. Kot tretji organizator igre New Yorka je dobil prvič priložnost na gostovanju pri njegovemu Golden Stateu, vendar je igral vsega dobro minuto. V sredini januarja pa so ga tudi v "velikem jabolku" degradirali v NBDL ligo k moštvu Erie BayHawks. Tri dni zatem je dosegel trojnega dvojčka z 28 točkami, 12 podajami in 11 skoki. Minili so le dodatni trije dnevi, ko ga je trener Mike D'Antoni vnovič poklical nazaj v moštvo Knicks. 4. februarja pa je doživel Lin pravo eksplozijo tudi v najmočnejši ligi na svetu. Pri zmagi nad sosedi iz New Jerseyja je prispeval 25 točk, sedem podaj in pet skokov. Zvezdnik New Yorka Carmelo Anthony je trenerju dejal ob polčasu, da bi moral Lin igrati veliko tudi v drugem delu igre in izkušeni trener je uspošteval ta nasvet, kar se mu je na koncu obrestovalo. Proti Utahu je nato celo premierno začel v prvi peterki v ligi NBA, tekmo pa je končal pri 28 točkah in 8 podajah. Njegova uspešna zgodba se je nadaljevala tudi na naslednjih obračunih. Proti Los Angeles Lakers je potisnil v senco Kobeja Bryanta - dosegel je 38 točk, štiri več kot zvezdnik lige NBA in ekipo pripeljal do vnovične zmage. Bryant je po tekmi dejal, da se takšni košarkarji ne pojavijo kar od nekje, ampak se jih enostavno žalostno spregleda. Lin je bil zaradi dobrih iger izbran za najboljšega košarkarja vzhodne konceference v tistem tednu, v katerem je v povprečju dosegal 27,3 točke, 8,3 podaje in 2 ukradeni žogi na tekmi. Povrh vsega pa so New York Knicks dobili vse štiri tekme, v katerih je Lin začel v prvi peterki. V kolikor se bo nadaljevala njegova pravljična sezona, bo zelo zanimivo po koncu le-te, ko bo postal prosti igralec, a z varovalko. Drugi klubi ga bodo lahko kupili le v primeru, da New York ne bo izenačil njihove ponudbe. Verjetno bo njegova plača, ki je v tej sezoni $762,195 ameriških dolarjev, skokovito poskočila.

Ne spreglejte